84. DÍL - Ideální banka 21. století:
Ideální banka? Žádné absurdní poplatky ani vysoké úroky


07. 07. 2017  00:01     Redakce     komentáře (0)

PONDĚLNÍ A ČTVRTEČNÍ SERIÁL - IDEÁLNÍ BANKA 21 STOLETÍ: V rámci osmého ročníku soutěže středních a vysokých škol přinášíme jednotlivé práce studentů od těch nejlepších po ty méně úspěšné. Podívejte se tak spolu s námi na svět očima našich dětí. 88. místo získala studentka Jana Menšíková z Gymnázia Frýdland nad Ostravicí. ČTĚTE DÁLE!

84. DÍL - Ideální banka 21. století: Ideální banka? Žádné absurdní poplatky ani vysoké úroky




Jana Menšíková je studentkou Gymnázia Frýdlant nad Ostravicí. Tato škola přihlásila do letošního ročníku soutěže Ideální banka 21. studentů velké množství studentů i kvalitních prací. Ve své poměrně rozsáhlé práci Jana popisuje spíše negativní stránky současných bank. Banky uplatňují dle názoru Jany až lichvářské úroky, uplatňují nesmyslné poplatky za služby, které by měly být zdarma a málo zhodnocují vložené prostředky svých klientů. Na jednu stranu tak banky na klientech vydělávají, ale zpět jim to už nijak nevrací.

"Podíváme-li se obecně na dnešní bankovnictví, nalezneme tři základní problémy: mnoho nesmyslných poplatků, vysoké úroky úvěrů a minimální zhodnocení peněz klientů uložených na spořicích účtech. V dnešní době vyznačující se překotným technickým pokrokem, kdy je běžné spravovat své konto přes Internet z pohodlí domova a kdy se pomalu začíná upřednostňovat bezkontaktní platba před fyzickou hotovostí, zapomínají bankovní instituce na vstřícnost a laskavost vůči svým klientům, kteří by přátelskou atmosféru a férovější zacházení jistě uvítali.

Největším problémem dnešních bank jsou bezesporu tolik nenáviděné absurdní poplatky, které si banky účtují za nejrůznější úkony, ať už se jedná o vedení účtu, výběr hotovosti, elektronický výpis z účtu nebo zjištění zůstatku na kontě, přičemž mně osobně připadají nejméně logické poplatky za příchozí platbu či předčasně splacený úvěr. Copak by banka neměla být naopak ráda, když jí dlužník vrátí peníze dřív?!

Je pochopitelné, že bankovnictví je druh podnikání jako každý jiný, tudíž se bankéři snaží o co největší zisk, ale výběr těchto nesmyslných poplatků můžeme bez nadsázky označit za sprosté odírání klientů a já jej považuji až za neetický.

Dalším problémem jsou vysoké úroky a hodnoty RPSN, tedy „roční procentní sazby nákladů“, hraničící někdy až s lichvou, zejména u některých nejmenovaných bankovních společností. Chápu, že chce banka na úvěrech vydělat, nevadí mi, že jakožto dlužník splatím svému věřiteli víc, než mi původně půjčil, ale vracet bance navíc 20 i více procent? To už je skutečně přemrštěné. Bohužel se stále najde mnoho lidí, kteří si před pořízením úvěru nespočítají, zda budou schopni splácet, a riziko ztráty zaměstnání nebo vážné nemoci podceňují. Vzhledem k tomu, že ani banky si často žadatele o úvěr řádně neprověří, nejsou exekuce ničím výjimečným a z člověka vedoucího spořádaný život se vmžiku stane bezdomovec bez střechy nad hlavou.

Konečně se dostávám i ke třetímu problému, a sice malému zhodnocení peněz, které si klienti u banky uloží. Je smutné, možná až směšné, že úrok u spořicích účtů se často pohybuje zhruba kolem jednoho až dvou procent (v tom lepším případě). Jsem přesvědčena, že zisky bank jsou dost vysoké na to, aby svým klientům mohly nabídnout mnohem vyšší zhodnocení.

Závěrem bych ráda připomněla, že klienti tím, že si u banky založí účet a uloží peníze, vlastně do této instituce investují, bankéři by si tedy měli uvědomit, že je to právě přízeň klientů, která jim umožňuje podnikat úspěšně. Moderní banka 21. století by tedy měla pracovat hlavně na přiblížení se běžnému občanu a ukázat, že si svých klientů váží: rozumné zhodnocení peněz, benefity pro dlouholeté klienty nebo odměny za včasné splácení, to vše by se mělo stát běžným standardem.

A zvláště bych vyzdvihla rovné a férové jednání; mnoho bank totiž ve svých reklamách nabízí extra výhodné podmínky, které však nemají moc společného s realitou. Místo neustálého hledání kliček a vymýšlení způsobů, jak se na úkor klienta obohatit, by jednání bank mělo být transparentní a nezákeřné. Lidé to ocení a cestu ke slušné bance si jistě najdou!"

Partnerem soutěže IDEÁLNÍ BANKA 21. STOLETÍ je dlouhodobě Air Bank, tedy banka, která na tuzemském trhu rovněž vyniká svou inovativností a snahou přinášet klientům neustále nová a efektivní řešení.

Air Bank

DALŠÍ SOUTĚŽNÍ PRÁCE SOUTĚŽÍCÍCH A INFORMACE O SOUTĚŽIL NALEZNETE ZDE!



84. DÍL - Ideální banka 21. století: Ideální banka? Žádné absurdní poplatky ani vysoké úroky

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16699859680

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1650
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5310
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3845
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7450
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0561
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více