59. DÍL - Ideální banka 21. století:
Ideální banka. Obsluha nahoře bez?


12. 12. 2016  00:18     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ A ČTVRTEČNÍ SERIÁL - IDEÁLNÍ BANKA 21 STOLETÍ: V rámci osmého ročníku soutěže středních a vysokých škol přinášíme jednotlivé práce studentů do těch nejlepších po ty méně úspěšné. Podívejte se tak spolu s námi na svět očima našich dětí. 63. místo získala studentka Věra Dvořáková z Gymnázia Krnov. ČTĚTE DÁLE!

59. DÍL - Ideální banka 21. století: Ideální banka. Obsluha nahoře bez?




Věra Dvořáková je studentkou Gymnázia Krnov. Tato škola se účastní naší soutěže poprvé. Za tu krátkou dobu však stihla přihlásit velmi zajímavé a kvalitní práce svých studentů. Těšíme se na aktivní účast této školy i v dalším ročníku. Věra Dvořáková zvolila pro svou práci formu vyprávění. Práci bychom mohli nazvat "ze života jedné české rodiny". O bankách nebo přímo o ideální bance se toho moc nedozvíme, ale čtení to bylo příjemné a do určité míry ukazuje na praktický přístup rodin a jejich členů k bankám a bankovnictví jako takovému.

„Jak by měla vypadat ideální banka 21. století?“

Jelikož jsem v tomto směru stále ještě relativně nezkušeným nováčkem, pokládám tuto otázku nejprve rodině. „Spíš napiš, jak nemá vypadat ideální banka. A ani si nemusíš vymýšlet,“ sděluje mi otec usrkávaje polévku. Nevšimne si, že je horká, a spálí si jazyk. Během jeho litanie na vlastní hloupost se do hovoru vmísí matka. „To je fakt. Pokud se nad tím zamyslíš, zjistíš, že jsme k tomu 21. století vlastně ještě nedošli. Například v době počítačů stále většinu věcí řešíme osobními schůzkami, formuláři a složenkami. Online se řeší jen malá část bankovnictví.“ Nasadí svůj profesionální výraz učitelky. „Pak je tady sice otázka zneužití dat, ale to už je zase trochu mimo téma.“ Na chvíli se odmlčí. „Možná by celkovému dojmu pomohla i nevtíravost. A žádné dárečky a propagační předměty, to mi přijde strašné. Navíc už to člověk potom nemá kam dávat.“

To se ale zase nezamlouvá sestře: „Cože? Jako že by zrušili ty bonbonky a bločky? Chceš mě zničit?!“

Matka se sestrou se začínají přít o významu bonbonů v bankovnictví. Jak se ukázalo, sestra je jejich oddanou fanynkou. Začínám mít pocit, že vím, co jí letos dám k narozeninám. Do hovoru se zapojí děda, který byl až do této chvíle zticha: „A co výhody pro dlouholeté zákazníky? Za uložení peněz, za platby kartou … A bez poplatků. Občas platíme za hrozné blbosti.“

Vzápětí se celá rodina pustí do vášnivé debaty o bankách a jejich výhodách či nevýhodách (sestra se stále nemůže smířit s matčiným odporem k bonbonům a bločkům), postupně se však od původního tématu dost citelně odklání. Abych tedy nemusela poslouchat rodinné příslušníky, kterak rozebírají situaci ve školství, vládě a (v případě prarodičů) se přesouvají k problematice zahradničení a smrti (jeden by nevěřil, jak spolu tato témata mohou souviset), poděkuji za odpověď a jídlo a odcházím od stolu.

Otázka mi však stále nedá spát (možná s tím má něco společného i fakt, že termín odevzdání práce se blíží mílovými kroky) a jelikož se můj spánkový deficit prohlubuje, ptám se dále. Ještě téhož dne na Facebooku za tímto účelem přepadnu kamaráda. Má dobrou náladu, proto po odeslání několika černohumorných vtipů zvážním a na rovinu se jej ptám.

„Co to máte na tom gymplu za úkoly, panebože? No nevím, nic mě nenapadá … Možná by mohli mít u přepážek zdarma kávu, párky v rohlíku … A taky obsluhu nahoře bez.“

Ačkoli si myslím, že si pravděpodobně spletl instituci, nápad přece jen přijímám a oznamuji mu, že jej hodlám citovat, ať se proto připraví buď na slibnou kariéru v bankovnictví, nebo na brzkou emigraci.

Jelikož už mám dojem, že jsem pro to udělala vše, co bylo v mých silách, začínám všechny argumenty sepisovat. Přestože si myslím, že jsem našla dostatek zajímavých nápadů a postřehů, neubráním se obavám ohledně jejich realizace. Je to vůbec možné? Rozhodnu se v to doufat."

Partnerem soutěže IDEÁLNÍ BANKA 21. STOLETÍ je dlouhodobě Air Bank, tedy banka, která na tuzemském trhu rovněž vyniká svou inovativností a snahou přinášet klientům neustále nová a efektivní řešení.

Air Bank

DALŠÍ SOUTĚŽNÍ PRÁCE SOUTĚŽÍCÍCH A INFORMACE O SOUTĚŽIL NALEZNETE ZDE!



59. DÍL - Ideální banka 21. století: Ideální banka. Obsluha nahoře bez?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16710364032

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1650
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5310
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3845
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7450
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0561
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více