Premiér Nečas doporučil, aby byly sKarty co nejdříve zrušeny


31. 03. 2013  20:11     ČTK     komentáře (0)

Premiér Petr Nečas (ODS) dnes doporučil co nejrychleji ukončit kontroverzní projekt sKaret. Považuje to za "nejméně špatné řešení". Řekl to novinářům po jednání s ministryní práce Ludmilou Müllerovou (TOP 09). Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska jsou naopak sKarty užitečné. ODS je prý pro jejich rušení z nervozity z poklesu preferencí a její předseda Nečas kvůli tomu, že "je na odpis", řekl Kalousek.

Premiér Nečas doporučil, aby byly sKarty co nejdříve zrušeny




Opoziční ČSSD a vládní LIDEM stopnutí sKaret vítají. Česká spořitelna jako provozovatel to nekomentovala. Návrh na ukončení projektu Müllerová připraví do příštího týdne, rozhodnutí je podle ní na kabinetu. S premiérem se dohodla i na personálních změnách ve vedení svého úřadu.

"To nejméně špatné řešení minimalizující náklady finanční, věcné i politické je odstoupení od tohoto projektu. Mé doporučení je tady velmi výrazné," uvedl premiér. Sociální karty má podle mluvčího úřadu práce celkem kolem 268.000 lidí. Odmítlo je přes 4300 osob.

Systém, který odstartoval za exministra Jaromíra Drábka (TOP 09), kritizuje opozice, odbory, rada postižených, ochránci soukromí, ombudsman i někteří koaliční politici. Podle premiéra je sice myšlenka sKaret dobrá a v budoucnu "bude oprášena", nynější provedení prý ale projekt zdiskreditovalo. Vláda by mohla rozhodnout do týdne či dvou. Na stole by pak byl návrh příslušných novel, který by podle Nečase mohl rychle projít Parlamentem. "Příští týden přinesu vládě nějaký návrh, čekám na její konečné rozhodnutí," řekla Müllerová.

Česká spořitelna má na systém sKaret smlouvu do roku 2024. Generální ředitel banky Pavel Kysilka před nedávnem uvedl, že zatím projekt stál kolem 300 milionů. Při ukončení by se tedy jednalo nejspíš i o případném vyrovnání. "Jsme solidní instituce jako stát a respektujeme, že byla uzavřena řádná obchodní smlouva mezi ministerstvem práce a provozovatelem sKaret. My jsme si toho vědomi, že mu vznikly jisté náklady, a chceme vystupovat solidně. Věříme, že i protistrana bude vystupovat solidně," řekl předseda vlády.

Spořitelna považuje za předčasné situaci komentovat. "Zatím jde pouze o návrh na ukončení. Čekáme na rozhodnutí vlády," řekla ČTK mluvčí Helena Matuszná. Zdůraznila, že jednání nemají žádný dopad na vyplácení dávek držitelům sKaret.

Podle smlouvy má přes sKarty putovat aspoň 98 procent dávek a v budoucnu i penze. Ke kartě musí příjemci dávek mít i spořitelní účet, přes který k nim peníze od státu plynou. Müllerová už dřív uvedla, že zřizovat povinně lidem konto u spořitelny by mohlo být protiústavní. Připravila původně návrh, aby karty sloužily jako průkaz, účet k nim by byl dobrovolný.

Podle Kalouska by za dnešním Nečasovým doporučením projekt ukončit mohla být mimo jiné nervozita ODS z klesajících preferencí. "Já nejsem v křeči předsedy strany, který je na odpis," řekl Kalousek novinářům. Podle něj jsou sKarty užitečná věc, jejich používání by jen mohlo být víc dobrovolné. "Vylévat s vaničkou i dítě jen proto, aby byl pan (Václav) Krása (předseda Národní rady osob se zdravotním postižením) slavnější, nebo ČSSD rostly preference, je úplná blbost. sKarty jsou dobrá myšlenka, na začátku byly možná příliš restriktivně stanoveny, ale zničit myšlenku je prostě blbost," řekl Kalousek.

Vládní strana LIDEM případné stopnutí projektu vítá. Místopředsedkyni Dagmar Navrátilovou překvapilo, že ministryně nejdřív měla za úkol navrhnout změnu pravidel, premiér ale teď doporučuje zastavení. "Ptát se na jeho myšlenkové pochody by asi bylo zbytečné. V tuto chvíli je důležitý výsledek," uvedla.

Ukončení projektu vítá i opoziční ČSSD, která o ně sama usilovala. Premiér by měl podle šéfa strany Bohuslava Sobotky uznat odpovědnost a rezignovat. "Premiér Nečas se nemůže tvářit, že všechny chybné a chaotické reformy bývalého ministra Drábka neprosazoval a neudržoval do poslední chvíle při životě," uvedl Sobotka. Podle místopředsedy Michala Haška je ČSSD zvědavá, jak bude spořitelna vůči státu postupovat, zda po něm bude žádat náhradu a kdo z vlády ponese odpovědný.

Nečas dnes několikrát zdůraznil, že problémy v resortu práce nevznikly pod vedením Müllerové. Pouze je zdědila. Ministryně má ale odpovědnost za jejich řešení, podotkl premiér. Müllerové předchůdce Drábek loni na podzim odstoupil poté, co policie obvinila jeho náměstka Vladimíra Šišku z podplácení při jedné ze zakázek. Šiška podepsal i smlouvu na sKarty, stál také za zavedením nového systému pro vyplácení dávek na úřady práce. Dodavatel se vybral bez tendru.

Vedení ministerstva čekají personální změny. "Jistá míra personální diskontinuity bude něco, co resortu práce a sociálních věcí prospěje," uvedl premiér. S ministryní nepřiblížili, kdo management opustí. "Nicméně změna to bude, bude zřetelná a viditelná a je nezbytná," dodal Nečas. Ministryně řekla, že důvodem není nesouhlas s prací manažerů, ale snaha "odpíchnout se a nově řešit problematiku zejména na úřadech práce".



Premiér Nečas doporučil, aby byly sKarty co nejdříve zrušeny

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16671777760

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1650
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5310
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3845
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7450
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0561
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více