Hyde park:
Nezávislost Katalánska by mohla otřást EU


10. 10. 2017  00:45     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Nezávislost Katalánska by mohla otřást celou Evropskou unií, komentuje náš čtenář situaci ve Španělsku. Co vše může odtržení Katalánska od Španělska způsobit?

Hyde park: Nezávislost Katalánska by mohla otřást EU




Předně příklad úspěšného odtržení jedné provincie může vést ke snahám dalších regionů od odtržení a nezávislost. Typickým příkladem může být Baskicko, které dlouhá léta bojovalo za svou nezávislost a v době vlády Franciska Franka patřilo k nejproblematičtějším provinciím. Příkladem se Katalánsko může stát i pro Skotsko, které referendum o nezávislosti už po druhé připravuje. 

Komentář Melichara:

Na Facebooku najednou všichni řeší to, jestli byli pocajti brutální, nebo jestli mlátili lidi, ale neřeší se už, že protiústavní odtržení Katalánska od Španělska může ohrozit a otřást Evropskou unií. V Katalánsku se platí například Eurem, co bude po odtržení? Mohlo by i nadále platit touto měnou? Plní podmínky? Vždy by se členem Eurozony stal země, která nebude v EU, protože odtržením od Španělska by se Katalánsko ocitlo jako nový stát mimo EU. A co další části Španělka? Rozpad Španělska by pak mohl hrozit občanskou válkou. To chcete? Ať už je policie jakkoliv násilná, asi to jinak nejde a hájí zájmy jednotného státu. Jak by se nám líbilo, kdyby si na Moravě řekli, že prostě v referendu odhlasují samostatnou Moravu, pak by si Chodové odhlasovali v referendu samostatné Chodsko apod. To přece takhle nejde. To by pak už nikdy neskončilo.

Redakce našeho serveru:

Můžeme s Vámi souhlasit, že odtržení Katalánska by mohlo znamenat řetězovou reakci a snahu dalších regionů o odtržení. Byl by to typický příklad, když mohou oni, proč bychom nemohli my. Rýsuje se tu tak skutečně velmi vážná krize. Nicméně už nesouhlasíme s tím, jak se policie chovala. Nejen že problém nijak nevyřešila, ale ještě ho zhoršila. Referendum měli nechat proběhnout a je možné, že by ani nepřišlo dostatek lidí, pokud by Španělská vláda zachovala klied a věc neřešila. Nakonec i většina Katalánců byla původně zřejmě proti odtržení od Španělska. To se ale bohužel s takovým brutálním zákrokem začíná měnit. Ten zásah velmi připomínal zásal tehdy komunistické policie na Národní třídě a sám víte k čemu taková brutalita vedla. Nakonec padl režim a něco podobného se může stát i vládě ve Španělsku.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE A REAKCE NAŠEHO SERVERU NALEZNETE ZDE!



Hyde park: Nezávislost Katalánska by mohla otřást EU

Diskutovat (0)