Biometrické podpisy. Inovace, která šetří životní prostředí, místo i nervy klientů


17. 09. 2015  00:37     Miroslav Zeman     komentáře (0)

BANKY A INOVACE: Biometrické podpisy se začaly zavádět do praxe před několika lety. Nyní je už testuje, nebo zavádí velká část bank působících v České republice. O jak významnou inovaci se ve skutečnosti jedná? ČTĚTE DÁLE!

Biometrické podpisy. Inovace, která šetří životní prostředí, místo i nervy klientů




V našem seriálu o inovacích nesledujeme jen budoucí změny a nápady nových bankovních služeb, ale také to jak fungují ty, které už banky zavedly do praxe. V tomto dílu našeho oblíbeného seriálu se budeme zabývat právě biometrickými podpisy. Mnozí ze čtenářů se již s tímto pohodlným způsobem podepisování již setkali. Pro ty co dosud neměli tu možnost, přináším nové informace.

Biometrické podpisy, tedy možnost podepsat se na připravený tablet či skleněnou plochu, které se říká signpad a uložení podpisu v elektronické podobě, již zavedly na svých pobočkách například Air Bank, GE Money Bank, nebo ČSOB. Banky zavedením této inovace nejen šetří místo ve svých skladech, kde archivují smlouvy a jiné dokumenty v papírové formě, ale také šetří životní prostředí. Masové uplatnění biometrických podpisů a elektronických smluv totiž významným způsobem šetří papír a tedy i stromy. Dokumenty jsou přitom archivované elektronicky a elektronicky si je může archivovat i klient banky. Nemusí tak ukládat další papíry do svých stohů dokumentů, ale stačí si uložit smlouvu na svém disku a tuto si také v případě potřeby velmi rychle vyhledat.

Biometrické podpisy tak již ušetřily za dobu svého uplatnění zbytečné vynaložení desítek tun papíru. Kdyby tuto možnost zavedly všechny banky na všech pobočkách, byla by úspora papíru výrazně vyšší. Inovace také pomáhá splnit dlouhodobý cíl, aby maximum dokumentů bylo realizováno a uloženo elektronicky. Práva a bezpečnost klientů přitom není vůbec nijak omezena. Podpis klienta je zachycen stejně, jako je tomu v případě papírového dokumentu. Stejně tak se dá i prozkoumat jeho pravost, a může být použit i jako vzorový podpis.

Bankám navíc biometrické podpisy výrazným způsobem šetří náklady. To následně vytváří prostor pro zlevňování jiných, zejména elektronických služeb bank.

POJĎTE ROZHODNOUT O SVÉ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ BANCE A OZNÁMKUJTE SVOU BANKU V UNIKÁTNÍM HODNOCENÍ PRVNÍHO KLIENTSKÉHO RATINGU BANK GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA ZDE!

geen_vstricna



Biometrické podpisy. Inovace, která šetří životní prostředí, místo i nervy klientů

Diskutovat (0)