Bezpečnostní schránky ve Sberbank. Jak se dostat k obsahu?


02. 03. 2022  13:14     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Po ukončení činnosti Sberbank z důvodu protiruských sankcí se spekuluje o různých nárocích jejích klientů. Jak je to s obsahem bezpečnostních schránek, které jsou umístěny ve Sberbank? Kdy si je budou moci vybrat?

Bezpečnostní schránky ve Sberbank. Jak se dostat k obsahu?




Už od pondělí jsou pobočky Sberbank CZ v České republice uzavřeny. Tím jsou zablokovány obsahy bezpečnostních schránek na příslušných pobočkách banky. Pobočky jsou uzavřeny a personál banky na pobočkách funguje omezeně. Banka sice na svých webových stránkách informuje, že je možné zkontaktovat svého bankéře, který otevření bezpečnostní schránky na pobočce umožní, ne vždy je ale tato možnost reálná. Ze zkušeností některých klientů totiž vyplývá, že komunikace s pracovníky Sberbank ne vždy funguje.

Co to znamená?

Znamená to, že se v současné době klienti k obsahu bezpečnostních schránek ve Sberbank nemusí dostat. Právě o obsah bezpečnostních schránek však klienti rozhodně nepřijdou.

Obsah bezpečnostních schránek zůstává majetkem klienta banky

Obsah bezpečnostních schránek z právního hlediska není majetkem banky a ani banka s tímto obsahem nijak nedisponuje. Banka za úplatu pouze poskytuje prostor pro uložení majetku ve vlastnictví klienta, který pak ochraňuje a zabezpečuje. Obsah bezpečnostních schránek, tedy vše co si tam klienti uložili tak není součástí likvidačního zůstatku banky, jako je tomu například v případě vkladů.

Obsah bezpečnostních schránek bude vydán klientům

Banka je tak povinna v rámci příslušné likvidace vypovědět smlouvu o poskytování služby bezpečnostních schránek a jejich obsah vydat klientům. To vše se však bude dít až poté, kdy správu banky převezme likvidátor banky, který svými kroky bude směřovat k utlumování a ukončení služeb banky a vypořádání jejího majetku.

V praxi to znamená, že klienti dostanou od likvidátora či zmocněné osoby výzvu, k převzetí obsahu bezpečnostních schránek na základě níž se dostaví do příslušné pobočky, kde jim bude obsah schránky vydán. Vydání by mělo probíhat klasickým postupem na jaký jsme zvyklí.

Rozhodně však doporučujeme zkusit kontaktovat bankéře ze Sberbank, pokud to bude možné, aby bezpečnostní schránku zpřístupnil.

JAK SE ZACHOVAT POKUD JSTE KLIENT SBERBANK? JAK SE DOSTAT KE SVÝM PENĚZŮM? VŠE NAJDETE VE SPECIÁLU VÁLKA NA UKRAJINĚ A VAŠE PENÍZE ZDE!



Bezpečnostní schránky ve Sberbank. Jak se dostat k obsahu?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16627407008

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více