Hyde park - Rekordní přebytek rozpočtu. Co za tím stojí?


06. 09. 2016  00:16     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ÚTERNÍ SERIÁL - HYDE PARK: Ministr Financí Babiš představil rekordní srpnový rozpočtový přebytek státního rozpočtu, který překročil 80 miliard korun. Náš čtenář o takovém přebytku pochybuje. ČTĚTE DÁLE!

Hyde park - Rekordní přebytek rozpočtu. Co za tím stojí?




Státní rozpočet skončil v srpnu s nejvyšším přebytkem od roku 1993. Přebytek překročil dokonce 80 miliard korun a oproti červenci se ještě zvýšil. Na celý rok je přitom rozpočtován rozpočtový schodek ve výši 73 miliardy korun. Jak je možné, že se státní rozpočet vyvíjí tak dobře? Náš čtenář je ve svém komentáři k výsledkům rozpočtu značně skeptický. Na druhou stranu však nelze popřít, že se jedná skutečně o jeden z nejlépe se vyvíjejících rozpočtů v historii České republiky.

Komentář Igráčka:

Rozpočtový přebytek je jen iluze. Nechápu jak tomu může někdo věřit. Bylo potřeba vylepšit státní rozpočet a tak se to uměle udělalo. Stačí si přečíst komentáře renomovaných ekonomů a je jasný jak se k tomu číslo dostalo. Na jedné straně rekordní příliv prostředků z EU čímž se nikdo nemusí moc chlubit na druhé straně pak úplně zastavené investice. Nárůst výběru daní minimální a když, tak se jedná o daně z příjmů, které stejně lidi a firmy odevzdají tak jako tak. Takže vůbec žádný zázrak se nekoná. Stačí aby rozpočet přechodně méně utrácel za investice, kde nejsou vůbec připravené projekty, ani vykoupené pozemky pro silnice a hned máte spoustu peněz navíc jako přebytek. To ale nic neukazuje na to, jestli se rozpočet vyvíjí dobře a nebo špatně. Pouze se kouzlením rozpočet a jeho přebytek nafoukne.

Reakce naší redakce:

Ano, máte pravdu, že komentářů některých ekonomů jsme si rovněž povšimli. Na druhou stranu je také třeba dodat, že i za minulých vlád klesaly investice a přesto končil rozpočet ve schodcích ve výších desítek miliard korun. Navíc i příliv prostředků z EU je třeba dát vládě k dobru. Zatímco dříve se čerpalo jen velmi špatně a projekty nefungovali, nyní se průběžně proplácí a projekty velmi dobře fungují, navíc je zde i dobrá připravenost těchto projektů, což se právě promítá na přílivu peněz z EU. Vyšší výběr z daní je také prokázaný. Není přitom podstatné o jaké daně se jedná, ale důležité je, že se vybírají a to ve výši i desítek miliard korun navíc. I kdyby se tedy méně investovalo, představuje srpnový výsledek rozpočtu skutečně velký úspěch. Nejedná se o úspěch samotného ministra financí, ale celé vlády, i úředníků z finančních úřadů a dalších složek. Pokud by se rozpočet vyvíjel takto úspěšně v dalších měsících mohli bychom mít na konci roku klidně první rozpočtový přebytek od roku 1993.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ KOMENTÁŘE NAŠICH ČTENÁŘŮ A REAKCE NAŠÍ REDAKCE NALEZNETE ZDE!



Hyde park - Rekordní přebytek rozpočtu. Co za tím stojí?

Diskutovat (0)