Angry PIGS, 3. díl:
Vsadit si na bankrot? Trochu pozdě…


20. 07. 2011  12:07     Jan Čermák (ČSOB)     komentáře (0)

Slovo bankrot je v případě zemí na periferii eurozóny skloňováno v médiích ze všech stran. Na druhou stranu, klíčoví představitelé měnové unie v čele s prezidentem ECB ujišťují na všechny strany, že bankrot některé ze zemí eurozóny není na pořadu dne. A jak to vlastně vidí finanční trhy?





Pravděpodobnost?

Jakou přikládají pravděpodobnost tomu, že nejzranitelnější země eurozóny skutečně zbankrotují? A jak vysoké šance na státní bankrot vidí tolik kritizované ratingové agentury? Začněme nejprve tím, jakou pravděpodobnost, že země nebude schopna plnit své závazky, lze odvodit ze současných ratingů předlužených zemí eurozóny. Vezmeme-li si k ruce data sbíraná agenturou S&P v letech 1975-2010, pak historická zkušenost nám například říká, že současný rating Řecka (CCC) implikuje v pětiletém horizontu více než 70% pravděpodobnost toho, že země zbankrotuje.

Řecko

Zatímco Řecko to tedy má v očích ratigových agentur spočítané, potom v případě ostatních PIGS tomu tak ani zdaleka není. Pokud bychom vzali v úvahu ratingovou úroveň, kterou agentura S&P přisuzuje Irsku a Portugalsku (BBB), tak zde historie říká, že pravděpodobnost bankrotu země se v takovém případě pohybuje v řádu jednotek procent. Ještě lépe je na tom ovšem Španělsko (AA) s jehož bankrotem ratingové agentury zjevně nepočítají. V novodobé historii totiž žádná země s ratingem A či lepším totiž zatím nikdy nezbankrotovala.

.

POPLATKOŽROUT VÁM  PORADÍ, KAM INVESTOVAT

.

Druhý pohled na to, jaká pravděpodobnost bankrotu je přisuzována jednotlivým zemím, může být skrze výši (kreditní) rizikové marže započítané do cen vládních dluhopisů. Tu lze buď vyčíst z rozdílu mezi výnosem dluhopisu (předlužené) země a výnosem bezrizikového dluhopisu, za nějž je v eurozóně považován dluhopis německé vlády. Alternativně lze tuto marži zjistit i z tzv. CDS kontraktů, což je fakticky na finančních trzích obchodované pojištění proti bankrotu určitého subjektu. Hlavní výhodou pravděpodobností odvozených z kreditních marží je samozřejmě to, že se na trhu mění každý den na základě nejnovějších zpráv.

Nevýhoda

Nevýhodou naopak může být to, že takto „získaná“ pravděpodobnost bankrotu z výnosů rizikových dluhopisů může být ovlivněna iracionálním strachem či panikou na finančních trzích. Každopádně, pokud vezmeme v úvahu rizikové marže, kterými trhy nyní penalizují předlužené země eurozóny, tak zjistíme, že vsadit si na jejich bankrot je už asi trochu pozdě. V pětiletém horizontu totiž trhy momentálně vidí více než 80% pravděpodobnost bankrotu Řecka a přibližně 60% pravděpodobnost této události v případě Portugalska a Irska. Zajímavé přitom je, že trhy již sázejí v poměru jedna ku pěti na to, že do pěti let nastane evropský Armagedon - bankrot Španělska či Itálie…

.

VŠE O DOVOLENÉ - BUĎTE PŘIPRAVENI



Angry PIGS, 3. díl: Vsadit si na bankrot? Trochu pozdě…

Diskutovat (0)