Právní poradna BP - Autobazar se může vyvinit z přetočeného tachometru


10. 02. 2016  00:04     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se ptá, jak může postupovat proti autobazaru, který mu prodal auto se stočeným tachometrem. Autobazary dostaly skvělý návod, jak se zbavit odpovědnosti za auta se stočenými tachometry. ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna BP - Autobazar se může vyvinit z přetočeného tachometru




V jednom ze sporů mezi zákazníkem a autobazarem, který prodal zákazníkovi auto se stočeným tachometrem, rozhodl s konečnou platností Nejvyšší správní soud. Ten rozhodl, že pokud autobazar zákazníkovi výslovně netvrdí, že je stav tachometru správný, tak nenese odpovědnost za jeho stočení. To, že něco autobazar tvrdil, by přitom měl prokázat zákazník. Jeden z příkladů, jak v zájmu právního výkladu podpořit nepoctivé proti slabým.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, zakoupil sem u našeho autobazaru poměrně hezké auto a nízkým počtem najetých kilometrů. Konkrétními údaji tady nebudu zdržovat a asi to ani není důležité. Asi tři měsíce po odkoupení jsem náhodou zjistil, že auto má stočený tachometr o čtyřicet tisíc kilometrů. Je tak mnohem starší či použitější než jsem původně myslel a neodpovídá tak ceně, kterou jsem za něj autobazaru zaplatil. Autobazar mě odmítá s tím, že oni nemůžou vědět, jestli jsou auta stočená nebo ne, že se to nedá poznat a že ani nemají povinnost tohle zjišťovat, že jsou pouze zprostředkovateli prodeje a já se mám obrátit na bývalého majitele, se kterým ale přitom nemám vůbec žádnou smlouvu a ten se ani se mnou nemusí bavit. Co mám dělat?

Odpověď právníka:

Zde je každá rada skutečně drahá. Celý systém obchodu s těmito automobily a stáčením tachometrů je nekonečný příběh. Jen těžko se proti tomu bojuje, protože ani stát nemá zájem účinně bojovat proti tomuto problému. Zatímco boj s korupcí funguje a bojovat se s ním dá, přestože dříve to nešlo, boj proti podvodníkům s ojetými auty není asi zásadním problémem naší společnosti. Přitom se jedná o podvod s ročními miliardovými škodami. Věci nepomohlo ani poslední rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který konstatoval, že každý autobazar se může z odpovědnosti za stočené tachometry u svých aut v podstatě velmi jednoduše vyvázat. Stačí, když zákazníkům bude tvrdit, že skutečný stav tachometru automobilu nezná. V takovém případě pak nebude možné autobazar hnát k odpovědnosti a ani podvedený zákazník nebude mít možnost se domoci jakékoliv reklamace či nápravy. Bohužel si musíme uvědomit, že spravedlnost je někdy k druhému nespravedlivá. Bohužel.

PRÁVNÍ PORADNU SPRAVUJE ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ PROFIPRAVNIK.CZ

 



Právní poradna BP - Autobazar se může vyvinit z přetočeného tachometru

Diskutovat (0)