Hyde park:
Růst zdanění cigaret a alkoholu je chyba


14. 05. 2019  07:49     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL – HYDE PARK: Čtenář odmítá ve svém komentáři zvažovaný rázný růst zdanění cigaret a alkoholu. Opatření prý povede k daňovým únikům.

Hyde park: Růst zdanění cigaret a alkoholu je chyba




Zdanění cigaret, alkoholu nebo hazardu v České republice rozhodně nepatří k nejvyšším v Evropě. I tak se návrh ministryně financí Aleny Schillerové setkal s poměrně velkou kritikou zejména kuřácké části veřejnosti. Pro kuřáky je to během několika let další velká rána.

Nejprve přišli kuřáci o možnost kouřit v restauračních zařízeních a hospodách a nyní je zřejmě čeká zdražení cigaret až o deset procent, tedy o více než 10 korun na krabičku. K tomu zdražení alkoholu o dalších třináct procent.

Komentář LukaseP.:

Kuřáci jsou znovu nejsnadnější oběť státu, jak vytáhnout peníze z našich kapes. Na jednu stranu se peníze vyhazují, přidává se neschopným úředníkům, kteří nejsou schopni ani urychlit stavební řízení, a zaplatit to máme my. Přitom zdanění už dosahuje takové výše, že se vyplatí daně obcházet a kupovat cigarety načerno. Zdražení o deset korun na krabičku je fakt hodně a třeba chudší lidi už si radši cigarety zabalí z levnějšího tabáku, než kupovat krabičku za 110 nebo 120 korun. A když kuřák ještě pije tvrdší alkohol, který má zdražit o 13 procent, tak už to bude opravdu síla. Hlavně, že je koho odrbat.

Reakce našeho serveru:

Se zdražením cigaret ani tvrdého alkoholu nemáme vůbec žádný problém. Ceny alkoholu i cigaret jsou v sousedních zemích výrazně vyšší, včetně vyššího zdanění. Navíc konzumace a spotřeba těchto látek je stále poměrně vysoká a pokud vyšší zdanění povede k poklesu užívání, tak to lze určitě přivítat. Náklady na léčení či nemoci způsobené tabákem nebo alkoholickými nápoji představuje více než sto miliard korun. V realitě je také zdanění hazardu, alkoholu a cigaret nejprůchodnějším způsobem zvýšení zdanění a tedy získání zdroje financování do státního rozpočtu. Právě příjmy státního rozpočtu se od počátku roku zvyšují výrazně méně, než stát plánoval.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE NAŠICH ČTENÁŘŮ NALEZNETE ZDE!



Hyde park: Růst zdanění cigaret a alkoholu je chyba

Diskutovat (0)