Poplatek za dotaz úřední osoby je absurdní:
Hlasujte v naší anketě!


11. 05. 2020  08:24     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Hlasovat v naší Anketě o nejabsurdnější bankovní poplatek můžete ihned ZDE! Pomozte nám zrušit další absurdní poplatek, například poplatek za dotaz úřední osoby na Vaši osobu Vaší bance.

Poplatek za dotaz úřední osoby je absurdní: Hlasujte v naší anketě!




Poplatek za dotaz úřední osoby

Dalším poplatkem, pro který můžete hlasovat v anketě o nejabsurdnější bankovní poplatek, je poplatek za dotaz úřední osoby. Banky tak zpoplatňují své klienty za to, že se na ně dotazuje nějaká úřední osoba, obvykle exekutor, notář nebo soud.

Absurdnost poplatku spočívá v tom, že klient často ani nemusí o dotazu a jeho důvodech vůbec vědět. Stejně tak nemusí klient tento dotaz ani ničím iniciovat nebo ho způsobit. Dotaz úřední osoby může být také zbytečný nebo neoprávněný. I v takovém případě pak klient bance zaplatí poplatek.

Uplatňuje se presumpce viny

Absurdnost poplatku tak spočívá v tom, že banky trestají klienty poplatkem ve smyslu presumpce viny. Tedy důvod zpoplatnění je domněnka bank, že klient dotaz úřední osoby, a tedy dodatečné náklady banky, musel způsobit svým chováním. I když je jasné, že většinu dotazů úředních osob klienti způsobili například z důvodu exekucí, neplacením dluhů, soudních sporů, je zde také mnoho klientů, kteří za dotaz úřední osoby nemohou nebo se jích ani netýkají, a přesto jsou stejně jako viníci zpoplatněni tímto absurdním poplatkem.

Typickým příkladem zbytečného dotazu je například dotaz exekutora na účet manželky či bývalé manželky či manžela, kteří nenesou odpovědnost za dluh svého partnera, nebo dotaz orgánů činných v trestním řízení v případě podezření na spáchání trestného činu, které se později ukáže jako neopodstatněné.

Opět se jedná o poplatek, který nemůže často klient svým chováním nijak ovlivnit, a navíc si danou službu jako vlastník účtu vůbec nevyžádal ani ji neinicioval.

Tento poplatek aktivně uplatňují čtyři banky.

Anketa o nejabsurdnější poplatek má za cíl rušit poplatky

Anketa o nejabsurdnější bankovní poplatek má za cíl, prostřednictvím masového hlasování čtenářů serveru Bankovní poplatky, poukázat na absurdnost a nesmyslnost některých bankovních poplatků. Mnoho klientů bank nestíhá, z důvodu svého rodinného či pracovního zatížení, sledovat poplatky, které musí bankám platit a jejich smysl a odůvodněnost. Proto banky mohou takové nesmyslné poplatky bez problémů uplatňovat.

Anketa o nejabsurdnější bankovní poplatek a masová účast čtenářů při hlasování ukazuje bankám, že zde nejsou neomezenými pány, ale že hlavní a nejdůležitější je názor a přání jejich klientů, kteří banky živí. Důkazem je skutečnost, že velká většina bank už minulé nejabsurdnější poplatky zrušila nebo je výrazným způsobem omezila.

Pokud považujete POPLATEK ZA DOTAZ ÚŘEDNÍ OSOBY za nejabsurdnější poplatek v roce 2020 hlasujte pro něj ZDE!

Páka poplatky



Poplatek za dotaz úřední osoby je absurdní: Hlasujte v naší anketě!

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16529026352

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více