Kniha Patrika Nachera:
Nesázej všechno na jednu kartu


03. 01. 2018  00:35     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - KNIHA KONEC FINANČNÍCH NEGRAMOTŮ V ČECHÁCH: Aneb nesázej všechno na jednu kartu, a zbytečně neriskuj. ČTĚTE DÁLE!

Kniha Patrika Nachera: Nesázej všechno na jednu kartu




Nesázej všechno na jednu kartu – aneb rozložme naše penízky, aby se množily na vícero místech najednou. Jak spoření, tak především naše investice nesmí být závislé na jediném zdroji, na jediné možnosti, protože ta když rupne, jsme „v háji zeleném“.

Odborným termínem se tomu říká diverzifikace. A to rozdělení na mnoho hromádek není jen o druhu investice či spoření, rizikovosti, flexibilitě v přístupu k hotovosti, reakční době, ale také o jejich charakteru. Krásně to popisuje příklad, kdy vajíčka sice rozdělím do mnoha košíků, ale všechna se mnou letí jedním letadlem, pokud to spadne, tak… Investuji třeba do nákupu akcií (více u přísloví „Odvážnému štěstí přeje“), rozdělím to napříč různými obory a druhy firem, v rámci i odlišných zemí, nicméně když pak přijde krize, jako ta v roce 2008, letí dolů všechny akcie, bez rozdílu a ohledu na zdraví, sílu a ekonomiku té které společnosti.

Ideální mix přitom neexistuje, každý má jiné možnosti, příjmy a výdaje. Každý z nás se navíc nachází v jiné etapě svého života, takže má zcela odlišné potřeby a požadavky. Proto opravdu nelze poskytnout nějakou univerzální radu. Určitě ale nebude na škodu mít úměrnou hromádku peněz na spořicím účtu, na termínovém vkladu, rozumně investovat část do akcií, podílových fondů na straně jedné a do nemovitostí či pro odvážnější do zlata na straně druhé, prostředky si dlouhodobě šetřit u produktů se státním příspěvkem, případně peníze použít na splacení svých úvěrů. Vložit všechno na jednu kupu a pak se modlit, že to vyjde, prostě nesmíme, „i kdyby čert na koze jezdil

Další díly našeho seriálu o knize Konec finančních negramotů v Čechách si můžete přečíst ZDE!

NOVOU KNIHU PATRIKA NACHERA SI MŮŽETE ZAKOUPIT PŘÍMO ZDE!

Konec negramotů



Kniha Patrika Nachera: Nesázej všechno na jednu kartu

Diskutovat (0)