Výhody a nevýhody investičních diamantů


25. 01. 2017  07:00     Eppi.cz     komentáře (0)

V uplynulém desetiletí zažila světová ekonomika řadu pádů a vzestupů – především však pádů. Právě v takovýchto nejistých dobách věnují lidé více pozornosti svým penězům a hledají rozumné alternativy, jak své úspory uložit a zhodnotit. V období recese se proto cení hlavně výhody vkládání finančních prostředků do fyzických komodit. Následkem toho v minulých letech vzrostly ceny zlata, stříbra a čirých i barevných fancy diamantů.

Výhody a nevýhody investičních diamantů




Proč investovat do diamantů:

Využití diamantů jako investice a spolehlivého finančního nástroje rapidně roste, a to ze zcela zřejmých důvodů:

  • Diamanty nezabírají prostor. Diamanty se vždy výborně přemisťovaly. Fakt, že takto malý kousek kamene může mít tak obrovskou hodnotu, je ohromující. Diamant v hodnotě několika set tisíc či milionů lze ukrýt v nejmenším z trezorů.

  • Diamanty jsou odolné. Nepopraskají a neodřou se. Vzhledem k tomu, že se jedná o nejtvrdší látku na světě, není třeba se obávat, že by se diamant poškodil. Musí se pouze dávat pozor, aby se drahý kámen neztratil. Proto je dobré zajistit si efektivní pojištění. 

  • Ceny diamantů indikují budoucí inflaci. Tento výrok platí pro většinu fyzických komodit. Nemovitosti, zlato, stříbro a diamanty obvykle nabývají na ceně v souladu s inflací. Na rozdíl od jiných jsou diamanty odolnější a lépe přenosné. Z tohoto důvodu, i když jen zvažujete alternativní formy uložení peněz mimo bankovní účty, podílové fondy a akcie, věřte, že investiční diamanty jsou ideálním zbožím.  

  • Vlastnictví diamantu přináší radost. Diamant se neobnosí, a proto si ho lze nechat zasadit do šperku a nosit jej, ačkoliv jste si jej pořídili jako investici.

  • Psychologický aspekt investičních diamantů. Kámen je fyzický. Dotknete se ho, vidíte ho a můžete ho nosit. To nabízí ve srovnání s akciemi a dalšími finančními investicemi, které si lze zobrazit pouze na obrazovce počítače, příjemný pocit bezpečí.

Na co si dát při investici do diamantů pozor:

Při investování do diamantů je nutno věnovat pozornost třem hlavním rizikům.

  • Transparentnost ceny. Hodnotu zlata a stříbra lze sledovat na cenovém indexu umístěném na burze, kdežto ceny diamantů obchodníci odvíjí od celosvětového Rapaport ceníku. Tento seznam se používá jako měřítko a bere v úvahu tzv. 4C, tedy barvu, čistotu, brus a karátovou hmotnost kamene a vztahuje se pouze na bezbarvé diamanty.

  • Náročná obchodovatelnost. Koupě proběhne snadno. Prodej však bývá náročnější. Existují společnosti, které diamanty vykupují, ale ty nabízejí ceny na spodní hranici rozpětí. S diamanty pak lze obchodovat na Craig listu, popřípadě s maloobchodníky. Opravdu vzácné kousky se dostanou na seznam aukčních síní Christie a Sotheby.

  • Trpělivost je ctnost. Očekávat, že cena kamene stoupne během jednoho roku, není racionální. Diamanty jsou určeny pro dlouhodobou investici.



Výhody a nevýhody investičních diamantů

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

47785244160

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539