Komentář:
Řecké dluhy se nedají nikdy splatit


19. 04. 2012  14:01     Martin Kahoun     komentáře (0)

Přestože už asi nikoho moc nebaví sledovat zprávy ohledně Řecka, dovolil jsem si poslat komentář a pěknou grafiku. Z grafického vyjádření je zřejmé (viz odkaz dole), že řecký dluh se nedá nikdy splatit a fakticky Řecko již zkrachovalo.





To, že nesmí zkrachovat oficiálně a především neřízeně je dáno tím, že řecké dluhopisy, jak vidíte, drží spousta bank komerčních i centrálních, které na základě těchto dluhopisů (těm se říká rezervy) vytvářejí další úvěry, které vypouštějí do oběhu ve formě peněz. Jakmile hodnota těch dluhopisů poklesne, klesá hodnota aktiv těch, co je drží, tedy především bank. (jistě jste zaznamenaly, že akcie bank klesají a klesají a některé vlády dokonce již zakázaly prodávat je tvz. nakrátko…prostě sázet na jejich další pokles). Ty se tedy stávají stále více nesolventní a je třeba, aby je daňový poplatník zachránil a nalil do nich své úspory…jinak by přece finanční systém zkolaboval a my všichni spolu s ním prachbídně přes noc zemřeli na mor, kurděje atd.

.

Zároveň ale by se spustila neřízená akce, kdy americké investiční banky, které prodávaly pojistky proti krachům států, by musely začít plnit a vyplácet pojistné. To ale není možné, protože peníze na to nemají. To by nastartovalo (možná stejně nakonec nastartuje) vlnu krachu pojišťoven, bank a soudních procesů, které by dostaly velké americké banky do existenčních problémů, a celý finanční systém by se začal hroutit. Zejména z tohoto důvodu se proto dá očekávat, že Řecko (přestože spousta jeho občanů by raději nechala svou zemi zkrachovat a začalo znovu od začátku) prostě finanční pomoc dostane, ať se staví na hlavu. V případě, že se bankovní elitě podaří zvrátit vývoj voleb, které by měly být v dubnu, Řecko si podepsalo ortel 50 let deprese a protektorátu. Zároveň se podaří dále snížit životní úroveň občanů zbytku Evropy, kteří budou muset na Řecko přispět a hurá do socialismu (kterému se ale musí říkat kapitalismus, demokracie a volný trh), kde to vláda přeci za nás blbce všechno vyřeší.

.

A jestli si někdo myslí, že naše vláda-rozpočtové zodpovědnosti nebo jak si to říkali na počátku, to dělá jinak než ta řecká, nemám pro něj dobrou zprávu. Pomalu ale jistě ve stopách Řecka kráčíme. Ať se říká a děje co se děje, náš dluh i letos naroste o dalších více než 100 000 000 000 Kč.

A takhle to potom dopadá:

Dluhová karavana

http://demonocracy.info/infographics/eu/debt_greek/debt_greek.html


Komentář: Řecké dluhy se nedají nikdy splatit

Diskutovat (0)