Právní poradna BP - proti rozhodčímu nálezu se můžete odvolat k soudu


20. 04. 2016  00:15     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se ptá, zda může ještě něco dělat s rozhodčím nálezem, který ho odsoudil k hrazení částek, který prý nikdy nedlužil a platit je nemá. Má možnost se proti rozhodčímu nálezu ještě nějak bránit? ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna BP - proti rozhodčímu nálezu se můžete odvolat k soudu




Bránit proti rozhodčímu nálezu, který by měl být jinak definitivní a konečný, naštěstí lze. Důvodem je velký chaos, který v této otázce panuje. Rozhodce může v naší zemi dělat prakticky každý a tento institut se začal hromadně zneužívat. V masovém rozsahu ho tak začaly používat nejrůznější splátkové společnosti, které si najímali na rozhodování sporů s klienty obvykle své vlastní právní zástupce. Je tak zřejmé, že rozhodování rozhodců rozhodně nestranné nebylo a často ani není. 

Dotaz čtenáře:

Podepsal jsem před lety smlouvu se splátkovou společností, která mi poskytla půjčku. Tuto půjčku jsem předčasně řádně splatil. Následně po mnoha měsících po mně začala vymáhat tato splátková společnost desetitisícové částky jako pokutu nejprve za pozdní splátku, následně pak i za předčasné splacení. Přitom i dle smlouvy jsem měl na předčasné splacení nárok a žádné sankce s tím spojené tam nebyly. Následně předala společnost věc k rozhodnutí rozhodci, který už po týdnu o věci rozhodl a vůbec nereagoval na mé připomínky a argumenty. Bez jakéhokoliv pořádného odůvodnění jen opsal návrh společnosti a odsoudil mě k zaplacení částek. Právě mi to dorazilo a mám vše zaplatit do tří dnů. Chci se bránit, ale prý už to nejde. Je to skutečně pravda.

Odpověď právníka:

Ano, určitě máte možnost se bránit a také to udělejte. Rozhodčí řízení se v poslední době výrazně omezilo, protože nedávalo záruku spravedlivého a nestranného rozhodování. Výjimku samozřejmě představují některé instituce jako rozhodčí soud při Hospodářské komoře apod. Proti rozhodčímu nálezu, který nesplňuje z vašeho pohledu náležitosti a není spravedlivý, můžete podat žalobu k soudu na neplatnost tohoto rozhodčího nálezu. Soud pak tento nález prozkoumá z hlediska jeho náležitostí a procesu, který mu měl předcházet a může tento nález zrušit a sám rozhodnout. Pokud bude rozhodčí nález zrušen a vy budete ve věci úspěšný, máte také právo požadovat úhradu nákladů řízení po protistraně.

Rozhodně se tak proti nespravedlivému rozhodčímu nálezu touto cestou braňte a částka do konečného rozhodnutí soudu ve věci nehraďte.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI NAŠEHO PRÁVNÍKA NALEZNETE ZDE!



Právní poradna BP - proti rozhodčímu nálezu se můžete odvolat k soudu

Diskutovat (0)