Přehled:
10 bank, které nabízí mobilní aplikace


28. 05. 2012  03:34     Kamila Ondáčková (Finexpert.cz)     komentáře (0)

Mobilní telefony už dávno neslouží jen k telefonování. Uvědomují si to i mnohé banky, které připravily aplikace pro ovládání účtů z chytrých mobilů či alespoň optimalizovaly běžné internetové bankovnictví pro jejich displeje.





Klient se díky aplikaci dozví například zůstatek na účtu, aplikace nabízí seznam přijatých a odchozích plateb, umožňuje zadávat nové příkazy k platbě. Pokud nejste klientem banky nebo se do aplikace nepřihlásíte, můžete obvykle využívat obecné informace v podobě kontaktů na pobočky, seznam bankomatů a třeba informace o nabídce a poplatcích.

.

ZKUSTE SI MEGATEST!

.

Jako první nabídly smartbanking loni na jaře Fio banka a UniCredit Bank. Následovaly je Citibank a Equa bank, mBank a koncem roku se přidala GE Money Bank. Tento rok svoji nabídku o smartbanking rozšířila také ČSOB a Era/Poštovní spořitelna a po ní Česká spořitelna. Banky, které ještě aplikaci nenabízí, ji chystají nabídnout v blízké době. „Na mobilní aplikaci pracujeme a chceme jí spustit ve 2. pololetí. Nechceme mít aplikaci jen pro aplikaci, ale chceme, aby uměla i něco navíc,“ slibuje tiskový mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň. Podobně je na tom Zuno Bank. „Aplikace por chytré mobilní telefony a tablety se chystáme našim klientům představit v průběhu letošního léta. Bude se jednat o aplikace jak pro iOS, tak i pro Android, které budou odpovídat nejmodernějším technickým standardům,“ říká Lukáš Tomis, tiskový mluvčí Zuno Bank.

Stahujeme o sto šest

Čeští bankovní klienti trend v podobě smartbankingu vítají, například jen aplikace ČSOB a Ery/Poštovní spořitelny má v současné době 28 tisíc aktivních uživatelů. Aplikaci si od lednového spuštění stáhlo 50 tisíc uživatelů, kteří učinili transakce v objemu více než 870 milionů korun.

.

„Uživatelů chytrých telefonů nejen u nás, ale i celosvětově rychle přibývá a z obrovského zájmu je jasné, že smartbanking byla aplikace, která jim velmi chyběla. Lidé ho využívají především pro jednodušší úkony, jako je zjištění stavu konta či jednorázové platební příkazy,“ říká Martin Štýber, výkonný manažer Vývoje finančních služeb ČSOB a Poštovní spořitelny.

V současné době smartbanking nabízí 10 bank. Většinou jsou aplikace dostupné jak iPhony, tak mobilní telefony s operačním systémem Android. Co aplikace umí?

Citibank

Mobilní aplikace Citi Mobile zobrazuje stav a historii běžných a spořicích účtů, termínovaných vkladů, investic, osobní půjčky a kreditních karet. Umožňuje převody mezi vlastními účty v české i cizí měně, platby v rámci Citibank ČR a tuzemské platby do ostatních bank. Můžete si založit termínovaný vklad, který nabízí oproti pobočce výhodnější sazbu a vyhledání nejbližších bankomatů a poboček. Aplikace navíc nabízí směnné kurzy.

Česká spořitelna

Aplikaci od České spořitelny využívá 22 tisíc klientů. Zatím si ji však mohou stáhnout jen klienti vlastnící iPhone, banka ale slibuje aplikaci rozšířit i na další operační systémy. Přes SERVIS 24 Mobilní banka klienti mohou skenovat a zaplatit složenku. „Aplikace jednoduše převede číselné údaje na složence během okamžiku do platebního příkazu, který klient pouze potvrdí, vysvětluje Jan Holinka, tiskový mluvčí ČS. Je možné zadávat jednorázové příkazy, prohlížet si transakční historii nebo zůstatek na účtu.

