Vstřícná banka v 1. čtvrtletí 2012 z pohledu poplatků - mBank v čele, konkurence je dravá!


23. 04. 2012  03:10     Vstřícná banka     komentáře (0)

Aktuální I. čtvrtletí bylo opět plné poplatkových změn a nových nabídek bank. Naše hodnocení se navíc rozrostlo o tři banky, které vstoupily na trh na konci loňského roku – Air Bank, Equa Bank a ZUNO. A z pohledu bankovních poplatků hned zamíchaly pořadím. Z původních bank asi největší změny sazebníků připravily pro svoje klienty ČSOB, Poštovní spořitelna, Komerční banka a GE Money Bank.





Air Bank (8, 7, 9, 8) = 8

Druhá banka s českým vlastníkem (vedle Fio banky). Air Bank razantně vstoupila na český trh s několika poplatkovými a nabídkovými unikáty a za první tři měsíce získala 25 tisíc klientů. Prvním originálním prvkem je příslib zachování vysoké úrokové sazby u spořicího účtu. Nikoliv prezentací konkrétního úroku, který se může změnit, ale principem TOP 3, tedy, že banka garantuje, že bude vždy mezi prvními třemi bankami s nejvyšším úrokem. Z pohledu poplatků je ovšem unikátní záležitostí možnost odmítnout poplatek v případě, že je klient nespokojen se službou banky. Je nyní otázkou, jestli se tento „americký“ způsob uvažování neobrátí proti bance samotné. Jinak banka přišla se dvěma tarify – Malý a Velký. Malý je zaměřen na pasivní klienty a je za 0 Kč. Velký logicky pro aktivní klienti – dá se říci, že jde o takové konto all inclusive a stojí 150 Kč měsíčně, poté už klient nezaplatí za standardní služby nic. Banka se zavázala a v televizní reklamě se pak k tomu aktivně přihlásila, že nebude účtovat žádné absurdní poplatky, což je jistě sympatické rozhodnutí. K dalším nadstandardním službám patří jistě volba bankovek při výběru z bankomatu či aktivní pomoc pro nově příchozí klienty s agendou změny bankovního účtu. V této části hodnocení jsme se rozhodli ocenit bankou vysokým číslem 8.

 

Pokud jde o vývoj v poplatkové politice, není v zásadě co hodnotit, vzhledem k čerstvému vstupu banky na trh. Jen připomínáme sympatické rozhodnutí banky dát možnost vyzkoušet novým klientům služby Air Bank 3 měsíce zdarma. Tato část hodnocení bude zřejmě aktuální v dalším čtvrtletí.

 

.

CHCETE ODBORNĚ "POKECAT"? ZKUSTE NAŠE DISKUSNÍ FÓRUM

.

Sazebník patří mezi ty nejjednodušší a nejpřehlednější. Snad jako jediná banka má celý sazebník včetně vysvětlujících textů pouze na jednu A4. Jednoduchý sazebník se tak stává předností Air Bank. Je srozumitelný, nenajdete v něm žádné hvězdičky, písmenka ani vysvětlivky pod čarou. Lze tak směle říci, že se v něm vyzná opravdu každý. V prvním odstavci je popsáno, co od sazebníku můžeme očekávat. Bankovní klient jistě ocení informaci, že ceny v sazebníku jsou stejné pro všechny druhy kanálů – ať už klient využije služeb pobočky, internetbankingu či telebankingu. Zároveň banka vysvětluje, že využívání neomezených služeb v rámci lepšího účtu poskytuje banka na principu rozumného využívání. Tedy, kdy nedochází k nadužívání nebo dokonce zneužívání služeb zdarma v rámci měsíčního paušálu například pro podnikatelské účely. V této části hodnocení jsme tedy bance logicky dali 9.

Pokud jde o umístění banky v různých porovnávačích, zatím ještě nemáme tolik dat, abychom mohli detailně rozebrat postavení Air Bank. Z Kalkulátoru bankovních poplatků však už vyplývá, že zejména Malý tarif bude okupovat pořadí do 5. místa. V Q Reportu Scott & Rose se náklady standardního klienta nezměnily a zůstaly na úrovni 1 193 Kč ročně (tedy 26% pod průměrem za celý bankovní sektor).

 

Citibank (5, 6, 7.5, 4.5) = 5,75

Banka s vyššími bankovními poplatky zaměřená spíše na majetnější klienty. V minulém čtvrtletí ovšem přišla s rozšířením nabídky - počínaje 15. listopadem banka začala nabízet nový balíček – Citikonto Plus. Pokud klient nebude mít průměrný zůstatek přes 250 tisíc nebo kreditní obrat minimálně 25 tisíc měsíčně, zaplatí 169 Kč měsíčně. V minulém čtvrtletí jsme tuto změnu ohodnotili skokovým narůstem hodnocení. V aktuálním čtvrtletí nedošlo k významným změnám a hodnocení neměníme.

