Domácí průmysl zvedá hlavu a po třech měsících pádu roste


07. 01. 2022  09:51     Tomáš Volf     komentáře (0)

Dnešní ranní data z ČSÚ ukázala na prolomení tříměsíčního poklesu. Domácí průmyslová výroba meziročně v listopadu vzrostla o 1,6 %. Oproti předchozímu měsíci vzrostla o 4,9 %, to však bylo dáno nízkou srovnávací základnou s říjnem.

 

Domácí průmysl zvedá hlavu a po třech měsících pádu roste




Hodnota nových zakázek vzrostla o 9,3 %. Ty ze zahraničí šly nahoru o 10,5 % a domácí přidaly o 6,8 %

Problémy v průmyslu na straně dodávek zboží a materiálu, coby vstupů stále přetrvávají. Jejich cena letí nahoru, nebo se jejich dodávky tragicky zpožďují.

Firmám se zvedají náklady na suroviny, chod společnosti i na mzdy, ale tržby často rostou pomaleji. Tato kombinace nehraje podnikatelům do karet. Nízká nezaměstnanost, která se ještě mírně snižuje a obtížnost najít vhodné zaměstnance vede k tlaku na růst mezd. Vysoký růst cen ho jen podporuje, takže firmy jsou nuceny navyšovat mzdové náklady, k čemuž však v dnešní době musejí přistupovat velmi obezřetně.

ČNB podnikatelům příliš nepomáhá. Neustále prudké zvyšování sazeb vede nevyhnutelně k tomu, že zvyšují úroky provozních úvěrů. Průběžné financování firem skrze revolvingové úvěry stojí čím dál více, a to se nakonec nemůže neprojevit do koncové ceny zboží pro spotřebitele. Jelikož zdražování bude pokračovat, bude pokračovat i utahování měnových podmínek ze strany ČNB.

Posilující koruna sice působí protiinflačně, ale zatím spíše mírně. Podle ČNB by měla být koncem roku na hodnotě 24,00 EURCZK. Od včerejšího odpoledne se pohybuje v blízkosti 24,50 EURCZK.


Ing. Tomáš Volf

Project & Communication Specialist

Citfin-Logo_2013_CMYK



Domácí průmysl zvedá hlavu a po třech měsících pádu roste

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16603929600

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více