Hyde park - Bankovní účet pro bezdomovce? To snad nemyslí EU vážně


12. 04. 2016  00:36     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Čtenář kritizuje nařízení EU, které přikazuje členským zemím EU zajistit dostupný běžný účet za nízkou cenu, nebo dokonce zdarma tak, aby byl běžný účet dostupný pro úplně každého. ČTĚTE DÁLE!

Hyde park - Bankovní účet pro bezdomovce? To snad nemyslí EU vážně




Evropská unie nařizuje členským zemím a bankám v nich působících poskytovat bezplatné či levné běžné účty pro každého. A to včetně lidí bez domova, nebo třeba běžencům. Příslušný zákon schválil už i tuzemský parlament. Nejen na základě volné konkurence banka a volného trhu se budou nabízet bezplatné účty. Nyní už to bude i na základě regulace, resp. nařizování státních orgánů. Cíl však bude splněn v obou případech.

Komentář Petra Plevného:

Evropská unie je někdy směšná. Místo aby se věnovala plně imigrantské krizi a dalším důležitým otázkám, tak řeší, za jakých podmínek se má otevírat povinně účet bezdomovcům nebo běžencům. Bankám se tak nařizuje, že musí i bezdomovcům a jiným nespolehlivým a problematickým lidem otevírat bezplatné účty, nebo účty za nízkou cenu. K čemu proboha bude potřebovat bezdomovec účet? Bude z něj platit nákup alkoholu kartou? Nebo si tam bude šetřit na lepší bydlení? Je to absurdní a paradoxní. Stejně tak k čemu budou potřebovat účet běženci? Na sociální dávky, pro které si do Německa chodí? Myslím si, že nespolehliví lidé by mít přístup k účtům neměli a nikdo by neměl bankám nařizovat, aby takovým lidem účty zřizovali. Povede to k dalším poplatkům pro ty ostatní, kteří budou muset doplácet na bezplatné účty pro bezdomovce a další sociální případy.

Reakce našeho serveru:

Proti nabídce bezplatných účtů pro každého v zásadě jako server Bankovní poplatky nic nemáme. Upřednostňujeme však, kdy se bezplatných účtů dosáhne na základě obchodní politiky a rozhodnutí samotné banky, než když se toto řeší regulací a nařizováním. Banka by si sama měla rozhodnout, komu účet zřídí a komu nikoliv. Stejně tak by mělo být věcí banky, jestli poskytuje účty bezplatně, anebo uplatňuje nějaké poplatky. Už nyní je řada bank, kde nejen bezdomovci, ale také běžní klienti zřídí účet zcela bez poplatků i podmínek. Naopak jsou jiné banky, které nabízí účty zpoplatněné, anebo uplatňují různé podmínky pro to, aby byl účet bezplatný. A to vše bez jakéhokoliv nařizování ze strany státu nebo Evropské unie. Pokud se pak bezdomovec či někdo jiný rozhodne, že si bezplatný účet zřídí, pak je to jeho právem, stejně jako je tomu  v případě jiných klientů. 

Při otevírání a zřizování účtů přitom banky nesmí už nyní žádného klienta diskriminovat, nebo mu bezdůvodné odmítnout poskytnout nabízenou službu.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE A REAKCE NAŠEHO SERVERU NALEZNETE ZDE!



Hyde park - Bankovní účet pro bezdomovce? To snad nemyslí EU vážně

Diskutovat (0)