Dejte pozor v předvánočním shonu – zapomenutou hotovost schovají zpět jen některé bankomaty


15. 12. 2011  02:48     BP.com     komentáře (0)

Zapomene občas každý. Obzvláště v čase předvánočního shonu. Některá zapomenutí však mohou mrzet víc než ta ostatní. Třeba když zapomenete peníze ve vydávací přihrádce vašeho bankomatu. Zajímá vás, co se stane?





Záleží na bance. My jsme se zaměřili na ústavy s největším počtem přístrojů. Tak například v bankovní jedničce, České spořitelně, zapomenuté peníze zpět do bankomatu nezajíždějí. „Všechny bankomaty České spořitelny jsou od srpna roku 2009 nastaveny tak, že vydané peníze zůstanou v odběrní přihrádce. Toto opatření jsme zvolili jako reakci na podvodná jednání, která se vyskytovala v souvislosti s druhým způsobem,“ řekla BP.com Klára Pačesová z tiskového centra banky, jež v ČR disponuje 1320 bankomaty.

.

Podobně jsou na tom i bankomaty Komerční banky, v nichž se vydaná hotovost taktéž nevrací zpět do bankomatu a zůstává ve výdejním slotu. „Pro minimalizaci případů ponechání hotovosti ve výdejním slotu vydá bankomat peníze až po odebrání platební karty. Bankomaty KB při výběru klienta dále upozorňují textovou výzvou na monitoru a zvukovým signálem k odebrání karty a také textovou výzvou na monitoru a zvukovým signálem k odebrání hotovosti,“ komentoval pro nás problematiku Michal Teubner z KB. To, že neodebrané peníze nezajíždí zpět, je zejména reakce na četné případy podvodů. Paradoxně se jejich počet znásobil poté, co podrobnosti tohoto jednání začala zveřejňovat média. Sloužilo to jako návod, na což nebyly banky připravené. Že nevíte, jak podvody fungovaly? „Držitel karty vybral 10.000 Kč, vytáhl 3x2.000 Kč z prostředku a nechal peníze zajet, poté reklamoval, že peníze nedostal,“ napsala již dříve naší redakci Monika Bartlová z UniCredit Bank, jejíž bankomaty také hotovost „nevrací“ do vlastních útrob.

.

HLASUJTE V ANKETĚ O NEJABSURDNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK ROKU 2011!

.

Z největších bank tak zajíždění hotovosti umožňují pouze přístroje „dvojky“ v počtu bankomatů, ČSOB (banka má 865 přístrojů) a také „trojky“, GE Money Bank (672 ATM). „U našich bankomatů platí to, že pokud si klient neodebere hotovost, tak ji bankomat vtáhne zpět. Děje se tak po 60 vteřinách,“ sdělila naší redakci Pavla Hávová, tisková mluvčí ČSOB. Funkci zpětného vtahování hotovosti potvrzuje i Pavel Zúbek z GE Money Bank: „Vtažení neodebrané hotovosti umožňují pouze vkladové bankomaty GE Money Bank, standardní bankomaty tuto funkci nastavenou nemají. V minulosti jsme zaznamenali pokusy o reklamaci vtažené hotovosti, a přitom před jejím vtažením došlo k odebrání části bankovek.“ Na podobné funkce bankomatů se však raději nespoléhejte, a při vybírání hotovosti dávejte pozor.

.

V jakých bankách umožňují bankomaty zpětné vrácení hotovosti?

Banka

Umožňují ATM vtažení neodebrané hotovosti?

Česká spořitelna Ne
ČSOB Ano
Komerční banka Ne
UniCredit Bank Ne
GE Money Bank Ano*
*Jedná se o vkladové bankomaty.


Dejte pozor v předvánočním shonu – zapomenutou hotovost schovají zpět jen některé bankomaty

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16664159056

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více