V aktuálním čtvrtletí nedošlo k poplatkovým změnám. Banka dál rozvíjí svoji nabídku kreditních karet (v nabídce má 8 typů kreditek) a zároveň se pochlubila, kolik svým klientům v roce 2011 ušetřila (více než 100 milionů korun). Hodnocení v této části tedy necháváme beze změn.

Sazebníky obou kont zůstávají i nadále ve stejné podobě. Hodnocení ani v této části pro aktuální I. čtvrtletí neměníme.

Z Kalkulátoru bankovních poplatků ani z Q Reportu Scott & Rose nevyplývá, že by došlo k nějakým změnám oproti IV. čtvrtletí, takže po minulém zvýšení, necháváme tentokrát hodnocení na stejné úrovni.

 

Česká spořitelna (5.5, 7.5, 5, 4.5) = 5,63

Banka typicky zaměřená na retailového klienta s obrovskou výhodnou velkého klientského kmene. Osobní účet ČS sice umožňuje individuální sestavení účtu, na druhé straně se klient nevyhne stavu, kdy může platit i za služby, které nepotřebuje či nevyžaduje. Dílem je to tím, že produktové a výběrové sady jsou celkem složité na pochopení a sestavení a především tím, že si klient nevybírá vždy jen jednotlivé služby, ale celé sady služeb. Struktura poplatků se u banky nemění, nicméně ČS v každém čtvrtletí nabízí klientům nějaké poplatkové úlevy. Předminule to byly roční poplatkové prázdniny pro nově příchozí klienty a minule pak možnost změny PINu u bankomatu zdarma. Tato služba sice už zdarma není, ale znatelně klesl poplatek. Jinak banka v aktuálním čtvrtletí nabídla svoji kreditní kartu na rok zdarma. Pokud bude aktivita banky pokračovat i dále, pravděpodobně zvýšíme hodnocení i v této části.

V I. čtvrtletí nedošlo k významným změnám v sazebníku banky. Jako vždy ale ČS připravila několik drobnějších úprav. Aktuálně banka zlevnila z padesáti na šest korun poplatek za změnu PINu prostřednictvím bankomatu (k 15. lednu skončila akce banky, kdy šlo změnit PIN zdarma). Klesla také cena za odemknutí či zamknutí karty nebo za změnu transakčních limitů. Přes internet to nově stojí 6 Kč, na pobočce nebo telefonicky pak 30 Kč. Další novinkou je zpoplatňování nesplácených úvěrů. Dosud ČS účtovala 300 Kč za každou odeslanou upomínku, od 1.2. bude automaticky účtovat „poplatek za správu klienta v prodlení“. Tento poplatek již nebude přímo navázán na zaslání upomínky. Banka jinak dál pokračovala ve snižování úrokových sazeb u hypotečních úvěrů. Pro klienty asi nejpříjemnější změnou je posílení nabídky Chytré karty – banka klientům slíbila, že bude při placení touto kartou odvádět část peněz na stavební spoření (za každých 1 000 Kč nákupu to bude 10 Kč), ale především nabízí vedení této kreditní karty na rok zdarma pro ty, kteří si ji sjednají v období mezi 21.3. a 30.4. To sice zasahuje i do dalšího čtvrtletí, nicméně jsme se rozhodli zvýšit hodnocení v této části o 0,5 bodu již za aktuální kvartál.

.

MEGATEST SE ZÁŠTITOU PREMIÉRA PETRA NEČASE - TROUFNETE SI?

.

Podoba sazebníku se v aktuálním čtvrtletí nezměnila, takže i nadále zůstává hodnocení totožné. Sazebník je sice snadno dohledatelný na webu ČS, na druhé straně příliš přehledný a uživatelsky vstřícný není – překlikávání ze souboru na soubor, řada důležitých informací pod tabulkami, nemožnost snadného dohledání poplatků v jednom dokumentu. Výsledkem toho pak je, že každá část sazebníku (např. vkladové produkty, platební styk, přímé bankovnictví, kartové služby) se mění v různé době a sazebník jako celek tak působí nesourodě. Sympaticky naopak působí snadná možnost porovnání s historickými sazebníky a to po každé změně ve zvláštním souboru.

Z údajů Q Reportu Scott & Rose vyplývá, že se postavení ČS ani u standardního (2 170 Kč ročně), ani u aktivního klienta (5 075 Kč) nezměnilo. Hodnocení tak zůstává nezměněno.

