Klientský index 1Q 2013:
Průměrné bankovní poplatky 176 Kč měsíčně


23. 04. 2013  11:10     Ivan Soukal, Martina Hedvičáková     komentáře (0)

Od Nového roku 2013 došlo ke změně při výpočtu Klientského indexu. Nově se bude vyčíslovat čtvrtletně. K tomuto kroku došlo z důvodu, aby se do hodnocení účtů s nejnižšími náklady dostalo co nejvíce typů účtů z důvodu vypovídací hodnoty dat. Přesto dostatečná vypovídací hodnota stále nemůže být dosažena u všech účtů na trhu.

Klientský index 1Q 2013: Průměrné bankovní poplatky 176 Kč měsíčně




Kalkulátor bankovních poplatků s Klientským indexem se liší od ostatních kalkulátorů vyskytujících se na trhu (např. www.finparada.cz) apod. Kalkulátor sleduje velmi podrobně chování klientů, resp. zachycuje užívání retailových bankovních služeb respondentů. Kalkulátor tak odráží přesné náklady, které klienti ve skutečnosti platí svým bankám. Jedná se o přesné monitorování položek sazebníku: hlavně kolikrát klienti využívají dané služby a jakou částkou jsou zpoplatněny. Z tohoto důvodu, pokud se jedná o aktivního klienta, tak i v průměrně drahé bance bude platit měsíčně stokoruny. Pokud někdo banku prakticky neužívá, tak i v drahé bance se může dostat pod 100,- Kč měsíčně.

Alternativní pohled na poplatky poskytuje Bankovní index, který analyzuje nejvhodnější bankovní účty pro 4 základní skupiny klientů. Pro získání individualizovaného přehledu o trhu je ovšem nejlepší použít Kalkulátor bankovních poplatků.

Hodnota Klientského indexu v prvním čtvrtletí 2013 se po dvou měsících růstu snížila o 2 koruny na 176 Kč oproti prosinci 2012. Oproti poslednímu kvartálu je rozdíl přibližně jedna koruna. Rozdíl je v mezích statistické chyby.

Toto snížení Klientského indexu bylo způsobeno především skončením povánočních výprodejů a tím i jeho ustálení na podzimní hodnoty.

Druhý aspekt jsou změny v sazebnících jednotlivých bank. Mezi nejdůležitější změny v prvním čtvrtletí patří:

  • Počátkem roku 2013 například Česká Spořitelna zrušila pro sKartu poplatek za výběr hotovosti z jejích bankomatů. U GE Money Bank zase vidíme určité zdražování poplatků. Novinkou u Komerční banky je, že spotřebitelské úvěry a hypotéky uzavřené od 1. ledna 2013 jsou vedeny zdarma. mBank nově nabízí kontokorent do výše 300 tisíc korun a třeba běžné účty Citibank Vám nyní budou vedeny zdarma první tři měsíce po jejich otevření.
  • Raiffeisenbank rozšířila nabídku svého vlajkového účtu eKonto o dva nové tarify: eKontoMINI a eKonto KOMPLET.
  • Od února 2013 ČSOB zdražila platby na pobočce a začala vybírat poplatek za zpracování hotovosti připisované na běžný účet na základě karty (vklad hotovosti) na České poště a za výběr hotovosti kartou na České poště ve výši 35 korun (transakce umožňují jen vybrané platební karty). Platba kartou na České poště je zdarma. GE Money Bank a Raiffeisenbank zrušila některé úvěrové poplatky a došlo i k dalším změnám v cenících bank.
  • Březen 2013 byl ve znamení rušení poplatků za vedení úvěrových účtů. Vydání nové platební karty MasterCard Debit PayPass pro dva různé držitele je u FIO banky zdarma, v ostatních případech si banka účtuje jednorázový poplatek 99 Kč. ERA/Poštovní spořitelna zvyšuje poplatek za zpracování hotovosti připisované na účet 12 Kč (původně 8 Kč).

.

undefined

.

