I. Proč právě kreditní kartu?


24. 12. 2009  07:32     BP.com     komentáře (0)

Kreditní karta Vám nabízí finanční nezávislost a flexibilitu, a to jak při pravidelných denních nákupech (potraviny, drogerie, oblečení, obuv a další), tak samozřejmě i při nenadálých událostech (rozbila se Vám pračka a na účtu nemáte dostatek prostředků na její opravu).





Umožňuje Vám také snadné řízení finančních prostředků – díky pravidelnému měsíčnímu výpisu máte přehled o svých měsíčních výdajích. Kreditní karta je formou úvěru, který Vám banka poskytuje. Použitím karty čerpáte půjčku, kterou později bance splácíte. Pokud Vám banka nebo nebankovní vydavatel kreditní kartu schválí, určí Vám také kreditní limit (viz. níže). S každou uskutečněnou splátkou se dostupný kreditní limit automaticky o tuto částku opět navyšuje, a proto můžete půjčku čerpat opakovaně (tzv. revolving) bez toho, že byste museli o úvěr opakovaně žádat. Pro získání kreditní karty nepotřebujete ručitele. Obvykle po Vás banka ani nebude vyžadovat, abyste si u ní otevřeli běžný účet. Banka Vám stanoví limit (tzv. kreditní limit), do jehož výše můžete z kreditní karty opakovaně čerpat finanční prostředky. Je v podstatě na Vás, jakým způsobem peníze vyčerpáte (např. platba u obchodníka za zboží či služby, výběr hotovosti z bankomatu). Obvykle ale banka v rámci kreditního limitu omezí možnost čerpat hotovost pouze do výše hotovostního limitu, například na polovinu celkového kreditního limitu. Kreditní karta je určena především pro bezhotovostní transakce, výběr hotovosti z bankomatu jejím prostřednictvím je proto obvykle spojen s vyšším poplatkem, než jaký banky požadují za výběr z  debetní karty (platební karty, kterou klienti získávají ke svému běžnému účtu a prostřednictvím níž mohou disponovat finančními prostředky, které na tomto svém účtu mají). 
  • Prostřednictvím kreditní karty platíte penězi banky, své vlastní finanční prostředky můžete využít jinak, například je nechat úročit na spořícím účtu.
  • Kreditní karta je výjimečná i díky ojedinělému způsobu splácení – na rozdíl od ostatních úvěrových produktů vypůjčené peníze splácíte tak, jak to vyhovuje Vám:
    • Můžete využít tzv. bezúročné období a vyčerpanou částku splatit celou do data splatnosti uvedeného na výpise – v tomto případě Vám banka neúčtuje žádný úrok a peníze jste tak čerpali naprosto zdarma (to se obvykle netýká výběru hotovosti, který bývá úročen ode dne výběru hotovosti),
    • nebo do data splatnosti uhradíte požadovanou minimální splátku (její splacení je podmínkou pro to, abyste neplatili smluvní pokuty nebo sankční úroky) ta je vždy podmínkou,
    • nebo uhradíte jakoukoliv jinou částku mezi minimální splátkou a celou utracenou částkou podle Vašich momentálních finančních možností a potřeb.
Pokud do data splatnosti neuhradíte celou dlužnou částku, ale pouze její část, bude banka dlužnou částku úročit podle sazebníku (více v kapitole Úročení). Kreditní karta je bezpečná. Pokud ztratíte peněženku nebo Vám ji někdo odcizí, definitivně jste přišli o peníze, které jste v ní měli, nikdo Vám je už nenahradí. Naopak kreditní kartu není tak jednoduché zneužít, navíc si můžete toto případné zneužití pojistit. Jakmile ztrátu či krádež nahlásíte své bance, banka kartu zablokuje a Vy obvykle přestáváte mít za případné další zneužití zodpovědnost. Navíc si ke kreditní kartě můžete sjednat i pojištění proti zneužití v případě ztráty či krádeže.   Sekce vzdělávání:

https://www.bankovnipoplatky.com/vzdelavani.html



I. Proč právě kreditní kartu?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16643885360

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více