Americký Fed nedokáže trhy zklidnit, co dnes udělá ČNB?


22. 09. 2011  10:57     Jan Bureš     komentáře (0)

Americká centrální banka (Fed) se rozhodla znovu pomoci zpomalující ekonomice obtěžkané vysokou mírou nezaměstnanosti. Centrální bankéři překvapili investory spíše pozitivně. Rozhodli se nakoupit do své bilance dluhopisy s dlouhou splatností (6-30 let) za 400 mld. USD a financovat je prodejem kratších splatností (do 3 let).





Trhy přitom počítaly s o něco nižším objemem celé operace (odhadem 250-300 mld. USD). Současně Fed rozhodl o pokračujících reinvesticích do hypotéčních dluhopisů (MBS). Celkově vzato tedy relativně příjemný výsledek. O to více znepokojivá je reakce trhů, které propadly hlubokému pesimismu (Dow Jones ztratil skoro 300 bodů a dolar posílil). Před podobným vývojem jsme varovali - Fed v tuto chvíli nemá v ruce účinný lék na dnešní tržní napětí (k tomu mají klíč Němci a Řekové). Investory současně znervózňuje eskalující napětí uvnitř Fedu i na americké politické scéně.

.
Tři centrální bankéři (Plosser, Kocherlakota a Fischer) se včerejším rozhodnutím nesouhlasí a řada republikánských kongresmanů napsala šéfovi Fedu dopis s prosbou, ať upustí od dalšího tištění peněz. Tím, že Fed pokušení další měnové expanze neodolal, mohou nakonec zostřit debaty nad budoucí podobou fiskální politiky, kterou mají republikáni a demokrati probrat ve společné komisi. Dnes se budou o sazbách rozhodovat Češi. Slabá domácí poptávka podpořená vysokou nezaměstnaností a úspornými manévry státu zvyšuje závislost Česka na hlavních obchodních partnerech. HDP v tuto chvíli stojí na vývozech a investicích v sektorech, které vyvážejí (strojírenství auta). S tím jak se počasí u našich sousedů zhoršuje a inflace zůstává pod cílem, neexistuje pro ČNB moc důvodů proč zvažovat růst sazeb. ČNB by dnes měla trhy zásobit spíše holubičími komentáři, a to nehledě na slábnoucí korunu. Ta je za současných podmínek vítaným nástrojem, jak při super-nízkých úrocích trochu polevit měnové podmínky.



Americký Fed nedokáže trhy zklidnit, co dnes udělá ČNB?

Diskutovat (0)