Poplatky za přesčasně splacenou hypotéku? Nelogická zlodějina!


28. 01. 2011  02:03     BankovniPoplatky.com     komentáře (4)

Dopisů, v nichž si klienti stěžují na bankovní poplatky, dostáváme celou řadu. A sekce Vrba našeho webu je místem příhodným pro publikaci těchto připomínek, které chtějí jejich pisatelé - na základě klientských poznatků z bankovní praxe - sdělit světu. Dnes o hypotečních úvěrech...





Vážený pane,

navrhuji téma, kterému byste se mohli věnovat: extrémně vysoké poplatky za předčasné splacení hypotečního úvěru (banky obírají každého klienta o
statisíce korun). Přitom předčasné splacení úvěru banku NIC nestojí.

Poplatek je nezdůvodnitelný, ale bankéři jsou splachovací. Představitel Hypoteční banky M. Vašek prohlásil, že předčasné splacení hypotečního úvěru banka sankcionuje vysokými poplatky protože "při předčasném splacení úvěru bance vznikají dodatečné náklady, musela si půjčit vydáním HZL a jejich držitelům musí zaplatit úroky". Nesmyslné tvrzení, při předčasném splacení hypotéky může banka peníze z HZL (právě vrácené klientem a tedy volné) použít na jinou hypotéku. Uvolní se jí peníze pro další operace, které přinášejí bance výnos místo původní hypotéky. Uvolněné peníze banka používá pro další vydělávající činnosti (nebude si na ně už půjčovat HZL, vystačí se starými). Banka při předčasném splacení hypotéky neztrácí ANI KORUNU.

Je sice teoretická možnost, že člen představenstva Hypo. banky Vašek nerozumí věci, neví co dělá a banka nevědomky účtuje poplatky okrádající zákazníka, banka "nedopatřením" inkasuje dvojí úroky-poplatky z jedněch peněz, a je potřeba na to banku upozornit, aby mohla poplatek zrušit a nabídnout klientům lepší podmínky, ale to je samozřejmě řečnická nadsázka.

Člen představenstva a náměstek generálního ředitele banky ví velmi dobře, co činí, banka cíleně inkasuje dvojí poplatky+úroky (trestní poplatky za splacení prvního úvěru (byť jen části) a k nim úroky z druhého úvěru), v řádu statisíců korun navíc, dvojí úroky z jedněch peněz, bez práce a bez nákladů - náměstek promyšleně "neříká pravdu" (dosaďte si výstižnější slovo) za účelem zisku.

Ačkoli Hypoteční bance jsou (v dopisu) předloženy důkazy že její tvrzení odporují logice i faktickému stavu a že tedy vědomě "neříká pravdu", přesto i v odpovědi tvrdí drze stále stejný nesmysl o potřebě úroků.

Banky vydělávají (na penězích vypůjčených na mezibankovním trhu), i když klient splatí hypotéku předčasně - banka půjčí ty peníze dalšímu klientovi, který platí úroky místo původního klienta, banka už si nemusí pro dalšího zákazníka půjčovat, má nulové náklady. Banky nemají náklady, nemají žádný důvod pro příšerný poplatek, přesto žádná s poplatkem dolů nejde, ačkoli by je měl tlak soutěže nutit - příznak nepsané kartelové dohody.

Nevím, jaký je současný směr rozhodování Úřadu pro hospodářskou soutěž, ale bezdůvodný poplatek, který všechny subjekty na trhu drží nehorázně vysoko, by snad byl i důvodem k jeho zásahu – pravda, zápis z porady bankéřů, na které se (hypoteticky) gentlemansky dohodli vznosnými slovíčky o lumpárně, se asi nenajde.

Díval jsem se na vaše stránky, je záslužné že se poplatkům někdo věnuje, jsou důsledkem bankovního socialismu, transformace ekonomiky do zlodějské podoby, ze které se bude vzpamatovávat ještě dalších 40 let co se týče
praktik, a 100 let co se týče vlastnické struktury.

Jako jeden z absurdních poplatků máte navržen poplatek za splacení úvěru – a hypotéka je případ takového úvěru, s nehoráznou výší nesmyslného poplatku.


S pozdravem

J. Sedlák


Poplatky za přesčasně splacenou hypotéku? Nelogická zlodějina!

Re: Re: ?
Resim naprosto stejny problem a souhlasim s guru. Jestli tu nekdo pise o tom, ze si ma precist smlou...
Re: ?
Vážená či vážený. Plete si mnoho pojmů ať už úmyslně, protože jste jedním z manažerů banky, nebo z h...
Re: ?
Taková typická česká reakce. Něco v duchu - když víte o korupci, tak podejte trestní oznámení. Stejn...
?
Tak si na tu nemovitost našetřete a nepůjčujte si. Jinak když podepisujete smlouvy, tak se předpoklá...
Diskutovat (4)