Poradna serveru BP:
V zahraničí vybírejte z bankomatů skupiny své banky


01. 08. 2016  00:23     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Blíží se sezóna dovolených a tak se sem výborně hodí i dotaz čtenáře, který se dotazuje na nejvýhodnější způsob výměny či výběru cizí měny v zahraničí. ČTĚTE DÁLE!

Poradna serveru BP: V zahraničí vybírejte z bankomatů skupiny své banky




V zahraničí je výhodné vybírat z bankomatů skupiny její je banka klienta členem. Pokud tedy jste klientem České spořitelny, vybírejte z bankomatů bank, které vlastní Erste, pokud jste klienty Komerční banky, vybírejte z bankomatů bank vlastněných Societé Generale apod. Některé menší tuzemské banky nabízejí i možnost vybírat z bankomatů v zahraničí zcela bez poplatků. Vyplatí se také vybírat spíše větší částky, než vícekrát po částkách menších. Nejvyšší je totiž prvotní, pevný poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, chystám se na dovolenou a chtěl bych se obecně zeptat jak se dostat v cizině k penězům, tedy zda je výhodnější vyměnit si už doma, nebo vybírat v cizině z bankomatu, platit kartou, nebo si vyměnit peníze až tam. Nechce se mi studovat všechny různé podmínky bank a jejich sazebníky jen proto, abych ušetřil nějakou tu kačku v cizině, tak se spíše obracím na vás s nějakou zajímavou radou nebo typem.

Odpověď poradce:

Dobrý den, univerzální odpověď na Váš obecný dotaz určitě neexistuje. Otázkou totiž je, jaké banky jste klientem. Do jaké cizí země hodláte vyrazit, jakou měnu bude měnit apod. Mohu tak spíše shrnout možnosti placení v zahraničí taktéž obecným způsobem. Zcela nejvýhodnější formou placení v zahraničí je platba přímo kartou. V žádné z Evropských zemí žádné poplatky za platbu kartou v podstatě neplatíte a nemusíte směňovat velké množství hotovosti cizí měny. Dále je určitě také výhodné vyměnit si v České republice ideálně bez poplatků koruny na euro či dolar, tedy univerzální světové měny, které můžete buď přímo použít, nebo je velmi snadno směnit v kterékoliv zemi za její vlastní měnu. Doma totiž směníte se znalostí místních poměrů a podmínek, to neplatí o mnoha zejména mimoevropských zemích, kde můžete platit různé přemrštěné poplatky nebo nevýhodný kurz při směně. V případě nedostatku hotovosti v cizině pak můžete i vybrat z bankomatu, přičemž nejvýhodnější je vybírat ze sítě bankomatů bankovní skupiny, které je Vaše tuzemská banka členem. Ušetřit tak můžete při výběru desítky korun. Některé tuzemské banky také nabízejí ke svým účtům i možnost výběru hotovosti z jakéhokoliv zahraničního bankomatu zdarma. Takže možností jak zajistit poměrně výhodné placení v zahraničí je celá řada.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Poradna serveru BP: V zahraničí vybírejte z bankomatů skupiny své banky

Diskutovat (0)