Uganda bez (bankovních) poplatků


11. 05. 2011  02:24     Vilém Nacher     komentáře (0)

Také jste si mysleli, že Uganda je zaostalý stát a trocha civilizace se nachází snad jen v Kampale? Návštěvníci našeho webu asi ne, jsou to vzdělaní, rozumní a moderně smýšlející lidé. Přesto, tušili byste, že Uganda je jedna z prvních zemí, která umožňuje bezhotovostní a zároveň bezúčetní platby? Zde musíme vysvětlit náš uměle vytvořený novotvar „bezúčetní“. Máme tím na mysli situaci, kdy subjekt, který hodlá bezhotovostně platit, nemá založen bankovní účet.





Nyní tedy zpět k naší předchozí otázce. Bezhotovostní a zároveň bezúčetní? Je to vůbec možné? Lze tato dvě slova spojit do jedné věty a mohou vedle sebe existovat ve stejném okamžiku? Ano, je to možné a není to zas až tak moc složité. Peníze, kterými chcete platit, nejsou uloženy na účtu (žádný přece nemáte, jste bezúčetní subjekt), nýbrž jsou virtuálně umístěny na vaší SIM kartě. A teď už je to jasné a snadné. Platbu, kterou máte uskutečnit, provedete jednoduše převedením příslušné částky ze své SIM karty na SIM kartu vašeho dodavatele pomocí svého mobilního telefonu. A dodavatelem může být kdokoliv, trhovec, prodávající na tržišti mrkev či brambory, v poledne majitel restaurace, kam si zaskočíte na oběd a odpoledne takto zaplatíte za benzín.

POTŘEBUJETE PORADIT, JAK ZMĚNIT BANKU? VASIPORADCI.CZ

Samozřejmě to má i své stinné stránky. Oba dva subjekty musí mít k dispozici mobilní telefon a SIM kartu, připravenou na tyto operace. Musí mít tuto službu aktivovanou u svého operátora. Také nelze tímto způsobem hradit vysoké částky. No a bohužel, čas od času musíte zajít do banky a tam si svou SIM kartu dát nabít (pravdou je, že výhodu mají majitelé účtů, kteří toto mohou provést bezhotovostně a stále jim platby prostřednictvím SIM vyjdou levněji, než převodem z účtu na účet a také bezpečněji, než platbami cash).

U nás se již dlouho hovoří o elektronických peněženkách, které dodnes nejsou v rutinním provozu (nemluvě radši o Opencard) a o placení prostřednictvím SIM se nám tedy zřejmě může zatím jenom zdát. A nechtělo by to zas až tak moc. Jen se inspirovat v „rozvojové“ zemi jménem Uganda.

Čtěte také a divte se:VRBA IRSKÁ



Uganda bez (bankovních) poplatků

Diskutovat (0)