 

ČSOB (6, 7, 7, 6) = 6,5

Aktivní banka i v tomto čtvrtletí. ČSOB opět změnila sazebník k 1.2.2012, poplatky se sice mění, ale celková poplatková struktura a filozofie banky zůstala beze změn a v této části hodnocení neměníme.

ČSOB mění sazebník opravdu každé čtvrtletí. Naposledy se tak stalo k 1.2.2012 a změny to byly zejména směrem nahoru. O 5 Kč více zaplatí klienti ČSOB za výběr z bankomatů cizí banky - nově 35 Kč. Banka také zdražila odchozí platby přes sběrný box nebo telefonní Linku 24, a to o 5 Kč – aktuálně 20 Kč. Opačným směrem se banka vydala u reklamací služeb. Samotné podání reklamace sice bylo doposud také zdarma, ale klientům pak hrozil poplatek za neoprávněnou reklamaci. Nově budou reklamace absolutně zdarma a to až na jednu výjimku - platební karty. V sazebníku banky nadále zůstane sankce za „neodůvodněnou reklamaci transakce kartou“, nicméně místo současných 300 Kč to bude nově „podle skutečných nákladů“. Tak jen doufáme, že to není eufemistický popis pro zdražení reklamace. Klesnou také vstupní poplatky u hypotečních úvěrů - noví klienti zaplatí 0,4% z výše poskytnutého úvěru, minimálně 2 000 a maximálně 10 000 Kč. Dosud banka vybírala 0,6%, minimálně 4 000 a maximálně 18 000 Kč. Vzhledem ke změnám směrem nahoru u frekventovaných služeb, snižujeme po delší době bance hodnocení v této části o 0,5 bodu.

.

Sazebník ČSOB patří i nadále mezi ty spíše přehlednější. Osobní konta jsou v jedné tabulce a je tak na první pohled zřejmé, co do balíčku patří a co nikoliv a to použitím malých barevných ikonek. Pozitivní je také fakt, že je sazebník na webových stránkách banky snadno k nalezení, stejně, jako třeba obchodní podmínky. Hodnocení pro toto čtvrtletí neměníme.

ČSOB zaznamenala díky poplatkovým změnám v Q Reportu Scott & Rose i Kalkulátoru bankovních poplatků za I. čtvrtletí drobné posuny směrem nahoru. U standardního klienta se zvýšily poplatky z 1 760 Kč na 1 832 Kč, u aktivního klienta z 7 053 Kč na 7 191 Kč. Hodnocení zatím v této části ponecháváme beze změny.

 

Equa Bank (7.5, 7, 8.5, 8.5) = 7,88

Další nová nebo přesněji řečeno staronová banka. Původně Banco Popolare, kterou koupil britský fond AnaCap. Poplatkovou politiku má nastavenou na principu oslovení aktivních klientů. Běžný účet totiž stojí pro neaktivní klienty (ti, kteří si posílají na účet méně než 15 000 Kč měsíčně, nebo mají v průměru menší zůstatek než 150 000 Kč či nemají u banky hypotéku) 99 Kč, což je na novou banku docela vysoká částka. Naopak aktivní klienti, kteří si banku zvolí jako svou hlavní, mají při splnění alespoň jedné z uvedených podmínek, účet zdarma. Equa bank se tak přidala k ostatním bankám, které nějakou podmínkou limitují svoji poplatkovou politiku a nabízejí účet za výrazně výhodnějších podmínek (např. Raiffeisenbank, GE Money Bank, Poštovní spořitelna, Citibank, KB atd.). Banka získala za první půl rok 12 tisíc klientů.

Kromě již zmíněné poplatkové strategie zaujme nezaujatého klienta ze sazebníku banky například jednotný poplatek ve výši 9 Kč za výběr z jakéhokoliv bankomatu u nás nebo v zahraničí. To je velmi sympatické a klientům to výrazně zjednoduší život, nejsou zde žádné limity, jiné podmínky či dělení bankomatů na vlastní (u nových bank vzhledem k malému rozšíření dost nevděčné) a cizí. Equa bank také zaujme přívětivým a intuitivním internetbankingem. Zároveň jako první z nových bank začala nabízet hypoteční úvěry. A hypotečním klientům nabízí hned odměnu 5 000 Kč.

.

Sazebník je stejně jako u Air Bank přehledný, jednoduchý. Sice se nevešel jen na jednu A4, ale i tak se na dvou stranách budou klienti velmi dobře orientovat. Je zcela evidentní, že nové banky přistoupily k sazebníkům proklientsky a to jak z hlediska přehlednosti, stručnosti, barevnosti, tak i z pohledu různých dodatkových a vysvětlujících informací. Stejně jako u Air Bank vysoce hodnotíme.

