Koronavirová krize:
Banky budou odpouštět lidem i absurdní poplatky


18. 03. 2020  09:41     Miroslav Zeman     komentáře (0)

KORONAVIROVÁ KRIZE: Banky v rámci pomoci svým klientům přestanou v některých případech uplatňovat i poplatky, které jsou nominovány v naší anketě o nejabsurdnější bankovní poplatek nebo je alespoň odloží. Které to jsou?

Koronavirová krize: Banky budou odpouštět lidem i absurdní poplatky




Banky chtějí pomáhat. Může se to týkat i poplatků

Česká bankovní asociace sdružující banky působící v České republice oznámila, že banky jsou připraveny podpořit své klienty postižené koronavirem. K této pomoci se pozitivně vyjádřila i Česká národní banka a zástupci vlády. Hlavním opatřením, které banky pro své klienty připravují je až tříměsíční odklad splátek úvěrů, zejména hypoték.

Lidé, kteří požádají banku a prokáží, že byli postiženi nějakým způsobem koronavirovou nákazou nebo museli zavřít svou provozovnu nebo se dostali do karantény, tak mají šanci, že jim banky tři splátky odloží. Je nutné připomenout, že se nejedná o odpuštění splátek, ale jejich posunutí. Některé banky však uvažují i o prominutí dluhů či poplatků souvisejících s vedením úvěru či bankovního účtu. 

Kterých absurdních poplatků se úlevy mohou týkat

Pokud tedy banky odloží klientům tři měsíční splátky, bude se jednat o odložení komplexní, kdy bude odložena nejen splátka jistiny, ale i úroků, a pak i poplatků souvisejících s daným úvěrem. Pokud půjdou některé banky ještě dále, pak splátky neposunou, ale přímo klientům odpustí náklady za úrok či související poplatky. Vždy záleží na rozhodnutí konkrétní banky. Dvěma hlavními poplatky, kterých se odložení či odpuštění týká jsou:

1) poplatek za vedení běžného účtu

2) poplatek za vedení úvěrového účtu


Oba tyto poplatky jsou účastníky ANKETY O NEJABSURDNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK ZDE!

Banner anketa nejabsurdnější poplatek

Hlasovat tak můžete i pro tyto dva poplatky jako nejabsurdnější teď hned.


Konkrétní rozsah pomoci zatím banky tají

Konkrétní pomoc a rozsah této pomoci však není ještě zcela definitivní. Právní nárok na tuto pomoc není, a tak je možné zatím vycházet pouze z vyjádření a slibů bank. Banky si tak nechávají v rezervě konkrétní parametry a podmínky pro poskytnutí úlevy svým klientům. Velký rozdíl bude zřejmě znamenat, zda byl klient přímo postižen nákazou jako hospitalizovaný pacient, zda byl jen v karanténě, nebo zda musel zůstat doma na ošetřovném. Jaké budou konkrétní úlevy pro různě postižené skupiny klientů, tak ještě není zcela jasné.



Koronavirová krize: Banky budou odpouštět lidem i absurdní poplatky

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16635025712

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více