ČSOB/Era

Smartbanking ČSOB a Ery vám prozradí vám zůstatky na účtech a historii transakcí včetně čekajících příkazů, umožní zadávání platebních příkazů. Mezi doplňkovými funkcemi se nabízí informace o splátkách kreditní karty a vytvoření vlastního vzhledu platebních karet v případě Image karty. Samozřejmostí jsou potřebné kontakty, směnné kurzy a vyhledávání nejbližších poboček a bankomatů.

Equa bank

Mobilní bankovnictví Equa bank poskytuje přehled o zůstatcích a uskutečněných transakcích, plánovaných platbách a také nabízí možnost zadávání nových příkazů. Pokrývá běžné a spořicí účty a také termínované vklady. Aplikaci využívá 6 500 klientů, což je přibližně polovina všech klientů jednoho z našich bankovních nováčků. „Nejnověji jsme přidali aktivní provádění zahraničních platebních příkazů a v dohledné době budeme rozšiřovat funkce také o plnohodnotnou obsluhu debetních karet,“ uvádí mluvčí banky Kateřina Pospíšilová.

Fio banka

Aplikaci smartbankingu si u Fio banky stáhlo již zhruba 11 tisíc uživatelů a asi polovina si zvolila aktivní přístup k účtu. Fio přes mobil nabízí přehled uskutečněných transakcí, včetně čekajících a odmítnutých. Přímo z aplikace můžete zadávat příkazy k převodům či vyhledávat bankomaty. Banka ovládání aplikace přizpůsobila pro snadné zadávání převodů mezi vlastními účty, převody do české banky v CZK, do slovenské banky v EUR a převody v Eurozóně. V aplikaci nechybí kalkulačka poplatků a kontakty na pobočky. „Nyní připravujeme upgrade aplikace, který bude znamenat přidání funkcí týkajících se platebních karet. Ve 2. polovině roku poté plánujeme zpřístupnit klientům další nové funkce,“ říká Vendula Žaloudíková, tisková mluvčí Fio banky.

GE Money Bank

Klienti banky si mohou v mobilní aplikaci zkontrolovat zůstatky a pohyby na svých účtech a kartách. Aplikace, kterou využívá již 15 tisíc klientů GE, umožňuje odeslat platbu anebo si dobít předplacenou kartu Go, Twist nebo Vodafone. Příjemnou záležitostí je také možnost změny denních limitů a povolení či zakázání internetových transakcí pro platební karty.

Komerční banka

K dnešnímu dni má Komerční banka dvě aplikace mobilního bankovnictví Mobilní banka a Mobilní banka 2, přičemž Mobilní banka 2 je skutečným zástupcem smartbankingu. Ta je přístupná pro telefony iPhone a Android. Zatím se nejedná o plnohodnotnou aplikaci. Klienti mohou vyhledávat bankomaty či sledovat vývoj kurzu měn. Aktivních operací se klienti dočkají v průběhu června.

mBank

Internetová mBank umožňuje prostřednictvím smartbankingu přístup k běžným a spořicím účtům. Najdete v ní informace o zůstatku, přehled uskutečněných transakcí, blokované a plánované příkazy. Navíc se chlubí s trvalými příkazy, inkasem a SIPO.

UniCredit Bank

Aplikace od UniCredit Bank nabízí přehled běžných a úvěrových účtů a termínovaných vkladů, využívá ji už 12 tisíc klientů banky. Dostupná je mimo iPhone a Android také pro operační systémy BlackBerry, Nokia – Symbian, Windows Phone a HTC. Klienti si mohou prohlédnout transakční historii za posledních 60 dnů a zobrazit ještě nezaúčtované transakce. Aplikace zobrazuje přehled platebních a kreditních karet, včetně aktuálních limitů, platnost karty a historie pohybů na kartách. K tomu najdete kurzovní lístek a vyhledávání poboček a bankomatů.



Přehled: 10 bank, které nabízí mobilní aplikace

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16610180464

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více