Z Kalkulátoru bankovních poplatků vyplývá, že jak předešlé účty (zděděné po Banco Popolare), tak nový běžný účet se umísťují a budou umísťovat na prvních místech – zejména v profilu pobočkový klient. Podle Q Reportu Scott & Rose zaplatí ročně standardní klient 650 Kč (což je na úrovni mBank). Tato částka byla stejná, jako v předchozím čtvrtletí. Hodnocení v této části tady nastavujeme velmi vysoko.

 

Fio banka (9, 8, 7.5, 9) = 8,38

Fio banka která se pro rok 2011 stala Nejvstřícnější bankou, bude tedy letos obhajovat první místo. A nebude to mít tak lehké, vzhledem k rozšíření hodnocení o tři nové a dravé banky. V aktuálním čtvrtletí nedošlo k žádným strukturálním změnám, ale Fio opět přišla s dílčími poplatkovými změnami. Tentokrát oběma směry, ale ten směrem nahoru (týká se výběru z bankomatu cizí banky) bude asi klienty pálit více. V této části tedy hodnocení ponecháváme beze změn.

Fio banka od února zlevnila pojištění ztráty a krádeže karty. Cena nejlevnější varianty Basic klesla o 15 Kč na 135 Kč ročně, varianta Classic o 70 Kč na 390 Kč. Dosavadní varianty Super (800 Kč) a Premium (1080 Kč) budou převedeny na variantu Extra za 800 Kč. Banka naopak o 5 Kč zdražila výběry z cizích bankomatů na nových 35 Kč. Nadále přitom platí, že zdarma je prvních 10 výběrů v měsíci z vlastních bankomatů (poté 6 Kč) a také zvýhodněná cena 6 Kč při výběru z bankomatů ČSOB. Všechny změny poplatků budeme i nadále pečlivě sledovat a v případě dalšího zdražení, snížíme v dalším čtvrtletí hodnocení v této části.

.

Sazebník banky patří i nadále k těm přehlednějším, kdy všechno najdete v jednom dokumentu, který je na šesti stranách. Pro někoho může působit rušivě oceňování poplatků i v jiných měnách než jenom v korunách (euro, dolary), ale pro jiné klienty to může být vítaná přidaná hodnota. V sazebníku také najdeme na relativně malém prostoru množství hvězdiček a pomocných vysvětlení.

Fio banka se ve většině průzkumů umísťuje i v I. čtvrtletí se svým běžným účtem na druhém místě, hned za mKontem. V Kalkulátoru bankovních poplatků došlo k drobným pohybům směrem nahoru, zato v Q Reportu Scott & Rose to byl pohyb poněkud razantnější. Standardní klient zaplatí místo původních 507 Kč, 567 Kč, tedy nárůst o plných 11%. I tak je Fio banka v Q Reportu Scott & Rose nejlevnější bankou.

 

GE Money Bank (7, 7.5, 7, 7) = 7,13

Opět velmi aktivní banka. V aktuálním čtvrtletí došlo k celkem významným poplatkovým aktivitám od 1.1., 1.2. a 1.3.2012 a banka již ohlásila změny sazebníku k 1.4.2012. GE Money Bank patřila v tomto čtvrtletí k těm vůbec nejvíce aktivním. Základní architektura poplatků však zůstala zatím nezměněna, tudíž ani my neměníme hodnocení v této části.

Banka v aktuálním I. čtvrtletí zdražila transakce zadané na přepážce a to o 5 Kč na 50 Kč (s výjimkou balíčku Genius Gold). GE také zvýšila poplatek za platební příkaz zadaný přes internetbanking a to ze 4 Kč na 6 Kč a u trvalých plateb a inkasa pak z 6 Kč na 8 Kč. Změny se ovšem prakticky týkají jen balíčku Genius Start, protože u ostatních balíčků jsou tyto transakce v ceně. Zvýšil se také poplatek za zasílání výpisů z účtu poštou a to z 10 Kč na 15 Kč. Dále se například zdražil výběr kreditní kartou z bankomatu nebo vedení spotřebitelského úvěru. Podobné změny, tedy zdražení služeb, čekají i účty pro právnické osoby a OSVČ. Vzhledem k tomu, že dochází v zásadě jen ke zvyšování poplatků, snižujeme hodnocení banky v této části o 0,5 bodu a budeme i nadále pečlivě sledovat další poplatkové změny s výhledem dalšího snížení.

 

.

Sazebník banky se v aktuálním čtvrtletí nezměnil. Opakovaně kvitujeme a oceňujeme, že veškeré změny, které banka připravuje, vždy prezentuje ve zvláštním souboru v pdf formátu, který je dostupný v sekci u sazebníku (aktuálně jde o soubor změn k 1.4.2012), kde si klient může najít všechny změny, jakých kapitol a služeb se týkají a především srovnání s původní cenou dané služby. Hodnocení proto v této části zvyšujeme po delší době o 0,5 bodu.

