Poradna serveru BP:
Daň z nabytí nemovitosti platí od listopadu kupující


31. 10. 2016  00:46     Miroslav Zeman     komentáře (1)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Daň z nabytí nemovitých věcí bude platit už od listopadu kupující a to povinně ze zákona. Kdy začíná tato povinnost přesně platit?

Poradna serveru BP: Daň z nabytí nemovitosti platí od listopadu kupující




Povinnost uhradit daň z nabytí nemovitosti přechází i v souladu s názvem této daně na kupující dnem 1. listopadu. Není přitom podstatné kdy je podepsána příslušná smlouva, podstatné je, kdy je návrh na vklad podá na katastr nemovitostí. Pokud se tomu stane až po 1. listopadu, musí už hradit tuto daň bez výjimky kupující. Pokud stihnou strany podat návrh na vklad do katastru nemovitostí před 1. listopadem, může hradit daň ještě prodávající.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, chci se optat ohledně daně z převodu nemovitosti. Kupujeme byt, ale chceme to stihnout ještě před tím, než bychom měli platit daň my. Všechno máme připravené, ale ještě musíme dořešit hypotéku. Pomohlo by, kdybychom už teď podepsali s prodávajícím kupní smlouvu, kde bychom měli také uvedené, že se právě prodávající zavazuje daň uhradit a přiznat? Podat na katastr to totiž budeme muset podat až později. Může nám toto řešení pomoci, abychom mohli ušetřit a nemuseli platit daň? Nebo máme špatné informace?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bohužel toto řešení Vám nijak nepomůže. I kdybyste měli ve smlouvě uvedeno, že se daň zavazuje uhradit a přiznat prodávající, nic to nemění na Vaší povinnosti tuto daň uhradit, pokud podáte návrh na vklad po 1. listopadu 2016. V takovém případě pak nemá smluvní ujednání o plátci této daně žádnou relevanci a z pohledu zákona bude neplatné. Finanční úřad bude požadovat úhradu daně i přiznání po zákonem určeném poplatníkovi, což bude vždy kupující. Ani podpis kupní smlouvy před prvním listopadem tak nemá žádná vliv na Vaši povinnost daň uhradit, pokud samotný návrh na vklad bude podán až v listopadu nebo déle. Řešením může být případně dojednání slevy z kupní ceny na byt, která by Vám kompenzovala povinnost uhradit daň z nabytí nemovité věci, pokud byste termín nestihli. Takový postup bude velmi běžný a dává kupujícím možnost vyjednat si slevu z ceny nemovitosti v rozsahu celé či části daně.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI NALEZNETE V NAŠÍ PORADNĚ ZDE!



Poradna serveru BP: Daň z nabytí nemovitosti platí od listopadu kupující

prvni uplatny prevod novostavby
V predchozi legislative udajne platilo,ze pri koupi novostavby se dan neplati (prvni uplatny prevod ...
Diskutovat (1)