Poplatek za platbu kartou pro obchodníka? Nehoráznost!


08. 03. 2012  14:15     BP.com     komentáře (1)

V minulém týdnu jsme s velkou pompou vyhlásili nejabsurdnější bankovní poplatek roku 2011, kterým se stal poplatek za předčasně splacený úvěr. Do redakce nám následně přišlo hned několik nominačních tipů do dalšího ročníku - na poplatek za akceptaci platbní karty, který není účtován majitelům karet, ale obchodníkům, jež je ve svém obchodě akceptují... V úterý jsme na toto téma zveřejnili jeden článek a hle, další Vrba na sebe nenechala dlouho čekat...





Dobrý den, . náhodou se mi dnes dostalo před oči https://www.bankovnipoplatky.com/ivan-pilny-auf-wiedersehen-raiffeissen-15516.html

a zároveň jsem zaregistroval vyhlášení letošního "vítěze".

Celá anketa má podle mne jednu dost závažnou chybu. Totiž vybírá nejabsurdnější poplatek z poplatků existujících. Podle mne je ale nejabsurdnější poplatek ten "neexistující". Samozřejmě, že plně souhlasím s p. Pilným, že s bankami, jejich klamavou reklamou, ... je potřeba něco dělat a to nejen v zájmu klientů, ale i států, z nichž pocházejí.

O kterém poplatku že je řeč? A o které klamavé reklamě?

Samozřejmě o poplatku za platbu platební kartou. Ano, tento by se měl zařadit do příštího ročníku a zpopularizovat tak, že platba platební kartou není zadarmo!

.

 Kdo platí platební kartou, má peníze v bance a ne kapse, a tedy již na tom banka vydělává. Ale to jí nestačí. Za platbu platební kartou sice zdánlivě neplatí kupující, ale "jen" prodávající. Pro toho je to ale samozřejmě náklad, a ten musí, jak jinak, promítnout do ceny. A tak nejen že za platbu platební kartou platí "kartou platící", ale platí i ten kartou neplatící. Navíc je málo známo, že všechny ty "dárečky" za používání karty nejsou vůbec zadarmo a za platbu kartou hlavně obdarováváme banky.

.

Že výběr z bankomatu vlastní banky je třeba za 5,- Kč a že to je "směšná částka"? Jenže "neexistující" poplatek za platbu kartou není poplatkem "za operaci", jak by velel rozum a jak je tomu u bankomatu. Protože ten poplatek není vidět, tak je daleko větší. Je to, pokud vím, 2-5 % z ceny v závislosti na tom, jak si to karetní centrum (banka) s prodejcem vyjedná.

Nechť jsou to 4 %. Pokud kartou platí každý 4. nakupující, je to 1 % z veškerého obratu všech obchodů, čerpacích stanic, atd., prostě všeho. Nechce se mi ani na stránkách ČSÚ pátrat, co je to ve výsledku za šílenou částku. To o tom jsou ty klamavé reklamy "dárky zdarma" - plaťte kartou.

,

Kupte si za 20.000 Kč televizi - je totální nehoráznost (a málo kdo to ví), že v ceně je 800 (ano, slovy osm set korun českých pro banku). To proto vám mnohý malý obchodník dá radši slevu, jen když nebudete platit kartou. Proč by vám 500 neslevil, když ještě 300 ušetří? Malý obchodník samozřejmě nevyjedná s bankou malá procenta.

. V minulosti již soudy rozhodly:  

http://www.novinky.cz:80/ekonomika/129403-obchodnici-mohou-za-stravenky-uctovat-prirazky-rozhodl-soud.html,

že poplatky za platbu stravenkou, platební kartou lze k ceně "zboží" připočítat - že nejde o dvojí cenu, ale cenu za čerpání služby a oprávněný "vícenáklad" prodávajícího. Co takhle popularizovat skutečnost že platba kartou zadarmo není a dosáhnout tak min. v 1. Kole toho, že se změní "měrná jednotka"? Že prodávající nebude za platbu platit 4 %, ale třeba jen 4 Kč? Možná je to i "politikum" jít do voleb s prosazením neokrádání klientů. Pokud by se obecně vědělo, že platba kartou zadarmo není, jistě by se tento poplatek změnil a zboží by mohlo být zdraženo o 1 % méně, než tomu bude teď. Pro občana to možná není "horentní" ztráta - pro banky jsou to ale horentní zisky.

Proč nejen bankám neukázat, že nejme ovce, které jen bečí a nechají se ovčáckým psem nahánět kam ovčákovi libo? Nemluvě "ostříhání až na kůži"…

Karel    Z í t e k


Poplatek za platbu kartou pro obchodníka? Nehoráznost!

proč?
Tak proč dle platných zákonů ČR ten poplatek neúčtujete přímo spotřebiteli? Na to máte právo. V jedn...
Diskutovat (1)