Novinka v ČR:
Citibank zrychluje platby díky bezkontaktním kartám


01. 07. 2011  02:13     BankovniPoplatky.com     komentáře (0)

Citibank vstupuje na neznámou půdu a přináší do Č eské republiky finanční novinku. Stala se totiž první bankou, která v České republice začala vydávat takzvané bezkontaktní platební karty. Karta Shell Mastercard je totiž porvní českou kartou svého druhu, jež je vybavena technologií PayPass.





Tato karta je unikátní tím, že umožňuje platit pouze přiložením karty, tedy bez zadávání PIN kódu. Jelikož je ověření PIN kódem důležité zabezpečovací operace, je je pro bezkontaktní karty stanoven strop. Nová technologie umožňuje platit za drobné nákupy rychleji a pohodlněji, do limitu 20 eur (500 korun) stačí kartu přiložit bez zadávání PIN.

.

Karta funguje na čipové bázi, proto k procesu je nutné mít speciální terminal. Klienti zatím s kartou proto zaplatí pouze u obchodníků, kteří budou vybaveni bezkontaktními terminály. K jejich zprovoznění se na podzim chystá Česká spořitelna, kartou lze proto v současnosti platit pouze v sousedním Polsku nebo na Slovensku.

 

.

Kromě kreditní karty Shell MasterCard chce Citibank v průběhu letošního podzimu vydávat i další karty s bezkontaktní technologií. Následovat ji budou další banky, zeména Česká spořitelna, jež bude postupně vybavovat obchodníky terminály.

 

.

Historicky prvním českým klientem, který provedl první transakci první českou bezkontaktní kartou, se stal respektovaný odborník na oblast platebních karet Dalibor Chvátal. Kartu vyzkoušel při běžném nákupu kousek za hranicemi v Polsku a na Slovensku.



Novinka v ČR: Citibank zrychluje platby díky bezkontaktním kartám

Diskutovat (0)