Sdružení:
Sociální karta může ohrozit soukromí uživatelů


26. 08. 2011  17:35     ČTK     komentáře (0)

Platební karty pro sociální dávky, jejichž zavedení zvažuje ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), mohou ohrozit soukromí uživatelů. Tvrdí to občanské sdružení Iuridicum Remedium. Karty mají sloužit k identifikaci občanů a zároveň jako platební karty, což zvyšuje riziko jejich zneužití, uvedlo dnes sdružení v tiskové zprávě.





Vyplácení sociálních dávek přes bankovní karty má podle ministerstva ušetřit až miliardu korun na poštovném za posílání složenek. Ministerstvo zároveň zvažuje využití karty i k vyplácení důchodů, což se ale nesetkalo s pochopením opozice. Nápad zkritizoval i premiér Petr Nečas (ODS). "Podivná je už samotná podstata karty, která má sloužit zároveň jako jakýsi identifikační průkaz a zároveň jako karta platební," upozornil Jan Vobořil ze sdružení Iuridicum Remedium. "Sloučení těchto dvou funkcí jde proti pravidlům bezpečného nakládání s platebními kartami a zvyšuje riziko jejich zneužití," doplnil. Sdružení označilo postup ministerstva za "privatizaci státní moci". Vítězná banka prý totiž kromě výdělku z transakčních poplatků získá i cennou databázi osobních údajů, tedy data, kterými obvykle disponuje stát. Ministerstvo nyní ve výběrovém řízení hledá banku, která by se měla starat o výplatu sociálních dávek. Zájemci o provozování platebních karet pro sociální dávky mohou hlásit do tendru do konce srpna. Soutěž na důchody zatím ministerstvo nevypsalo. Iuridicum Remedium je nevládní nezisková organizace na ochranu lidských práv. Zaměřuje se na pokusy o plošné omezování práv občanů legislativní cestou i na konkrétní případy porušování lidských práv.  

O tématu se také dočtete zde:

https://www.bankovnipoplatky.com/duchody-na-kartu-mpsv-bude-jeste-jednat-15078.html  

Stanovisko Bankovnipoplatky.com:

Na jedné straně tento nápad vítáme, protože se tím ušetří náklady státu (nicméně bylo by fajn, kdyby se stejně tak šetřily náklady i jinde a konečně se v praxi naplnilo heslo, že po úřadech má putovat papír (dnes e-papír) a nikoliv člověk). Na druhé straně, diváme-li se na to prismatem současné finanční krize, je naprosto nevhodné, že nepůjde o svobodnou volbu – tedy, že si využití karty nebude moci člověk dobrovolně vybrat. To by dávalo smysl a bylo by na lidech, jakou formu (a třeba i podle poplatkových podmínek) si zvolí. Takhle se totiž opět dostáváme do stavu, kdy bude zákonem nařízeno něco využívat u jiného soukromého subjektu (účet, kartu apod.). Jinými slovy, stát by nutil lidi využívat bankovní služby a to nám v rámci tržního mechanismu nepřijde vůbec férové. Pokud jde o poplatkové návrhy – pokud by to opravdu bylo nařízeno zákonem, pak si neumíme představit, že by se platil vůbec nějaký poplatek, respektive, že by byl zdarma jen jeden výběr z bankomatu měsíčně. Že by pak mnoho seniorů vybralo celý svůj důchod najednou, aby nemuseli platit poplatek, je celkem nasnadě. Tím by ovšem zvýšili riziko okradení, princip bezhotovostních peněz se tím navíc jaksi vytrácí.


Sdružení: Sociální karta může ohrozit soukromí uživatelů

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16607156384

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4820
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3780
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7300
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0573
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více