Finanční poradna serveru BP:
Roste cena elektřiny, pomoci může fixace nebo úspory


22. 07. 2019  00:25     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - FINANČNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Ceny elektřiny v posledních měsících na světových burzách rostou. Do konce roku se navíc očekává zdražení elektřiny o 10 procent. Jak se bránit?

Finanční poradna serveru BP: Roste cena elektřiny, pomoci může fixace nebo úspory




A dá se vůbec proti zdražování energií bránit? Existuje několik možných způsobů. Buď změnit dodavatele energií za levnějšího, nebo začít s energií více šetřit, nebo si zafixovat současnou cenu.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, všude se teď straší, že hodně zdraží elektřina a následovat má i plyn. Jsem samoživitelka a výdaje za energie dělají dost velkou položku našeho rozpočtu. Mám strach, že po zdražení budeme mít mnohem méně peněz na jídlo. Dá se s tím něco dělat a můžete mi poradit jak zdražování za energie nějak řešit? Napadá mě akorát více šetřit, ale prát prostě musím a lednička s mrazákem také žerou elektřinu po celý rok, s tím nic neudělám. 

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bránit se zdražování energií do určité míry lze. A existuje několik způsobů, co proto můžete udělat. Chce to jen být aktivní a nad cenami či spotřebou energií se zamyslet. V následujících letech se totiž předpokládá poměrně výrazné zdražování nejen elektrické, ale i dalších energií. Již delší dobu totiž rostou ceny těchto komodit na světových burzách a už v příštím roce se tyto burzovní ceny projeví v cenách pro konečné spotřebitele. Například cena elektřiny se naposledy zvýšila o 10 procent. Jako obranu před zdražováním lze využít napříkad změnu dodavatele za levnější, dále se zamyslet nad úsporou energií v domácnosti, další formou je fixace ceny, kterou někteří dodavatelé energií svým zákazníkům nabízejí a kterou si zafixujete ceny po určité období na současné úrovni. Velmi efektivním způsobem je také šetřit energií a omezit zbytečné využívání těchto energií - svícení, tekoucí voda, topení při otevřených oknech apod.

DALŠÍ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Finanční poradna serveru BP: Roste cena elektřiny, pomoci může fixace nebo úspory

Diskutovat (0)