Malé a střední podnikatele zajímají na bance především úroky a poplatky


09. 07. 2012  17:01     Zdeněk Bubák (Poplatkozrout.cz)     komentáře (0)

Další články

Zatímco v loňském roce byl pro malé a střední podniky nejdůležitějším faktorem pro žádost o úvěr samotný fakt, zda jim banka vůbec bude ochotna půjčku poskytnout, v současné době jsou přesvědčeny o své ekonomické stabilitě a kladou si konkrétní podmínky. Pro celých 80 % z nich je hlavním kritériem výše úrokové sazby, která rozhoduje, zda si o úvěr v dané bance vůbec zažádají. Vyplývá to z květnového průzkumu ČSOB a Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.





„Změna přístupu ve výběru vhodného úvěru pramení především ze skutečnosti, že firmy si v současnosti více věří a jsou přesvědčeny, že budou pro banku atraktivními klienty. Proto se výrazněji soustředí na náklady, které budou s úvěrem spojené,“ říká Roman Kracík, výkonný ředitel pobočkové sítě SME ČSOB. Poměrně vyrovnaný důraz při výběru poskytovatele úvěru pak firmy kladou na výši poplatků (66 %), jednoduchost administrativy (63 %) a rychlost poskytnutí požadovaných finančních prostředků (60 %).

.

Na co se soustředí pozornost podnikatelů při získávání úvěru od banky?
1) úroková sazba - 80 %
2) výše poplatků - 66 %
3) jednoduchost administrativy - 63 %
4) rychlost poskytnutí peněz - 60 %

Elektronické bankovnictví je u malých a středních podniků samozřejmostí


Společně se změnou přístupu k půjčce se mění i způsob řízení firmy, jehož přirozenou součástí se stává elektronické bankovnictví. Tento způsob komunikace s bankou vyhovuje téměř 70 % malých a středních podniků. „Důvodem je především úspora času, která je v menších firmách s několika zaměstnanci považována za rozhodující ukazatel při výběru nabízeného produktu,“ vysvětluje Karel Havlíček, předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. „Na druhou stranu internetbanking je využíván téměř výhradně pro každodenní agendu. Ve chvíli, kdy firmy chtějí řešit právě úvěry nebo náročnější finanční operace, preferují návštěvu banky a konzultaci se svým bankéřem,“ potvrzuje z praxe Roman Kracík..

 

Jejich slova potvrzují i zjištění průzkumu. Ta totiž ukázala, že pokud si představitelé malých a středních podniků na bance něčeho cení, je to především osobní přístup bankéřů a nabídka šitá přímo na míru jejich potřebám. Naopak prakticky většina firem se domnívá, že nepotřebuje radit ohledně zhodnocování volných finančních prostředků, např. nabízení obchodů s akciemi nebo finančními deriváty. „Vysvětlení tohoto přístupu je nasnadě,“ říká Karel Havlíček. „Firmy buď nemají volné peníze, nebo jsou schopny většího zhodnocení ve vlastní firmě.“

Dvě třetiny podnikatelů letos hodlá investovat do své obchodní činnosti

Dalším důvodem je skutečnost, že téměř dvě třetiny respondentů plánují v letošním roce investovat do své obchodní činnosti. „Podniky si velice dobře uvědomují nutnost být lepší než konkurence a prodat své výrobky. Proto 39 % dotázaných plánuje vložit peníze do distribuční sítě a technologie výroby. Světová finanční krize přitom firmy přivedla k praxi, že nejjistější formou platby je financování z vlastních zdrojů,“ dodává Roman Kracík a připomíná, že ještě před pěti lety byl nejčastější formou financování bankovní úvěr. „To je jedna z největších změn chování firem v posledních letech. Firmy jsou daleko obezřetnější ve financování investic cizími zdroji, neboť si uvědomují, že v období výpadku tržeb jsou více zranitelné,“ uzavírá Karel Havlíček..

 

Na popularitě roste i využívání peněz získaných v rámci dotačních programů na podporu podnikání financovaných ze strukturálních fondů Evropské unie a státního rozpočtu ČR. O tomto způsobu získání peněz pro svoji aktivitu uvažuje celá třetina firem ze segmentu malých a středních podniků.


Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) zveřejňuje další z řady svých průzkumů, nyní o názorech malých a středních podniků (MSP) a živnostníků na jejich potřeby v oblasti bankovních služeb a produktů. V průzkumu se vyjádřilo 600 majitelů či jednatelů malých a středních podniků z oborů výroba, služby, obchod a zemědělství z celé České republiky s ročním obratem 10 - 40 milionů korun. Hlavní cíle výzkumu vedou k nastavení value proposition, tedy k optimálnímu nastavení bankovních služeb a produktů pro právnické osoby ze sektoru drobného podnikání (Micro).

Společná obsluha firemního a osobního účtu je podnikateli stále více užívaná

Mít všechny své finanční aktivity pod jednou střechou je pro podnikatele zajímavé. Podnikatelé, kteří mají např. u ČSOB zřízeno Podnikatelské, Firemní nebo Obchodní konto, si mohou již více než rok k němu pořídit osobní ČSOB Aktivní konto, a to s dalšími výhodami a zdarma. Tato nabídka se u firemních klientů setkala s velkým zájmem.

„Z průzkumů nám vyplynulo, že klienti oceňují společnou obsluhu pro firemní a osobní finance. Díky atraktivní nabídce Aktivního konta zdarma se zvýšil zájem klientů o osobní účty více než dvojnásobně oproti období před uvedením této nabídky,“ říká Jana Opršalová, výkonná manažerka segmentu Platební komfort ČSOB. Obecně se ukazuje, že klienti se soukromým i podnikatelským účtem ve stejné bance jsou až o třetinu spokojenější. Díky Aktivnímu kontu klient tak zdarma získá výhody nejen pro sebe, ale i pro svoji rodinu. Mezi hlavní výhody patří dostatečný počet nejčastěji využívaných plateb zdarma, embosovaná platební karta pro majitele účtu i partnera nebo možnost kontrolovat veškeré dění na účtu prostřednictvím e-mailu nebo SMS zpráv. Ke kontu je možné pořídit například Rodinný balíček s rozšířeným počtem transakcí.



Malé a střední podnikatele zajímají na bance především úroky a poplatky

Diskutovat (0)


Další články k tématu

Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16595659936

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více