V Q Reportu Scott & Rose došlo k pohybu směrem vzhůru, takže standardní klient nově ročně zaplatí 2 682 Kč (v minulém kvartálu 2 603 Kč) a aktivní klient 5 658 Kč (minule 5 468). I tak zatím hodnocení v této části i pro I. čtvrtletí ponecháváme beze změn, nicméně v případě pokračování nárůstu poplatků hrozí, že snížíme příště hodnocení o 0,5 bodu.

 

Komerční banka (6.5, 7.5, 8.5, 5) =6,88

Komerční banka patří mezi nejaktivnější banky, pokud jde o poplatkové změny, ale i o novinky v sazebníku. Jinak tomu nebylo ani I. čtvrtletí 2012. Banka opět připravila řadu poplatkových změn hned na začátek roku, tedy od 1.1.2012. Především šlo o sjednocení poplatků u karetních transakcí. KB dále rozvíjí svou novou filozofii zpoplatňování, tedy koncept MojeOdměny (klienti prý dostali zpět na odměnách od banky už více než 270 milionů Kč), změny připravuje banka od 1.6.2012 a budou tak předmětem hodnocení v příštím čtvrtletí. Dle informací, které jsou již dostupné, bude například možné získat až 100% slevu z poplatku za vedení účtu (dnes 50%). V aktuálním čtvrtletí hodnocení neměníme, ale očekáváme, že v dalším kvartálu můžeme zvýšit hodnocení v této části o 0,5 bodu.

KB reagovala na nástup nových bank už v minulém kvartálu (konto MůjÚčet na jeden rok zdarma pro nové klienty). V aktuálním I. čtvrtletí došlo ke změnám zejména u platebních karet a u zpoplatňování transakční historie. Majitele kreditních karet zaplatí při výběru z bankomatu jiné banky i nadále 1% poplatek, minimálně však 100 Kč (dříve 50 Kč). Banka také změnila hodně kritizovaný poplatek za přístup k transakční historii - za jednu stranu elektronického archivního výpisu zaplatí klient nově 1 Kč (původně 5 Kč), u papírového výpisu pak 2,50 Kč (původně 5 Kč), nicméně za tisk za papír si klient za výpis připočte 100 Kč. Banka dále sjednotila poplatek za výběr hotovosti na přepážce v tuzemsku i zahraničí na 1 %, minimálně 100 Kč. Expresní odblokování platební karty při pětkrát chybně zadaném PIN kódu bude poskytováno nově zdarma, a to do 30 minut. Vydání duplikátu či náhradní karty po stoplistaci bude stát 200 Kč. Poplatek za expresní vydání platební karty a PIN kódu banka snížila na 1 500 Kč (původně 4 000 Kč – tato cena i nadále platí při vydání nové karty v zahraničí). U debetních karet dále v sazebníku přibude poplatek za změnu týdenních limitů přes Expresní linku (14 Kč) a přes přepážku (59 Kč). Nově zdarma bude mít klient možnost zadávat trvalé příkazy k úhradě na účty dceřiných a partnerských společnosti Komerční banky. Zdarma i bez použití sběrného boxu budou také automatické převody a povolení k inkasu, včetně SIPO. Pokud přes přepážku vložíte více jak 50 kusů mincí, bude si banka účtovat nově 3% z celkové částky (původně 2%), minimálně 100 Kč. Vzhledem k tomu, že jsme v této části zvýšili hodnocení minule, pro tentokrát jej necháme beze změn.

.

PŘÍPRAVA NA DOVOLENOU? JEDINĚ S NAŠÍ DEVIZOVOU KALKULAČKOU!!!

.

Sazebník se díky změně konceptu ještě více zjednodušil a zredukoval a tak i nadále obhajuje pozici jednoho z nejpřehlednějších ceníků na českém trhu. Zejména je třeba podtrhnout uvádění ceny mimo balíček v jedné tabulce či tipy u každé kapitoly. Hodnocení ponecháváme na stejné výši.

V Q Reportu Scott & Rose, ani v Kalkulátoru bankovních poplatků tentokrát nedošlo k žádným změnám a tak hodnocení v této části neměníme.

 

mBank (9, 7, 8, 10) = 8,5

Nízkonákladová banka, která svou politiku postavila na nulových poplatcích. V aktuálním čtvrtletí nedošlo k žádným významným strukturálním poplatkovým změnám. I nadále je tak banka z pohledu poplatků nejlevnější bankou u nás. Zajímavé bude sledovat reakce mBank na příchod nových bank. Hodnocení v této části neměníme.

