Hyde park - Móda strašení Brexitem


21. 06. 2016  00:49     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Referendum o vystoupení Velké Británie z Evropské unie je naspadnutí. Náš čtenář kritizuje neustále strašení Brexitem a jeho spekulativních dopadů na ekonomiku EU a České republiky. ČTĚTE DÁLE!

Hyde park - Móda strašení Brexitem




Referendum o vystoupení Velké Británie z Evropské unie je do velké míry přelomové. Je to poprvé co se tak vážně přiblížila možnost vystoupení nějaké země z Evropské unie. Situace je o to vážnější, že o vystoupení uvažuje tak velká a významná země EU jakou Velká Británie doopravdy je. Kampaň odpůrců Brexitu, spočívající především v upozorňování na rizika a téměř zaručené ztráty a nevýhody vystoupení Velké Británie z EU působí spíše kontraproduktivně.

Komentář Otíka:

To strašení a výstupy politiků, kteří straší, co se stane, když VB vystoupí z EU je až trapný. Mě jako Angličana by to spíš uráželo, že se mě někdo snaží takhle zastrašovat. Dokonce i lidem z EU. Proč mi musí nějaký předseda evropský komise říkat, co se mi stane, když rozhodnu o vystoupení své země z EU? Je přeci jasný, že ti lidi co starší nejsou nestranný a snaží se VB v EU udržet. Navíc už to, že VB vystoupí z EU, nebude žádná tragédie. Nikdo nepředložil žádný důkaz, že by vystoupení z EU znamenalo nějakou tragédii. VB je tak velká a tak silná země, že se i bez EU obejde a nakonec se vůbec nic dít nebude. Jenom ti byrokrati z EU už nebudou moct o VB rozhodovat o co také Angličanům přece jde. Je to blbost. Švýcarsko je mimo EU a prosperuje, Norsko je mimo EU a prosperuje, VB bude mimo EU a bude prosperovat nebo normálně fungovat. A já vám to řeknu jasně. Tady nejde o to, že by VB vystoupila. Tady jde o strach z toho, že když VB vystoupí a nic se nestane, a naopak jim bude líp, tak se logicky přidají další země, který si nebudou chtít nechat diktovat, co mají dělat a toho se v EU všichni bojí.

Reakce našeho serveru:

Částečně se dá s Vaším názorem souhlasit. Souhlasíme určitě s tím, že strašení občanů Velké Británie je zcela kontraproduktivní. A dá se říct, že někteří politici a představitelé EU či Evropské komise to už docela přehánějí. Skutečně se téměř denně dovídám, co bude znamenat vystoupení Velké Británie z Evropské unie, že to bude velký problém, že bude klesat ekonomika, zejména právě ve Velké Británii apod. S tím určitě nesouhlasíme. K nějakým krátkodobým výkyvům typu poklesu hodnoty libry apod. určitě dojde, ale nebude se jednat o nic dramatického. Naopak ve střednědobém a dlouhodobém horizontu by Velká Británie dostala nové impulsy, které nyní nemá a sama by si například vyjednala dohodu o volném obchodu s USA a Kanadou, což zatím EU neumí dotáhnout do konce. 

Nebezpečí však vidíme v tom, že by to skutečně mohl být počátek drolení Evropské unie a začaly by toho využívat různí nacionalisté a politici či organizace, kteří si na boji proti EU postavili program. Projekt EU je přitom velmi cenný a měli bychom si ho i přes všechny chyby vážit a naopak se snažit o jeho zkvalitnění a zlepšení. Případné vystoupení Velké Británie z EU může nakonec vést i ke zkvalitnění Evropské unie jako takové. Výrazně se totiž může snížit aktivita Evropské komise a zasahování do národních záležitostí, protože budou hrozit i další vystoupení a komise si tak rozmyslí prosazovat nějaké zbytečně sporné postupy a body.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ NÁZORY NAŠICH ČTENÁŘŮ A VYJÁDŘENÍ NAŠEHO SERVERU NALEZNETE ZDE!



Hyde park - Móda strašení Brexitem

Diskutovat (0)