Jan Bureš:
Německu se vyplatí projekt EURO podržet


21. 07. 2011  00:44     ar     komentáře (0)

S organizací ČSOB se ve středu konala pracovní snídaně, na které analytici této banky a přidružené ERA Poštovní spořitelny prezentovali zajímavá makroekonomická data současné doby, a to s důrazem na souvislosti mezi českou a německou ekonomikou.





Proč Německo?

Na to, že soustředit zrak na německou ekonomiku je velmi důležité, upozornil hned v úvodu hlavní ekonom ČSOB Martin Kupka. „Zatímco země, od kterých jsme dříve opisovali, jako Irsko nebo Finsko, se nevyhýbají problémům, Německo drží dlouhodobě laťku stále vysoko,“ vysvětlil s odkazem na potíže irského finančního sektoru a veřejných financí, respektive některých finských podniků. Zároveň připomněl dobře známý fakt, že česká ekonomika je s tou německou velmi výrazně obchodně provázána, a proto se analýzám německé ekonomiky nelze vyhnout.

KAM INVESTOVAT? POSLECHNĚTE POPLATKOŽROUTA!

Německé pilíře

Hlavní ekonom ERA Poštovní spořitelny Jan Bureš při své prezentaci vyzdvihl několik zásadních faktorů, díky nimž se Německu výtečně daří v době, kdy sousedi z Eurozóny neprochází zdaleka tak příjemným obdobím a ani poptávka dalších světových velmocí – především z USA a Japonska – není na předkrizové úrovni. Dle Bureše tkví německý zázrak v nízkém zadlužení (čistá pozice vůči zahraničí je v přebytku), k aktuální poptávce vhodné struktuře hospodářství i v obezřetném chování německých domácností.

.

 

Tisková mluvčí ERA Poštovníspořitelny Denisa Salatková a hlavní ekonom banky Jan Bureš

.

 

„Současná míra nezaměstnanosti v Německu je nejnižší od dob sjednocení země. Ekonomika není tak závislá na domácí poptávce, velkou službu ji totiž prokazují export a investice v zahraničí,“ řekl Bureš. Německu se vyplácí pověst průmyslové velmoci, o jejíž kvalitní strojírenské výrobky nebo dopravní prostředky je velký zájem v rozvíjejících se regionech, jako je jižní Amerika nebo Asie. „Tato momentální výhoda se však samozřejmě může časem proměnit v nevýhodu,“ dodal Jan Bureš.

Konkurenceschopnost mzdových nákladů

Jako zásadních vidí Bureš fakt, že Německo dokázalo držet na uzdě náklady práce, což zvýšilo konkurenceschopnost. Zatímco se v ostatních zemích náklady práce zvyšovaly (zejm. mzdy), v Německu byl nárůst od roku 2000 velmi pozvolný. Bureš připomněl, že je to zejména díky konstruktivním jednáním s německými odbory. „Není to tak, že by německé odbory měly nižší sílu než v ostatních zemích, ale v Německu racionálně upřednostnily vyšší zaměstnanost nad růstem mezd. K tomu dopomohly i investice německých podniků v zahraničí, které jednak dokážou některé meziprodukty dodávat velmi levně, ale zároveň by tyto podniky, v případě velkého tlaku odborů na růst mezd, mohly přesunout další části svých výrob do zahraničí a tím ještě více kontrolovat náklady práce,“ vysvětlil Jan Bureš. Právě potenciální možnost ztráty zaměstnání tak brzdila tlaky odborů na růst mezd.

Euro a jeho význam pro Německo

Bureš také upozornil na problematiku společné měny EURO. Až to z vyjádření některých německých politiků či průzkumu veřejných mínění mezi spotřebiteli není patrné, pro Německo má tato měna několik zásadních výhod, jak správně hlavní ekonom Poštovní spořitelny doložil. „Německá ekonomika (strana poptávky) může těžit z velmi nízkých úrokových sazeb, možná nižších, než by v současoti potřebovala, které Evropská centrální banka drží s ohledem na problémy zemí na periferii eurozóny,“ uvedl Bureš. Zároveň připomněl, že při „soutěži“ o úrokovou sazbu z dluhopisů je pro investory velmi významná rizikovost této pohledávky, jež se projevuje ve výši rizikové přirážky. Ta je v Německu s ohledem na dobrou kondici ekonomiky velmi nízká (výnosy 10letých dluhopisů klesly až na hranici 2,6 %), vláda si proto může půjčovat velmi levně. „V zásadě platí, že Německo se má tím lépe, čím hůře se mají ostatní země v Eurozóně,“ konstatoval Bureš. K výhodám eura pak dodal, že přijetím eura se Německo zbavilo vlastního silného kurzu (který znevýhodňoval exportéry) a také získalo unikátní výhodu – možnost investovat přebytky v zahraničí ve své domácí měně.

.

 

Hlavní ekonom ČSOB Martin Kupka a analytik Petr Dufek

.

V závěru vysvětlil hlavní důvod, proč se Německu vyplatí projekt eura podporovat. „Kdyby se měly velké objemy zahraničních aktiv ve vlastnictví německých subjektů po rozpadu eura převádět do cizích měn, způsobilo by to ohromné ztráty,“ řekl Bureš. Němečtí vlastníci, převážně banky, mají v zemích na periferii eurozóny, jako jsou Španělsko, Irsko, Portugalsko nebo Řecko několik bilionů eur. Podle hlavního ekonoma Poštovní spořitelny je velmi složité odhadovat, jak velké by tyto ztráty byly, jelikož by záleželo na přesném scénáři rozpadu Eurozóny.

KAM DÁL? VYHRAJTE DOMÁCÍ KINO S MBANK!

 



Jan Bureš: Německu se vyplatí projekt EURO podržet

Diskutovat (0)