Právní poradna BP - Jak poznat lichvářský úrok?


15. 07. 2015  00:29     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář svým dotazem potvrzuje, že mnoho lidí nedokáže posoudit lichvářské úroky, od těch standardních. Jak tedy poznat, kdy nabídka půjčky s vysokými úroky je již lichvou a kdy je ještě vše v pořádku? ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna BP - Jak poznat lichvářský úrok?




Posouzení a určení lichvy či lichvářských úroků byl do nedávné doby problém i pro odborníky či policii. Neexistují jasná a zřejmá pravidla, která by umožnila i lidem z nižších sociálních skupin, kterých se problém nejvíce týká, určit nebezpečnou lichvu. Chceme tak běžným lidem přiblížit kritéria, podle nichž se dá orientačně určit, zda jsou náklady úvěru ještě v pořádku a kdy už tomu tak není. 

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, chci si sjednat půjčku u splátkové společnosti a mám na výběr z několika výší úroků. Ne všude mi ale úvěr dají, protože mám nedobrou úvěrovou minulost a nemám v současnosti kromě sociálních dávek další příjmy. Dostal jsem tedy nabídku na půjčku s úrokem 10 procent měsíčně s tím, že úvěr mám zaplatit do půl roku, což by mi vyhovovalo. Nevím ale, jestli úrok není moc vysoký, protože je to jen za měsíc a četl jsem na internetu různá varování před podvodníky, kteří nabízejí lidem, jako jsem já, lichvářské úroky. Ty pak můžou dlužníka i zruinovat. Na jednu stranu se bojím úvěr vzít, na druhou stranu mi nic jiného nezbývá, protože ty peníze nutně potřebuju. Nemůžu ale říct proč. Prostě je potřebuju. Chci se tedy nezávazně zeptat. Mám se něčeho obávat a jedná se v tomhle mém případě o ty lichvářské úroky, nebo je to v pořádku? Jak to mám poznat?

Odpověď právníka:

Dobrý den, určení lichvářských úroků není vůbec snadné. Žádný zákon totiž neříká, od jaké míry už se jedná o úvěr lichvářský a do jaké míry je vše v pořádku a bez problémů. Obyčejní lidé tak skutečně nejsou schopni poznat a identifikovat případ, který je kvůli lichvářským úrokům a nákladům může vážně poškodit a případ, kdy je vše v pořádku. Obecně také platí, že nejvíce jsou lichvou ohroženi právě lidé chudší a lidé sociálně ohrožení. 

Pro zajímavost se nyní snaží poslanci jasně vymezit, kdy je úvěr ještě v pořádku a kdy už se jedná o lichvu. Úroky z úvěrů by tak neměly napříště překročit limit 20 procent. Sazby nad tuto výši už by byly lichvou, sazby pod touto výší by byly zcela v pořádku. Nicméně tento návrh není stále schválený a s největší pravděpodobností bude ještě několikrát upravován.

Jinak judikáty soudů už na otázku lichvy odpověděly. Lichvářský úrok a to i jako trestný čin lze označit při úrocích ve výš 60 - 70 procent z dlužné částky ročně. Pokud tedy nabídky půjčky zní na 10 procent měsíčně, pak v celoročním vyjádření se jedná o úrok 120 procent a ten už by charakter lichvy skutečně mohl naplňovat. 

PORADCE JE PRÁVNÍKEM ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘE PROFIPRAVNIK.CZ. SERVER PROFIPRÁVNÍK.CZ JE NEJVĚTŠÍM PRÁVNÍM SERVEREM PRO LAIKY.

  logo



Právní poradna BP - Jak poznat lichvářský úrok?

Diskutovat (0)