Právní poradna serveru BP:
Společné jmění manželů je třeba respektovat i v dědictví


28. 06. 2017  00:11     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Přinášíme vám další příběh a dotaz našeho čtenáře. Jak odpoví náš právník? ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna serveru BP: Společné jmění manželů je třeba respektovat i v dědictví




Darování nemovitosti, nebo vložení do společného jmění manželů je velmi odpovědný krok a každý si musí promyslet důsledky takového jednání. V opačném případě může do problémů uvést nejen sebe, ale také své blízké.

DOTAZ ČTENÁŘE:

Dobrý den.

Rodiče za svého života koupili družstevní byt, jehož pořizovací cenu rovněž splatili. Maminka zemřela a otec se znovu oženil. Během trvání jeho druhého manželství došlo k převodu bytu z družstevního vlastnictví do vlastnictví osobního a macecha se dostala do katastru nemovitostí jako vlastník bytu vedle mého otce, ačkoli se na pořízení bytu žádnou měrou nepodílela. Otec nyní zemřel a macecha má nárok na polovinu odhadní ceny bytu. Otec nám však dal všechny listiny svědčící, že byt koupil on a má maminka a rovněž ho splatili. Jak docílit toho, aby byla macecha vyloučena z vlastnictví bytu? Svůj byt, ve kterém žila, než se k otci nastěhovala, prodala a peníze z prodeje darovala své dceři z prvního manželství, nepoužila je do své nové společné domácnosti s mým otcem. Je nějaká možnost dočkat se v našem "právním" státě spravedlnosti a získat majetek (byt), který pořídila naše rodina? Děkuji za odpověď

 ODPOVĚĎ PRÁVNÍKA:

Dobrý den,

půjde to skutečně jen velmi těžko. Manželka Vašeho otce je v katastru zapsána jako spolumajitel bytu z titulu společného jmění manželů (SJM). Už z tohoto důvodu má nárok na polovinu hodnoty bytu. Následně však může také po svém manželovi dědit část zbývajícího podílu, spolu s Vámi jako dětmi. V každém případě měl Váš otec věc řešit dříve, tedy před smrtí, nemusel by pak tento problém vzniknout. Pokud otec do SJM vložil jakýkoliv majetek, což se týká i bytu, pak to bylo bohužel jeho rozhodnutí a obávám se, že jakékoliv minulé nabývací tituly s tím nic nezmění. Jeho manželka je z titulu společného jmění manželů spoluvlastníkem nemovitosti a tedy má i nárok při smrti manžela minimálně na vlastnictví podílu poloviny bytu. Jako děti, které získají do svého vlastnictví podíl na bytě, ale můžete následně požadovat úhradu částky vypořádání z tohoto bytu právě po manželce svého otce.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!

Právní poradnu provozuje a své služby vám poskytuje Advokátní kancelář ProfiPravnik.cz

logo



Právní poradna serveru BP: Společné jmění manželů je třeba respektovat i v dědictví

Diskutovat (0)