Hyde park:
Trump chce snížit v USA daně na polovinu. Proč to u nás nejde?


12. 09. 2017  00:15     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL – HYDE PARK: Donald Trump se rozhodl prosadit snížení firemních daní v USA, které nemělo v historii obdoby. Daň z příjmů velkých firem se má snížit z 35 na 15 procent.

Hyde park: Trump chce snížit v USA daně na polovinu. Proč to u nás nejde?




Daň z příjmů právnických osob by tak v USA byla výrazně nižší než například v mnohem méně výkonné České republice, kde sazba daně činí 19 procent. USA by se tak tímto opatřením mohla stát skutečným lídrem v přílivu investic a rozvoje ekonomiky. Odpadl by také důvod, proč podniky přesouvají výrobu z USA do zahraničí, právě protože tam mají lepší podmínky pro podnikání.

Komentář Jarouška77:

Trump je sice podceňovaný, ale snaží se. Zdravotnickou reformu sice zatím nezrušil, ale za rok tomu může být zase jinak. Důležité je, že se na rozdíl od mnoha našich politiků, snaží splnit své sliby, které svým voličům dal a to se cení. Navíc ty sliby ani nejsou špatné, nebo přímo populistické. Poslednímu návrhu aby se daně firem snížily z 35 na 15 procent můžeme jen zatleskat. To co u nás nejde, nebo se nechce, tak v USA možná půjde velmi dobře. Pro Ameriku to tak bude obrovský impuls v hospodářství a daň tak bude patřit mezi nejnižší na světě. Jak pak budeme chtít Americe jako Česká republika a EU konkurovat? Kdo bude investovat v Evropě, kde mají například ve Francii podniky daň i 40 procent? U nás je to naštěstí nižší a té plánované dani se blížíme, ale i tak by jsme měli daň pro podniky ještě o 4 procenta vyšší. Šel bych na to stejným způsobem, jako Trump v Americe.

Reakce našeho serveru:

U naplnění tohoto závazku a plánu bychom si nebyli tak jisti. Ano, Donald Trump sice slíbil zásadní snížení daní pro velké podniky, ale zapomněl na druhé straně dodat, jak by nahradil výpadek příjmů, který nutně musí s takto velkým snížením daní nastat. Už teď se totiž nachází federální rozpočet v obrovských schodcích, které prohlubují dluh USA. Pokud by došlo k takto vysokému výpadku příjmů, musel by Trump přistoupit také k úsporám, které by na druhou stranu ekonomiku brzdily. Jedná se navíc o dosti šokové opatření, na které nebude ekonomika, ani rozpočet připravené. Z našeho pohledu by byl mnohem více rozumnější plán postupného snižování daní, který by provázel plán souvisejících úspor či nových příjmů, které by zahladily případný výpadek.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE A REAKCE NAŠEHO SERVERU NALEZNETE ZDE!



Hyde park: Trump chce snížit v USA daně na polovinu. Proč to u nás nejde?

Diskutovat (0)