Banka příliš poplatkových změn nedělá, protože není moc kde. V aktuálním I. čtvrtletí se sazebník změnil k 15.3.2012 a to z důvodu přípravy bezkontaktní karty. V této souvislosti přibyla v sazebníku pasáž o bezkontaktních kartách a to v části věnované platebním kartám. Hodnocení pro I. čtvrtletí v této části neměníme.

.

Podoba sazebníku se ani v aktuálním čtvrtletí nezměnila. U sazebníku mBank je třeba ocenit, že je snadno k nalezení hned na homepage. Dále v něm klient v horní části najde přehlednou tabulku s archívem změn, a jakého okruhu služeb či produktů se tyto změny a kdy týkaly. Bohužel jednotlivé konkrétní změny klient nenajde a musí sazebníky porovnávat. Hodnocení neměníme.

Ani Q Report Scott & Rose ani Kalkulátor bankovních poplatků nezaznamenaly změnu v nákladech klientů, ani v pořadí banky a to i přes vstup nových bank. mBank je stále nejlevnější bankou (v Q Reportu Scott & Rose druhou nejlevnější za Fio bankou), pokud klient nepotřebuje služby, které tato banka neposkytuje (hotovostní operace).

 

LBBW Bank (8, 6, 5.5, 8) = 6,88

Struktura bankovních poplatků se u této banky ani v I. čtvrtletí nezměnila. Hodnocení v této části zatím neměníme.

Banka v tomto čtvrtletí opět drobně změnila svůj sazebník. V minulém hodnocení jsme sice psali, že pokud aktivita banky bude pokračovat, zvýšíme hodnocení v této části o 0,5 bodu, nicméně změny jdou zejména směrem ke zdražení, takže vše ponecháváme při starém. LBBW zvedla měsíční paušál za vedení karty těm, kteří ji příliš nepoužívali. Tato změna se dotkla karet, které byly dosud v rámci balíčku „5 za 50“ zdarma (případně za poloviční měsíční poplatek jako volitelná služba). Zdarma to bude i nadále v případě, že měsíční objem bezhotovostních karetních transakcí dosáhne minimálně 5 000 Kč, kdo tento limit nepřekoná, zaplatí za kartu běžný měsíční paušál dle sazebníku. Dále v souvislosti se zavedením plného SMS přístupu u internetbankingu, přidává banka do sazebníku poplatek 100 Kč za opětovné vygenerování PIN.

.

Sazebník nedoznal žádných grafických změn a tak platí hodnocení z předchozího čtvrtletí. Je sice celkem zřejmé, co všechno spadá pod balíčkové účty, přesto by mohl být sazebník poněkud přátelštější ke klientům. Členění jednotlivých částí uvnitř kapitol je graficky nepřehledné a především nevýrazné. V sazebníku se opravdu špatně orientuje. Jinak je dostupný jak ve formátu html, tak ve formátu pdf. Pro klienty je také přínosné, že má banka zároveň na stejném místě archív sazebníků (pdf. dokumenty) s přesnými daty změn. Banka také pravidelně dopředu informuje v tiskových zprávách o změnách ve svém sazebníku a k tomu přikládá i dokument, kde jsou změny popsány, takže klient hned ví, jakých služeb se budou týkat. Hodnocení zatím neměníme, ale v této části má banka velké rezervy a možnosti zlepšení.

Podle Q Reportu Scott & Rose nedošlo k žádným významným změnám a tak roční náklady u běžného klienta (1 168 Kč, minule 1 172 Kč) a aktivního klienta (7 599 Kč, minule 7 605 Kč) zůstávají přibližně stejné. Podle Kalkulátoru bankovních poplatků nedošlo k žádným podstatným změnám a tak se i nadále jako jedna z mála bank drží oba nabízené účty - IQ konto zdarma a Konto 5 za 50 v TOP 15 ve všech čtyřech klientských profilech. Hodnocení pro aktuální kvartál necháváme beze změn.

 

Poštovní spořitelna (7.5, 6.5, 6.5, 8.5) = 7,25

V poslední době aktivní banka. Většinu změn, které prezentuje, aplikuje společně s ČSOB. V tomto čtvrtletí sice nedošlo k žádné strukturální poplatkové změně a tak hodnocení ponecháváme na stávající výši, ale banka změnila poplatky u jednotlivých služeb a podobně jako u ČSOB, u těch frekventovaných došlo spíše k nárůstu.

