Exkluzivně:
Test bank na způsob úročení kreditních karet


27. 07. 2011  13:13     Vilém Nacher     komentáře (0)

V úročení kreditních karet, respektive ve vypočítávání úroku z úvěru na kreditní kartě, se není lehké vyznat. Své o tom ví nejen klienti, ale také někteří bankovní poradci. My jsme oslovili tuzemské banky s jednoduchou otázkou, v níž jsme se zajímali o tom, jakým způsobem banky počítají úroky na kartě. Posuďte sami, která z odpovědí se vám zdá nejlepší...





Dotaz na banku

Banky zahrnuté v testu jsme oslovili s následující otázkou:

.

"Dobrý den,
máme účet u jedné banky, která u kreditních karet počítá úroky takto (modelový případ na jednu kartu, vše v Kč):

= spotřebovaná částka za daný měsíc: 10 000 Kč

= den splatnosti pro bezúročné období: 23.

= splaceno 23. den: 9 999,90 Kč

= splaceno 24. den: 0,10 Kč

Jakým způsobem se ve Vašem ústavu počítají v tomto případě úroky?"

.

Oslovili jsme tyto banky: Citibank, Českou spořitelnu, ČSOB, GE Money Bank, Komerční banku, Raiffeisenbank, UniCredit Bank

.

Níže naleznete banky, které nám odpověděly v pořadí tak, jak odpovědi došly. Zároveň je z obsahu a formy vidět, jak se jednotlivé ústavy k dané otázce postavily.

.

Aniž bychom si dělali nárok na stoprocentní přesnost, domníváme se, že nejsprávnější odpověď uvedla ČSOB, a to jak pokud jde o rozsah, tak i pokud jde o správnost. Některé banky odpověděly příliš rozsáhle až skoro nepřehledně (Raiffeisenbank) některé se spokojily se stručným, ne zcela jasným vyjádřením.

.

V zásadě však všechny banky bez ohledu na formu, odpověděly shodně, tedy, že pokud je částka použitá na bezhotovostní operace (v praxi tedy na platby za zboží a služby) splacena do dne splatnosti, který je stanoven pro bezúročné období, pak se samozřejmě žádný úrok neplatí. Pokud však částka není k danému datu splacena kompletně, to znamená úplně do haléře, pak je úročena celá vyčerpaná částka samozřejmě od data čerpání do data splacení. Tedy je-li karta použita první den bezúročného období a částka není KOMPLETNĚ splacena nejpozději poslední den tohoto období, pak je úročena celá tato částka za celé bezúročné období (běžně 55 dní). A obdobně pokud je karta použita k bezhotovostní operaci den před dnem splatnosti a není splacena v den splatnosti, ale den následující po splatnosti, pak bude úrok počítán za 2 dny. 

.

Níže tedy uvádíme odpovědi jednotlivých peněžních ústavů. Ani po 7 dnech jsme neobdrželi odpověď od Citibank, České spořitelny a GE Money Bank.

 

ČSOB:

Vážený kliente,

Úrok se bude počítat z celkové vyčerpané částky tedy 10.000,-Kč od data vybrání těchto prostředků z KK, protože nedošlo ke splnění podmínky pro bezúročné období a sice zaplacení celkové dlužné částky v den splatnosti.

Další případné dotazy Vám rádi zodpovíme na bezplatné infolince ČSOB 800 300 300.

Michala H.Československá obchodní banka, a. s.
Klientské centrum
Infolinka: 800 300 300 (0 - 24 h)

Raiffeisenbank:

Dobrý den,

Rádi bychom Vás informovali o úročení kreditní karty. Jiným způsobem jsou úročeny bezhotovostní transakce a jiným způsobem hotovostní transakce.

Bezhotovostní transakce je úročena jinak díky tzv. bezúročnému období. Na prvním výpisu, na kterém se objeví Vámi provedená bezhotovostní transakce, nejsou z této transakce vypočítány žádné úroky. Čekáme na to, jestli tuto transakci zaplatíte v celé její výši do dne splatnosti. Pokud zaplatíte celou transakci, nejsou Vám z ní počítány žádné úroky. Pokud nezaplatíte celou transakci do data splatnosti, tak jsou Vám na dalším výpisu z této transakce vypočítány úroky od data provedení transakce do data vytištění aktuálního výpisu. Při výpočtu úroků samozřejmě bereme v potaz došlé splátky.

Hotovostní transakce jsou úročeny okamžitě od data provedení transakce  úrokovou sazbou pro hotovostní transakce. To znamená, že už na prvním výpise, na kterém se objeví hotovostní transakce, jsou z této hotovostní transakce vypočítány úroky bez ohledu na to, jestli později zaplatíte celou dlužnou částku nebo jenom její část. Na tento typ transakce se nevztahuje tzv. bezúročné období. V případě, že nezaplatíte do dne splatnosti ani povinnou minimální splátku, budou Vám naúčtovány sankční úroky.

