Češi čím dál více upřednostňují menší bankovní domy před velkými


11. 05. 2015  00:21     Sanep     komentáře (1)

Jak ukázal aktuální exkluzivní průzkum společnosti SANEP, při výběru banky dávají tuzemští klienti stále větší přednost malým a zejména pak českým finančním domům, před největšími tuzemskými bankovními domy.

Češi čím dál více upřednostňují menší bankovní domy před velkými




Ve srovnání s údaji získanými společností SANEP v 2012 je aktuálně znatelný úbytek klientů České spořitelny, ČSOB a Komerční banky. Oproti tomu je pak v rozmezí tří let viditelný nárůst zájmu o služby Fio banky, Air Bank a Equa Bank či Sberbank.

Z velkých tuzemských bank je pak patrný nárůst u Poštovní spořitelny a GE Money bank.

Z exkluzivního průzkumu společnosti SANEP, který je realizován ve spolupráci se serverem www.bankovnipoplatky.com, je tak patrný trend změny přístupu klientů k výběru bankovních domů, jenž může souviset jak se vstupem nových českých bankovních institucí na domácí bankovní trh, tak i s přístupem jednotlivých bankovních domů k účtování poplatků, které jsou trnem v oku řadě domácích klientů.

Exkluzivní průzkum společnosti SANEP, byl zaměřen na znalost majitelů bankovních ústavů působících na domácím trhu. Uvedené srovnání vkladatelů jednotlivých bankovních ústavů v roce 2012 a v roce 2015 je pouze jednou částí rozsáhlého průzkumu, jehož velice zajímavé výsledky bude společnost SANEP společně se serverem bankovnipolatky.com zveřejňovat v dalších dnech.

Výsledky plasticky ilustrují přechody klientů mezi jednotlivými bankami a jasně dokladují, že za poslední tři roky došlo ke znatelnému přesunu klientského kmene nejen směrem k nově příchozím nízkonákladovým bankám, ale i ke středně velkým bankám. Přitom samotný průzkum se primárně nezaměřil na tuto oblast, ale na znalost majitelů bank v ČR, což zvyšuje objektivitu spontánní odpovědi bez možné tendence zapůsobit volbou banky, která je aktuálně v kurzu“, říká k výsledkům majitel serveru www.bankovnipoplatky.com Patrik Nacher.

Největší absolutní nárůst zaznamenala Air Bank a to o 3,3 p.b. (z 0,6% na 3,9%), GE Money Bank o 2 p.b. (z 5,6% na 7,6%). Naopak největší pokles je vidět u České spořitelny a to o 4,7 p.b. (z 30,4% na 25,7%) a u Komerční banky o 3,8 p.b. (z 12,7% na 8,9%).

Exkluzivní bleskový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 12.–16. 4. 2015 na vybrané skupině 3.817 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-70 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 220 tisíc registrovaných uživatelů, 17.955 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Sanep

Více na www.sanep.cz

SANEP je členem mezinárodní aliance výzkumných agentur AIMRI (Alliance of International Market Research Institutes).



Češi čím dál více upřednostňují menší bankovní domy před velkými

chtělo by to hlubší analýzu
mám a nebo jsem měl účet u velkých a vyzkoušel jsem si i ty mrňavé banky. obě skupiny mají klienta ...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16619583952

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více