Nejbsurdnější poplatek? A co ten pro obchodníky za přijímání platebních karet?


06. 03. 2012  13:28     BP.com     komentáře (0)

V minulém týdnu jsme s velkou pompou vyhlásili nejabsurdnější bankovní poplatek roku 2011, kterým se stal poplatek za předčasně splacený úvěr. Do redakce nám následně přišlo hned několik nominačních tipů do dalšího ročníku - na poplatek za akceptaci platbní karty, který není účtován majitelům karet, ale obchodníkům, jež je ve svém obchodě akceptují...





Výše těchto poplatků působí opravdu absurdně a vede dokonce tak daleko, že někteří obchodníci se začínají bránit. Buď se rozhodnou převést část (či celý poplatek) na kupujícího (jako kdyby ten těch poplatků neměl dost), nebo odmítají karty přijímat, a nebo, jako v následujícím případě, na nějž nás upozornila naše čtenářka, účtují dvojí ceny. Dopis stojí za přečtení:

DOPIS ČTENÁŘKY:

Dobrý den,

dneska jsem byla tankovat benzín na jedné malé čerpačce. Na stojanu na pohonné hmoty byly dvě pistole na natural 95, na jedné cedulka "Pro platbu v hotovosti" a na druhé "Pro platbu kartou". Proč to tak je, jsem si všimla hned po natankování. Benzín, který se platil kartou, byl o 40haléřů na litr dražší než při platbě v hotovosti! Od obsluhy jsem se dozvěděla, že k tomuto kroku přikročili po zdražení transakcí od banky, prý je to už neúnosné, aby to šlo pouze na jejich náklady, a že to banky neustále zdražují.
.
Pak jsem byla v elektře, kde u pokladny stála informace, že zboží v akčním letáku nelze platit kartou... A vysvělení? Mají z tohoto zboží už tak malý rabat, že si nemohou dovolit platit bance poplatky za platbu kartou...
.
Tak už vím, proč nás banky nutí platit kartou, mají z toho hodně slušné příjmy a vysvětlují to dobrou službou pro klienty.
.
Pěkný den
Hana Peterková



Nejbsurdnější poplatek? A co ten pro obchodníky za přijímání platebních karet?

Diskutovat (0)