Hyde park - blíží se konec levné koruny. Máme se ho bát?


22. 11. 2016  00:10     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Čtenář komentuje blížící se konec intervencí ČNB za slabou korunu nad 27 korun za Euro. Exportéři už konec intervencí kritizují. Máme se bát o ekonomický růst? ČTĚTE DÁLE!

Hyde park - blíží se konec levné koruny. Máme se ho bát?




Konec ekonomického růstu, kolaps ekonomiky, konec růstu vývozu, zvyšující se nezaměstnanost. To vše jsou černé scénáře, které předpovídají útlum ekonomiky po konci intervencí ČNB, která drží uměle hodnotu koruny na nízké úrovni 27 korun za Euro. Česká národní banka už se přitom nechala slyšet, že hodlá ukončit intervence na udržení nízké hodnoty koruny už v druhém čtvrtletí příštího roku. Podle některých exportérů a ekonomů se hodnota koruny může během několika týdnů dostat na 25 korun za Euro. Takové posílení přitom může zdražit tuzemský vývoz i konkurenceschopnost některých výrobců.

Komentář Patrika566:

Všichni se tu těší na posílení hodnoty naší koruny v příštím roce. Tak za prvé. Stejně už se to posílení do dovolených nestihne, takže se nemáte na co moc těšit a za druhé, posílení koruny může poškodit nás všechny. Všichni si vidíte jen na špičku nosu a to, že ušetříte pár stovek korun, ale to že váš zaměstnavatel může přijít o desítky milionů a vy skončíte na dlažbě, tak to už nevidíte. Prioritní je přece pro každého jistota příjmu a zaměstnání, a to zatím nízký kurz koruny přináší. K čemu vám bude úspora dvou korun na euro, tedy 200 korun na 100 Euro, když vám neporostou platy, nebude prosperovat váš zaměstnavatel, sníží se mu zisk, nebo vás pak propustí? Všechno má svá pro a proti. Proto bych se přimlouval za postupné ukončování intervencí a banka by měla umožnit posilování třeba jen o procento za týden, aby skok a posílení nebyl tak prudký. Zaměstnavatelé pak budou mít taky čas se na posilování připravit a upravit svou obchodní nabídku i ceny. Ale co by se stalo, kdyby kurz zůstal takový, jaký je? Myslím, že špatně by se tu rozhodně nežilo a těch pár korun na euru bych také oželel.

Reakce našeho serveru:

Dobrý den, a děkujeme za názor. Zhodnocení koruny na její vyváženou úroveň, která je někde mírně nad 25 korunami za euro tak není nijak rizikovým faktorem, jak čtenář uvádí. Je sice pravdou, že exportéři přijdou o 2 koruny na euru, na druhou stranu se jim zase zlevní dovoz surovin, přístrojového vybavení a dalších služeb, které tuzemští exportéři ve velkém objemu nakupují v zahraničí. Právě zlevnění strojů a technologií pak bude také impulsem pro další růst investic, které v poslední době velmi ochabují. Podniky se zajištěnými příjmy z levné koruny nejsou motivovány silně inovovat a investovat, a to se musí po čtyřech letech slabé koruny a pohodlného polštáře příští rok změnit. Právě investice a inovace se musí stát významnějším hybatelem růstu naší ekonomiky, protože to je předpoklad pro další výraznější růst platů v ekonomice. Levná koruna totiž výraznější růst mezd nezajistí. To zajistí vyšší produktivita a zaměření ekonomiky na náročnější obory a služby. Určitě je dobré a vřele to doporučujeme, aby konec intervencí byl postupný a koruna zhodnocovala postupně, nikoliv skokově. Tím si trh najde postupně vyváženou úroveň a banka jednoho dne přestane kurz koruny svou intervencí ovlivňovat, aniž by si toho trh všiml. 

DALŠÍ KOMENTÁŘE NAŠICH ČTENÁŘŮ A REAKCE NAŠEHO SERVERU NALEZNETE ZDE!



Hyde park - blíží se konec levné koruny. Máme se ho bát?

Diskutovat (0)