Poštovní spořitelna konečně zrušila poplatek za zrušení trvalého příkazu. Banka byla poslední, kdo tento kritizovaný poplatek ještě účtovala. Jinak v aktuálním I. čtvrtletí (k 1.2.2012) v zásadě změny v sazebníku kopírovaly změny u mateřské ČSOB. PS omezila sankci za neoprávněnou reklamaci a nabídla bezplatné vedení účtu klientům do 26 let věku (dosud měli zvýhodněný paušál za 8 Kč měsíčně) a to bez ohledu na to, zda-li jde o studenty či pracující. Na druhou stranu banka, podobně jako ČSOB, zdražila výběry z bankomatů jiných bank a to z původních 26 Kč na 30 Kč (v rámci Era online účtu zůstává cena 39 Kč) a papírové výpisy z účtu z původních 10 Kč na 13 Kč. Dále banka zvýšila poplatek o dvě koruny na 18 Kč za podání příkazu k úhradě na pobočce. PS také nově zpoplatňuje zaslání SMS upozornění při přečerpání účtu (10 Kč). A konečně stejně jako u ČSOB klesly vstupní poplatky u hypotečních úvěrů - noví klienti zaplatí 0,4% z výše poskytnutého úvěru, minimálně 2 000 a maximálně 10 000 Kč. Dosud banka vybírala 0,6%, minimálně 4 000 a maximálně 18 000 Kč. Vzhledem k opakovaným posunům poplatků směrem vzhůru u frekventovaných služeb, snižujeme v této části hodnocení o 0,5 bodu.

.

STUDENTSKÁ SOUTĚŽ S AIR BANK? SKVĚLÁ ŠANCE, TŘEBA I NA KARIÉRU!

.

Sazebník PS patří k těm méně přehledným. Je příliš dlouhý, komplikovaný a graficky nepřehledný. Nicméně změnou sazebníku k 1.2.2012 došlo přece jen ke zlepšení. Hned na začátku sazebníku v pdf formátu je celkem přehledná tabulka, která znázorňuje poplatky u jednotlivých druhů kont a to za vedení účtu a za transakce. Pro klienty je příjemné, že je tabulka rozdělená podle druhu účtů, komunikačního kanálu, který klient použije a na jednotlivé transakční služby. Může si tak snadněji než dosud najít, kolik a za co zaplatí. Po této tabulce již pokračuje původní sazebník PS. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli zvýšit hodnocení v této části o 0,5 bodu.

V Q Reportu Scott & Rose došlo k mírnému zvýšení nákladů u standardního klienta z 1 592 Kč na 1 614 Kč. V Kalkulátoru bankovních poplatků zatím nedošlo k žádným větším změnám v pořadí. Stále tak platí, že Osobní účet a Online účet se pravidelně objevují v TOP 15 ve všech čtyřech klientských profilech. Hodnocení v této části zatím ponecháváme beze změn, ale s mírně negativním výhledem.

 

Raiffeisenbank (7.5, 7, 7.5, 7) = 7,25

Raiffeisenbank svoji poplatkovou politikou směřuje klienty k maximálnímu využívání eKonta při splnění podmínek pro věrnostní výhody, tedy varianty Prémium. V aktuálním čtvrtletí nedošlo k žádným strukturálním ani jiným významným poplatkovým změnám, takže hodnocení neměníme.

RB už delší dobu nepřišla s významnými změnami sazebníku a v tomto duchu pokračovala i v I. čtvrtletí 2012. Hodnocení v této části není důvod měnit, nicméně pokud tato pasivita bude pokračovat i nadále, v příštím kvartále jej pravděpodobně snížíme.

Sazebník nedoznal žádných grafických změn a patří tak stále k těm přehlednějším a klienti by se v něm mohli dobře orientovat. Lépe je poznat, co všechno patří do preferovaného eKonta. V rámci posledního čtvrtletí se podoba sazebníku nezměnila, nicméně ve srovnání s ostatními bankami jsme se rozhodli téměř po 2 letech zvýšit hodnocení o 0,5 bodu. Mimochodem RB jako jedna z mála bank vydává při změnách sazebníku speciální pdf. dokument, kde nejen, že popíše seznam změn s původní a novou cenou (dokonce i s výpočtem rozdílu), ale také přidá tipy a alternativy pro klienty, kteří jsou změnou nějak postiženi.

Q Report Scott & Rose nezaznamenal žádné změny ročních nákladů a to ani u standardního, ani u aktivního bankovního klienta. V Kalkulátoru bankovních poplatků také nedošlo k posunům. Nicméně vzhledem ke zlepšení ostatních porovnatelných bank a vzhledem k relativně vysokému bodovému hodnocení banky v této části, jsme se rozhodli poprvé od začátku hodnocení jej snížit o 0,5 bodu.

