Pozor na kreditní karty a kontokorent. Mohou vás permanentně zadlužit


20. 12. 2011  01:48     BP.com     komentáře (0)

Nedostává se vám peněz a přitom nutně potřebujete uhradit nájem, služby či jiné nečekané platby? Právě pro vás se nabízejí nejrůznější úvěrové produkty, které vám mají „pomoci“ s dočasným nedostatkem finančních prostředků.





Kreditní karty a kontokorent vedou

Nejpoužívanějšími produkty pro tento účel jsou kreditní karty a kontokorent. Banka vám tak poskytuje rámec finančních prostředků, které můžete čerpat bez složitého schvalování a formalit. Pokud lidé čerpají finanční prostředky skutečně způsobem, pro který jsou určeny, pak je vše v pořádku. Znakem těchto produktů je, že do určité doby (například 30-55 dní) musíte půjčené prostředky vrátit zpět bance. Pokud to neuděláte, srazí vám banka vysoké úroky, nebo ještě hůře dostanete pokutu. Úrokové sazby u těchto produktů bývají velmi vysoké a pohybují se v rozmezí 15 až téměř 30 procent.

Neuvážené používání vám může srazit vaz

Bohužel se právě kontokorenty či kreditní karty používají i na financování běžných potřeb a lidé na dluh nakupují jídlo či dovolenou. Stále častěji také tímto způsobem řeší jiné své dluhy. Tím se dostávají do situace, kdy se stávají absolutně neschopnými zmíněné splátky splácet. Například u půjček z kreditních karet činí měsíční splátka 1/12 celého úvěru. K této částce navíc musíme připočítat až 20 procent úroku. Pokud si tedy půjčíte na kreditní kartu částku 50 000 korun, a nevrátíte je bance včas, pak se vám následující měsíc srazí 4 160 korun splátky spolu s 833 korunami úroku. Celkem tak zaplatíte téměř 5 000 korun měsíčně na splátkách.

.

SPOČTĚTE SI SPLÁTKY NA NAŠÍ KALKULAČCE

.

Pokud je klient schopen tuto částku splácet, pak by se nic nedělo, nicméně lidé z důvodu řešení své ekonomické situace opět vyberou z kreditní karty to, co minulý týden zaplatili, a problém je na světě.

Kreditní karty vás přimějí utrácet

Dalším problémem kreditních karet je jejich návykovost. Lidé mají prostě pocit falešného dostatku, který jim poskytuje karta s desetitisícovým kreditem. Lidé pak psychologicky ztrácejí zábrany dopřát si to, co si přejí. Vystřízlivění ovšem přijde s prvním upozorněním na povinnost úhrady výše uvedených velmi vysokých splátek a úroků.

Kreditní karta a kontokorent mohou zhatit jiný úvěr

Úvěr na kreditní kartě, nebo jen pouhé její držení vám navíc může znemožnit možnost získat hypotéku či jiný úvěr. Banky totiž při žádosti o úvěr posuzují nejen skutečnou výši vašeho dluhu, ale také výši potenciálního dluhu. Pokud máte tedy kartu s kreditem na 100 000 korun, započítávají často banky celou tuto částku do vašich výdajů spojených se splácením úvěrů. A to i tehdy, když jste si z kreditní karty nepůjčili ani korunu.

.

NEBAVÍ VÁS POPLATKY? NAJDEME VÁM LEPŠÍ ÚČET!

.

Držení kreditní karty vám tak může přinést obrovské problémy ve chvíli, kdy nutně potřebujete schválení hypotéky či jiného úvěru a vaše žádost je z tohoto důvodu zamítnuta. Kreditní karty a kontokorent či jiné podobné produkty jsou dobrý sluha, ale zlý pán. Jakmile podlehnete jejich kouzlu, jen těžko se vymaníte z vážných problémů, které vám neuvážené používání těchto produktů může způsobit.



Pozor na kreditní karty a kontokorent. Mohou vás permanentně zadlužit

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16594631584

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1530
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4390
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8215
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3325
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6725
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0539
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více