Německý trh práce trhá rekordy


01. 02. 2022  17:31     Tomáš Volf     komentáře (0)

Německá nezaměstnanost v lednu klesla na 5,1 % a je nadohled od před covidových hodnot. Koncem roku 2019 se podíl nezaměstnaných držel na 5 %. Dnešní číslo je o to zajímavější, že se jedná o devátý měsíc v řadě, kdy nezaměstnanost u našich západních sousedů klesá.  Dnešní data znamenají, že Německo je pouhého 0,3procentního bodu od nezaměstnanosti, která panovala na začátku osmdesátých let.

Německý trh práce trhá rekordy




Pohled na dílčí data z trhu práce ukazují na lednový pokles počtu lidí bez práce o 48 tisíc na 2,345 mil. To je největší pokles nezaměstnaných za posledních pět měsíců. Zároveň se jedná o výrazně lepší výsledek, než s jakým počítaly trhy. Už zmíněný celkový počet lidí bez práce 2,345 mil je nejnižší hodnotu od března 2020.

Německý trh práce se zotavuje, a to je skvělou zprávou i pro domácí firmy a spotřebitele. Čím více Němců bude mít zaměstnání, tím více půjde nahoru jejich spotřeba, z čehož budou těžit nejen domácí firmy, ale i zaměstnanci. Pokud se bude dařit největší ekonomice Evropy, pozitivní dopad na okolní státy se brzy projeví.

Inflační tlaky nepoleví. Vyšší spotřeba Němců, tedy silnější poptávka, bude mít efekt vyššího růstu cen. Ten je sám o sobě dost silný a ČNB je se svou politikou růstu sazeb zatím dost bezzubá. V ekonomice není nic bez efektu, všechno jsou spojité nádoby a každá mince má dvě strany, takže se dá čekat, že inflace díky nižší nezaměstnanosti Němců bude dál zrychlovat i u nás. 

_______________________________________________________________________________________

Tomáš Volf

Analytik

edevizy.cz



Německý trh práce trhá rekordy

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16547203792

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více