MPSV se zatím neshodlo se spořitelnou na změně smlouvy o sKartách


04. 02. 2013  19:00     ČTK     komentáře (0)

Ministerstvo práce se zatím úplně nedohodlo s Českou spořitelnou na změně smlouvy o provozování sociálních karet. Jednání pokračují a k závěru by mohla dospět příští týden. ČTK to dnes řekla ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09). Premiérovi Petru Nečasovi (ODS) předložila záměr, jak by se pravidla používání sKaret mohla v zákonech upravit. Do paragrafů návrh v příštích dnech převede tým odborníků z úřadu vlády a ministerstva.

MPSV se zatím neshodlo se spořitelnou na změně smlouvy o sKartách




"Ne úplně jsme se dohodli se spořitelnou... Řešili jsme spoustu věcí. V ochraně osobních údajů jsme se shodli více méně stoprocentně, ale na dalších věcech ještě shoda úplně nalezena nebyla," uvedla ministryně. Sporné body nechtěla přiblížit.

Ministerstvo uzavřelo se spořitelnou, která zvítězila v tendru, smlouvu na sKarty na 12 let loni v lednu. Podle kontraktu by mělo přes karty putovat 98 procent peněz. Ministerstvo se zavázalo k tomu, že nepodnikne nic, co by tuto sumu zmenšilo. Podle smlouvy by se v budoucnu mohly vyplácet na sociální kartu i důchody a resort by o to také měl usilovat. Premiér i ministryně opakovaně uvedli, že vydávání penzí přes sKartu není v plánu. Plastikové kartičky by podle nich měly povinně sloužit jako průkazky pro příjemce dávek, k placení či vybírání z bankomatů by je lidé používali dobrovolně.

Jednání se spořitelnou se odehrála už koncem loňska. Zapojil se do nich i premiér. Ministryně tehdy uvedla, že by ze smlouvy mělo vypadnout právě ustanovení o penzích a o 98 procentech dávek. V kontraktu je i to, že pokud by banka systém měla dlouhodobě dotovat, může vyvolat jednání o kompenzaci. Generální ředitel spořitelny Pavel Kysilka novinářům už dřív řekl, že "jediným skutečným výnosem" budou provize od obchodníků, když budou lidé s sKartou platit. Nepovažuje prý ale "za potřebné využívat" všechna ustanovení smlouvy.

Smlouvu se spořitelnou podepsal někdejší náměstek ministra práce Vladimír Šiška, jehož policie před pár měsíci obvinila z podplácení při jedné ze zakázek. Kvůli Šiškově kauze rezignoval na funkci ministr Jaromír Drábek (TOP 09).

Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů porušilo ministerstvo sKartami zákon a mělo by projekt buď zastavit, nebo upravit legislativu. Má na to čas do konce června. Ministryně předložila ve středu premiérovi návrh zákonných změn. Paragrafy vypracují experti z úřadu vlády a ministerstva. Podle Müllerové na to budou potřebovat minimálně týden. Mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová uvedla, že se v zákonech upřesní třeba rozsah předávaných osobních údajů příjemců dávek i důvod, proč se shromažďují. Zda úpravy projdou parlamentem, není jasné. Projekt kritizují i někteří koaliční politici.

Proti sKartám se dlouhodobě staví rada postižených, odbory či opoziční ČSSD. Výhrady měl ombudsman. Sociálními kartami se zabývá antimonopolní úřad. Stěžovali si na ně i neparlamentní lidovci. Rada postižených teď znovu vyzvala ministryni, aby vydávání karet pozastavila. "Je to jediné schůdné řešení. Pokračování ve vydávání karet by mohl být trestný čin, zákon se tím porušuje dál," řekl dnes ČTK předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

Senátoři ČSSD připravili návrh Ústavnímu soudu na zrušení sKaret, představí ho v pátek. K projektu se zřejmě vyjádří i poslankyně ODS Lenka Kohoutová, která ho kritizuje a která má tiskovou konferenci.




MPSV se zatím neshodlo se spořitelnou na změně smlouvy o sKartách

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16685553392

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1650
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5310
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3845
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7450
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0561
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více