Dohoda mezi EU a Velkou Británií by bylo milým překvapením, koruna jako na houpačce


22. 12. 2020  09:21     Tomáš Volf     komentáře (0)

Mutace viru dál způsobuje paniku. Brexit bez dohody je stále reálnější, přesto by alespoň dílčí dohody mohlo být dosaženo. Z trhů bude mizet likvidita, takže kolísavost kurzů může být vyšší.  

Dohoda mezi EU a Velkou Británií by bylo milým překvapením, koruna jako na houpačce




Včerejší obchodování bylo jako na houpačce. Koruna otevírala pod hladinou 26,20 EURCZK, aby během dne oslabila až nad 26,30 EURCZK a k večeru se vrátila opět na 26,18 EURCZK. Jako přes kopírák to bylo i k dolaru. Koruna otevírala kolem 21,30 USDCZK, následovalo oslabení ke 21,70 USDCZK, aby k večeru opětovně posílila pod 21,30 USDCZK.  

V posledních dnech trhy ovlivňovala a v těch následujících ještě bude ovlivňovat, mutace koronaviru. Ta způsobila velký výkyv eurodolaru do pásma 1,2120 – 1,225 EURUSD. Dolar posiloval až na dolní hranici tohoto pásma, aby se odpoledne opět vrátil ke slabším hodnotám. Tento obrázek obchodování bude v následujících dnech velmi podobný. Pokud dorazí na trhy jakákoli informace ohledně nové mutace viru, způsobí to vyšší volatilitu a nervozitu na trzích. Pro dnešní den počítáme s tím, že si koruna vystačí s užším pásmem kolem otevíracích úrovní 21,45 USDCZK a 26,20 EURCZK. S ústupem likvidity z trhů před svátky je možné, že kurzy budou výrazně kolísat, avšak vzhledem k absenci zajímavých zpráv dnes čekáme klidnou seanci. 

Druhý deadline v jednáních mezi EU a Velkou Británií je také pryč a teď je už sjednání dohody do 31/12/2020 opravdu v teoretické rovině. Přesto k ní nakonec může dojít. Je také možné, že vyjednavači dojdou k nějaké parciální dohodě, což bude nutně znamenat mnohé problémy v běžném fungování. Pokud by však dohodu v prvních týdnech nového roku dotáhli, celá situace se dá ještě zachránit.  Kromě ekonomické roviny je tu ještě rozměr, o kterém se mnoho nehovoří. A sice politicko-strategický. Drolení a neshody v EU, přetahování se o to, kdo je větší velmoc, zda EU nebo Velká Británie je do velké míry malicherné. Celou situaci určitě pozoruje Rusko a Čína a zatím to vypadá, že jedinými vítězi jsou právě tyto země. Tento typ nesvárů na vlastním dvorku je přesně to, co EU ubírá na kreditu. Dospělá dohoda mezi EU a Velkou Británií by byla svěžím překvapením.    

Ing. Tomáš Volf

Project & Communication Specialist


Citfin-Logo_2013_CMYK

Celý článek naleznete na www.citfin.cz  



Dohoda mezi EU a Velkou Británií by bylo milým překvapením, koruna jako na houpačce

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16635912336

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více