Poradna serveru BP:
Jak dosáhnout zlepšení podmínek úvěru? Konsolidací


07. 03. 2016  00:27     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se ptá, jakou má možnost dosáhnout zlepšení poměrně nevýhodných podmínek úvěru, které jsou dnes už poměrně zastaralé. Taková cesta skutečně existuje. Jmenuje se hrozba konsolidací. ČTĚTE DÁLE!

Poradna serveru BP: Jak dosáhnout zlepšení podmínek úvěru? Konsolidací




Často se v naší poradně čtenáři ptají, jak dosáhnout nevýhodných podmínek u již uzavřených smluv o úvěru či jiných službách. Banky nejsou prý ochotny tyto podmínky na žádost klient zlepšit a jakékoliv změně se brání tím, že smlouva byla uzavřena a měla by se dodržovat. Samozřejmě to takto jednoduché určitě není. Jasným příkladem jsou postupy stavebních spořitelen, které jednostranně ruší staré, nevýhodné smlouvy o stavebním spoření kvůli jejich vysokým úrokům, které musejí vyplácet svým klientům. Proč by něco podobného nemělo jít v případě, kdy o změnu nevýhodných podmínek smlouvy žádá klient?

DOTAZ ČTENÁŘE:

Dobrý den, mám poměrně starou smlouvu o úvěru s dlouhodobým splácením. Podotýkám, že se jedná o úvěr od banky, nikoliv od žádné splátkové společnosti. Mám na smlouvě vysoké úroky a různé zbytečné poplatky, které se dnes už neuplatňují, nebo jsou úplně jiné. Oslovil jsem pracovníka banky s tím, že bych chtěl podmínky smlouvy změnit, aby byly vůči mně výhodnější. Byl jsem odmítnut s tím, že jsem smlouvu o poskytnutí úvěru uzavřel svobodně a nikdo mě k tomu nenutil, a tudíž mám smlouvu plnit, stejně jako ji splnila banka, když vyplatila prostředky z úvěru. Toto jednání mě dost pohoršilo, a proto bych chtěl věc i nadále řešit a jít do důsledků. Můžete mi prosím poradit, jak mohu na banku zatlačit, aby byla vůči mně vstřícnější a čím argumentovat. Moc děkuji.

ODPOVĚĎ ODBORNÍKA:

Dobrý den, určitě možnosti máte a rádi Vám poradíme jak ve věci postupovat. Samotná žádost o změnu podmínek totiž u našich bank moc často úspěšná není. Proto je třeba na banku vždy něčím zatlačit. A není pro banku horšího trestu, než to, že klient od ní přejde k jiné bance. Dříve byl tento přechod velmi složitý a náročný a někdy dokonce nemožný. Díky rozjezdu refinancování úvěrů a půjček je pak možné velmi rychle a komfortně změnit banku a zajistit si výrazně lepší podmínky úvěru. Pokud hodláte u své banky zůstat i nadále a pouze se domoci lepších podmínek, dosáhnete toho hlavně prohlášením bance, že hodláte úvěr refinancovat a žádáte banku o spolupráci. Banka tak touto formou zjistí, že jste rozhodnut svůj starý, nevýhodný úvěr refinancovat úvěrem od jiné banky a je velmi pravděpodobné, že banka Vám sama nabídne lepší podmínky Vašeho stávajícího úvěru. Pokud to neudělá, tak klidně a bez nostalgie svůj starý úvěr refinancujte úvěrem výhodnějším.

DALŠÍ DOTAZY A ODPOVĚDI NAŠÍCH ČTENÁŘŮ V PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Poradna serveru BP: Jak dosáhnout zlepšení podmínek úvěru? Konsolidací

Diskutovat (0)