Kde si můžete půjčit peníze


02. 10. 2007  16:37          komentáře (8)

Další články

Rychlé půjčky nabízejí firmy, které své služby zaměřují hlavně na klienty, kteří mají nějaký „škraloup“ v úvěrovém registru a banka jim nepůjčí. Úroky jsou však tak vysoké, že jen myšlenka na tento typ půjčky je rizikem.





Je několik způsobů a cest, jak si opatřit dočasně opatřit peníze. A nemusí to být jen půjčka. Níže uvádíme některé z nejběžnějších způsobů získání dočasných finančních prostředků.

Kontokorent
Kontokorent je možnost jít na běžném účtu do minusu. Slouží k překlenutí krátkodobého finančního nedostatku, třeba když nemáte ani korunu a do výplaty je ještě týden. Kontokorent je revolvingový, to znamená, že ve chvíli, kdy dluh vyrovnáte, můžete peníze čerpat znovu. Automaticky se splácí z plateb, které vám na účet přijdou, a je úročen pouze po dobu, kdy jste v minusu.
Výše: až do 200 000 korun Úroky: 10 až 18 % ročně Splatnost: do 6 až 12 měsíců Největší riziko: Když překročíte povolený limit, banka si naúčtuje vysoké penále – až 30 procent z přečerpané částky.

Kreditní karta
Kreditku vám může vydat jednak banka, ale ve spolupráci s ní také splátková společnost, případně obchodník. Na kartě je nastaven úvěrový limit, který můžete čerpat. Pokud dluh splatíte během takzvaného bezúročného období, nepočítají se úroky. Pokud bezúročné období nedodržíte, za úvěr zpravidla zaplatíte víc než za jakýkoli jiný.
Výše: 20 000 až 500 000 korun Úroky: 18 až 30 % ročně (pozor banky uvádějí lépe vypadající měsíční úroky) Splatnost: 45 až 55 dnů Největší riziko: Při výběru z bankomatu bezúročné období neplatí, úroky naskakují už v okamžiku výběru.

Spotřebitelské půjčky v bance
Pokud si peníze půjčíte na konkrétní věc, je to levnější, ale musíte doložit, že jste prostředky na daný účel skutečně využili. U neúčelové půjčky bývá úrok vyšší o 1 až 2 %. Vedle úroků banky počítají i poplatek za vyřízení a správu úvěru, některé vyžadují, aby si u nich dlužník otevřel běžný účet. To vše půjčku prodražuje.
Výše: obvykle od 15 000 korun Úroky: 7 až 15 % ročně Splatnost:6 měsíců až 6 let Největší riziko: Půjčky jsou snadno dostupné, pokud si jich naberete víc najednou, hrozí problémy se splácením.

Americká hypotéka
Americká hypotéka je neúčelový úvěr zajištěný nemovitostí, půjčené peníze můžete utratit libovolně. Úroková sazba bývá o něco vyšší než u hypoték na bydlení, ale nižší než u spotřebitelských úvěrů. Riziko pro banku je vyváženo tím, že za půjčku ručíte nemovitostí. Počítejte s relativně vysokými poplatky za schválení žádosti a za vedení účtu. Výhodou je delší splatnost, až 30 let.

Splátkový prodej
V jakémkoli větším obchodě můžete pořídit zboží na úvěr od splátkové společnosti – třeba Multiservisu, Home Creditu nebo Cetelemu. Vyberete si, předložíte doklady, zaplatíte první splátku, a vybrané zboží si odnesete domů. U levnějšího zboží ani nemusíte mít potvrzení příjmu. Tyto úvěry jsou dražší než bankovní půjčky, při včasném splacení ale mohou být i bez navýšení.
Výše: 3 000 až 100 000 korun Úroky: 0 až 25 % ročně Splatnost: 4 až 50 měsíců Největší riziko: Pokud dluh zaplatíte třeba jen o den později či vám bude chybět stokoruna, napočítají vám vysoké úroky.

Rychlé půjčky
Jde o „půjčky do domu“, jaké nabízí například Profireal nebo firmy, které své služby inzerují třeba na pouličních sloupech nebo různých inzertních časopisech. Zaměřují se hlavně na klienty, kteří mají nějaký „škraloup“ v úvěrovém registru a banka jim nepůjčí. Lákají na to, že nepotřebují žádná potvrzení ani příliš mnoho dokladů. Vyšší riziko si však dají náležitě zaplatit. I jiné podmínky bývají problematické. Třeba AZ-Finance nabízí úvěr až 30 tisíc, jenže se zajištěním nemovitostí.
Výše: 3 000 až stovky tisíc Úroky:většinou neuvádějí, ale RPSN hravě přesáhne 100 % Splatnost: podle společnosti Největší riziko: Úroky jsou tak vysoké, že jak již nahoře uvedeno, pouhá myšlenka na tento typ půjčky je rizikem!!!



Kde si můžete půjčit peníze

Tip
Dobrý den, obvykle si nepůjčuji na nic, nechápu půjčky za účelem dovolené nebo Vánočních dárků, žiju...
Půjčka v exekuci
Spousta těch tipů je sice fajn, ale v exekuci nepomůžou, tam doporučuji http://www.pujckavexekuci.cz...
Diskutovat (8)


Další články k tématu

Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16523550048

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více