Vklady v českých bankách hrají důležitou roli


20. 08. 2012  16:25     Zdeněk Bubák (Poplatkozrout.cz)     komentáře (0)

Další články

Co je na českém bankovním systému zvláštní oproti zahraničí? Je to vysoký podíl depozit v bilanci bank působících na zdejším trhu. Jde určitě o zdravý prvek našeho bankovního systému. Objem vkladů v bankách tak převyšuje sumu úvěrů, které banky poskytly. I když úvěry v období před krizovým rokem 2008 rostly, tak se poměr úvěrů k depozitům s jedinou výjimkou nedostal přes hranici 80 %. Přes podprůměrnou dynamiku v posledních dvanácti měsících si dominantní pozici na trhu depozit udržely domácnosti.





Spořicí účty pohnuly se strukturou bankovních bilancí

Pokles úrokových sazeb se v posledních letech promítl to struktury termínů splatnosti depozit, a to posílením pozice jak netermínovaných, což je určitý paradox, tak dlouhodobě vázaných vkladů (tj. nad 5 let). V případě netermínovaných vkladů se však silně projevila nová nabídka zvýhodněných spořicích účtů bez výpovědní lhůty a role nových bank, čemuž odpovídá i pokles podílu běžných účtů na netermínovaných depozitech v tomto období. U dlouhodobých depozit jde o reakci na zvýhodněné nabídky bank snažících se zajistit si dlouhodobé zdroje. Shodně o 6 procentních bodů za posledních 5 let naopak poklesly podíly krátkodobě a střednědobě vázaných vkladů.

 

Stavební spořitelny i přes omezení státní podpory hrají důležitou roli

Přestože je podpora segmentu stavebních spořitelen již téměř deset let postupně omezována, hrají stavební spořitelny v rámci spoření domácností stále významnou roli. Umožnil to doběh dříve uzavřených smluv a prostředí nízkých úrokových sazeb. Ve stavebních spořitelnách je uložena přibližně čtvrtina depozit domácností a nadpoloviční většina (56%) jejich termínovaných vkladů. Přes příznivou termínovou strukturu depozit vykazují stavební spořitelny nižší proúvěrovanost než zbytek bankovního sektoru. Podíl na tom má nepoměr mezi benevolentním přiznáváním státní podpory a požadavku na účelovost poskytovaných úvěrů. Podíl úvěrů poskytnutých stavebními  spořitelnami na celkových úvěrech na bydlení domácností osciluje v posledních letech mezi 35-40 %. Klasické úvěry ze stavebního spoření a překlenovací úvěry přitom tvoří pouze necelou třetinu úvěrů v tomto segmentu, zatímco zbytek připadá na tzv. hypotéky ze stavebního spoření, které ČNB klasifikuje jako hypoteční úvěry.



Vklady v českých bankách hrají důležitou roli

Diskutovat (0)


Další články k tématu

Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16611472496

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více