Donald Trump zvítězil drtivě ve volbách. Sláva demokracie


10. 11. 2016  08:01     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Demokracie má jednu úžasnou vlastnost. Když lidé chtějí, mohou změnit hodně a mohou pohnout dějinami. I to se podařilo voličům v USA, když navzdory předpovědím, navzdory preferencím médií zvolili změnu.

Donald Trump zvítězil drtivě ve volbách. Sláva demokracie




Neřešíme přitom, zda by byl lepším, slušnějším a charakternějším kandidátem Donald Trump nebo Hillary Clintonová. Kdo z nich by měl být lepší kandidát. Vždy se bude stejně jednat o subjektivní pohled každého z nás. Nikdo není bez chyb a právě u těchto dvou kandidátů se chyby a problémy provalily v plné šíři. Odhalené kandidáty s jejich slabostmi a přednostmi pak lidé volili. Víme tak, že Trump má svérázný přístup a vztah k ženám a vztahům a také víme, že Hillary jednala i v otázkách nejvyšší bezpečnosti velmi lehkovážně a amatérsky.

Zajímavé a historické na těchto volbách je především fakt, že se jak politické elity a to často i přímo z republikánské strany, tak i média snažila vpasovat Trumpa do role outsidera a člověka absolutně neschopného vykonávat prezidenství úřad. Nyní se zcela jasně ukáže, že tomu tak nebylo. Nebude se konat žádná tragédie. USA nespadnou do role druhořadé mocnosti. Světová bezpečnost ani systém se nezhroutí. Pouze všeobecně elitami preferovaný kandidát nezvítězil, z čehož plyne všeobecná, popisovaná frustrace. Realita je ale zcela jiná než jak nám ji média popisují.

S Donaldem Trumpem přijde určitý typ změny. Jak velké změny budou, přitom nezáleží jen na Trumpovi, ale všeobecném mocenském konsensu. Trump se ani po svém drtivém vítězství nestane diktátorem s neomezenými pravomocemi. Zůstane jako prezident součástí fungujícího systému. Do takové míry bychom měli americké demokracii věřit. Vítězství Trumpa je oslavou demokracie. Dojde k jejímu posílení. Je důkazem toho, že hlavní slovo ve volbách nemají agentury veřejného mínění, ani současné politické a společenské elity a celebrity, nebo dokonce média,  ale lid.



Donald Trump zvítězil drtivě ve volbách. Sláva demokracie

Diskutovat (0)