O úročení a splácení kreditních karet se můžete informovat také na našich veřejných stránkách, kde pod odkazem http://www.rb.cz/osobni-finance/kreditni-karty/doplnkove-informace/prubeh-uroceni/ najdete přehlednou tabulku.

V případě dalších dotazů nás opět kontaktujte na info@rb.cz nebo na bezplatné Klienské lince 800 900 900.

Andrea V.
Kontaktní centrum
Raiffeisenbank a.s.

UniCredit Bank:

Dobrý den,  

U kreditní karty od UniCredit Bank není počítán žádný úrok pokud klient uhradí celkovou dlužnou částku do data splatnosti. Toto pravidlo se nevztahuje na hotovostní transakce. Jinak se každá platba úročí zvlášť od data provedení transakce.
Ludmila P.
Zákaznické centrum
UniCredit Bank Czech Republic, a.s.
Tel.: +420 221 118 540
Infolinka: 800 144 441
www.unicreditbank.cz

Komerční banka:

Vážený kliente,

U kreditní karty osobní je možné využít bezúročné čerpání, pokud je dlužná částka z výpisu uhrazena v daném termínu. Pokud není uhrazena, tak si Komerční banka zúčtuje splátku z aktuální dlužné částky. Například u kreditní karty A-karta a Lady karta je splátka 5% (tj. 1/20) z čerpané částky + měsíční úrok 1,7% z celé čerpané částky. V dalším měsíci se na základě výpisu klient rozhodne, zda dlužnou částku uhradí v daném termínu a bezúročně, nebo opět bude z aktuální dlužné částky zúčtována splátka včetně úroku a takto stále opakovaně.

Příklad splátek při klasickém čerpání 10.000,- Kč:

1. měsíc - 1/20 z 10.000,-      500,- + 1,7% p.m.

2. měsíc - 1/20 z   9.500,-      475,- + 1,7% p.m.

3. měsíc - 1/20 z   9.025,-      451,- + 1,7% p.m.

Splácením se následně splátky snižují až do úplného vyrovnání.

Bližší informace o kreditní kartě a o poplatcích získáte také na internetových stránkách www.ladykarta.cz, cesta http://www.sazebnik-kb.cz/cs/obcane/karty/kreditni-karty.shtml

Touto cestou Vám také rádi sjednáme zpětný kontakt ze strany bankovního poradce pro další jednání na pobočce Komerční banky. Jste-li klientem Komerční banky, postačí nám zaslat bližší identifikační údaje. V opačném případě požádáme o aktuální telefonní spojení na Vás, preferovanou dobu kontaktu a upřesnění pobočky, která je pro Vás nejdostupnější.

Seznam poboček naleznete na internetových stránkách www.kb.cz  zde: http://www.kb.cz/pobocky-bankomaty/cs/hledani.x

V případě dalších dotazů nás můžete kontaktovat na bezplatné Infolince KB 800 111 055, kde Vám také můžeme zprostředkovat kontakt s bankovním poradcem.

Jana P. a Stanislava K. - útvar péče o zákazníky -------------------

Přišlo nám po uzávěrce:

 

GE Money Bank:

Vážený kliente,

Podle zmíněného příkladu jste nedodržel podmínky pro bezúročné období, platné pro bezhotovostní platby. Obecně platí, že pokud neuhradíte celou vyčerpanou částku tj. 10.000,- do data splatnosti, ve Vašem případě k 23 dni v měsíci., budou účtovány úroky z celé vyčerpané částky.  Informaci o vyčíslených úrocích dostanete v následujícím výpise tj. podle příkladu 2. -3. dne v následujícím měsíci. Ve výpise budete mít úroky formulované takto:

Úroky za minulé období = Jde o úrok za provedené platby, napočítaný za předchozí (minulé) zúčtovací období, tzn. za dobu od data provedení transakce do posledního dne zúčtovacího období, ve kterém byla platba provedena.

Úroky za běžné období = Jde o úrok za provedené platby, napočítané za aktuální (běžné) zúčtovací období, tzn. za dobu od 1. dne zúčtovacího období, do dne, kdy je úvěrový rámec doplacen do výše 100% vyčerpání.

Pro úplnost si Vás dovolujeme upozornit, že bezúročné období se nevztahuje na hotovostní platby.

Pro bližší informace nás, prosím, kontaktujte na zákaznickém servisu  na tel. č. 224 442 424 nebo na Chat on-line, na který se můžete přihlásit přes internetovou stránku www.gemoney.cz (v pracovní dny od 8:00 do 18:00).

 

S pozdravem GE Money Bank

  ------------------ O kreditních kartách najdete články v sekci:

https://www.bankovnipoplatky.com/autorske-clanky/platebni-karty-.html

A zde si přečtete vše o kreditní kartě:

https://www.bankovnipoplatky.com/vse-o-kreditni-karte-8914.html



Exkluzivně: Test bank na způsob úročení kreditních karet

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16663068080

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více