Tabulka 1: Průměrné náklady klientů na jednotlivých účtech za I. čtvrtletí 2013

ÚČET

Průměrné náklady v Kč

Equa bank běžný (aktivní klient se splněním podmínky obratu)

18

Air Bank Malý tarif

19

mBank mKONTO

20

Fio Běžný účet

25

UniCredit Bank Aktivní konto

42

Equa bank běžný

108

Raiffeisenbank eKonto Premium (min.obrat 25tis. Kč)

133

Raiffeisenbank eKonto Extra (min.obrat 20tis. Kč)

145

Air Bank Velký tarif

150

Zdroj: www.bankovnipoplatky.com

 

Po přechodu na čtvrtletní výpočet průměrných nákladů za vedení účtu se mírně změnilo pořadí bankovních účtů do hranice 150 Kč/měsíc.

Vzhledem k minimálním rozdílům je přesně rozlišení prvních třech nejvýhodnějších účtů obtížné a zároveň s ohledem na spotřebitele i zbytečné. Equa účet, po splnění sice mírných, ale přesto podmínek, Malý tarif i mKonto jsou kvalitní nízkonákladové produkty, které se liší spíše v možnostech hotovostních služeb a nyní mimořádně i v úrokové politice. Minulý měsíc se nečekaně Air bank rozhodla pro úročení prostředků na běžném účtu stejnou sazbou jakou je úročeno na účtu spořícím – aktuálně 1,8 % p.a.  V těsném závěsu následuje účet u Fio banky s Běžným účtem klienti zaplatí 25 Kč. Pokud klienti využívají Aktivní konto od UniCredit Bank dle podmínek, průměrně zaplatili 42 Kč.

Mezi 100 – 150 Kč/ měsíčně zaplatí klienti, kteří mají eKonto Premium či Extra u Raiffeisenbank nebo Velký tarif od Air Bank.

Ostatní bankovní účty se nevešly do hranice 150 Kč (ČSOB, KB, ERA/Poštovní spořitelna, GE Money Bank) nebo nebylo dostatek respondentů, aby šlo vyhodnotit validní data (např. ZUNO, Sberbank, LBBW a další).

Při analýze dat se opět prokázal narůstající počet klientů velkých bank (ČSOB, Komerční banka, Česká spořitelna, GE Money bank a dalších). Z rostoucího počtu klientů těchto bank lze usuzovat, že klienti se aktivně zajímají o výši bankovních poplatků, které platí bankám. Většině poskytovaných účtů těchto bank se ani tento měsíc nepodařilo dostat pod 150 Kč hranici. Tento aspekt může být způsoben vlivem špatně zvoleného druhu konta u dané banky nebo se jedná o velmi aktivní klienty, kteří provádí více měsíčních operací než jsou zdarma v rámci balíčku dané banky a chtějí optimalizovat svoje náklady a na Kalkulátoru hledají vhodnější účty.

Do hodnocení se nově dostala např. UniCredit Bank. Tato banka a mnoha dalších větších bank (např. GE s Genius Gold apod.) nutí své klienty mít na účtech minimální zůstatky a měsíční obraty. Při splnění těchto podmínek vychází vedení účtu relativně levně. Při nesplnění si naúčtují poplatek např. 139 Kč/ měsíc. Otázkou je, zda se vyplatí držet na účtu nemalou sumu peněz, aby byly odpuštěny určité poplatky nebo by bylo rozumnější je přesunout na spořicí účty, je potom na zvážení jednotlivým klientům.

V současné době také většina bank (kromě mBank a ZUNO) podepsaly KODEX MOBILITY. Pokud se rozhodnete přestoupit k nové bance, banka tak za Vás vyřídí veškeré formality. Klientům tak nic nebrání k přechodu k nové bance a ušetření nákladů za vedení svého účtu.

Navíc Air Bank začala úročit běžný účet 1,8 % (do výše 100 000 Kč). Tento úrok sice nepokryje inflaci (která je tento rok průměrně 3 %), ale oproti ostatním bankám nabízí nejvyšší zhodnocení. Doufejme, že se připojí i ostatní banky.

Metodiku výpočtu ke klientskému indexu najdete zde:

https://www.bankovnipoplatky.com/klientsky-index---metodika-12507.html



Klientský index 1Q 2013: Průměrné bankovní poplatky 176 Kč měsíčně

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16547050528

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více