 

UniCredit Bank (7, 7, 7.5, 7) = 7,13

Banka je v poslední době vidět především v souvislosti s nabídkou hypotečních a spotřebitelských úvěrů. V aktuálním I. čtvrtletí to UniCredit výrazně potvrdila, kdy opakovaně snižovala úrokovou sazbu u hypoték či nabídla úvěr PRESTO bez poplatků. K žádným strukturálním změnám v poplatkové politice banky však nedošlo, a proto v této části hodnocení neměníme.

UniCredit Bank změnila významně svůj sazebník k 15.3.2011 a od té doby k žádným zásadním poplatkovým změnám nepřistoupila. V I. čtvrtletí nabídla banka zvýhodněný úvěr PRESTO s kreditní kartou a bez poplatků za zpracování. Opět několikrát snížila úrokovou sazbu u hypotečních úvěrů. Vzhledem k tomu, že jsme dva roky neměnili hodnocení banky v této části a i přesto, že se změny až na výjimku přímo netýkají poplatkové politiky banky, rozhodli jsme hodnocení zvýšit o 0,5 bodu.

Sazebník byl výrazně změněn již loni v I. čtvrtletí a je nyní jednoznačně přehlednější a pro klienty vlídnější. Banka se vydala směrem k vytvoření jedné přehledné tabulky, kde jsou všechny druhy kont (podobně jako u KB). Součástí tabulky je i sloupec, kde klient najde ceny služby mimo nabízené balíčkové účty, což jistě zákazník ocení. V aktuálním čtvrtletí se podoba sazebníku nezměnila a my tudíž neměníme ani hodnocení.

Ani v Q Reportu Scott & Rose, ani v Kalkulátoru bankovních poplatků nedošlo ke změně výše bankovních poplatků. Pravidelně se už mezi nejlevnějšími konty objevuje v posledním roce Partners konto. Hodnocení ponecháváme po minulém zvýšení beze změn.

 

Volksbank CZ (7.5, 7.5, 7, 7.5) =7,38

Banka, která je v poslední době aktivní. A dá se říci, že někdy až překotně. Od 8.8.2011 Volksbank zcela změnila sazebník, nicméně nový koncept Domácího konta začal platit až od 1.11.2011. Tento koncept je postaven na určité a logické věrnosti bance - bonus na poplatky ve výši 25% získá klient, pokud si bude na účet posílat minimálně 15 tisíc Kč a současně provede měsíčně alespoň pět odchozích transakcí. Nicméně platnost Domácího konta trvala jen krátce, protože banka v rámci konceptu Domácí banka nahradila Domácí konto od 6.1.2012 Volksbank osobním kontem. Věrnostní bonus 25% se týká všech služeb, které jsou vyjmenovány v popisu konceptu a poplatky se budou klientům vracet na konci každého měsíce, nicméně zvýhodnění se bude uplatňovat vždy na celé čtvrtletí, podle aktivity klienty v předchozím kvartále. K tomu ke všemu bylo ukončeno převzetí banky ruskou bankou Sberbank, takže se možná dočkáme dalších poplatkových změn. Banku budeme pečlivě sledovat a hodnocení v této části prozatím měnit nebudeme.

Všechny poplatkové změny byly předmětem našeho hodnocení v minulých čtvrtletích. V aktuálním I. kvartále došlo ke spuštění Volksbank osobního konta v rámci konceptu Domácí banka. Banka také pokračovala ve své nabídce zvýhodněných úrokových sazeb u hypoték či snížení poplatku za její zpracování, tentokrát na 1 Kč. Aktuální hodnocení v této části zatím neměníme, vzhledem k vysokému základu, ovšem s pozitivním výhledem do dalšího čtvrtletí.

.

KALKULÁTOR POPLATKŮ - SKVĚLÁ ŠANCE NA LEVNĚJŠÍ ÚČET NA MÍRU!

.

Sazebník banky nedoznal žádných významných grafických změn, takže Volksbank i nadále nabízí přehledný seznam jednotlivých kapitol, který je pro klienty transparentní. Sazebník banky je postaven na zcela odlišném principu například od KB nebo UniCredit Bank, kde je vše v jedné tabulce. Relativní nevýhodou takto děleného sazebníku je, že klient musí mezi jednotlivými službami a produkty překlikávat. Na druhé straně jsou jednotlivé kapitoly (služby) jasně definované a snadno k nalezení. Vzhledem k množství změn kolem konceptu Domácí banka může být nově méně přehledná kapitola Běžné účty a depozita. Hodnocení neměníme.

V Q Reportu Scott & Rose ani v Kalkulátoru bankovních poplatků ani tentokrát nedošlo k žádnému pohybu, tudíž není důvod měnit hodnocení v této části.

 

Zuno Bank (8, 7.5, 8.5, 8) = 8

Třetí nová banka v našem hodnocení. Zuno Bank patří do bankovní skupiny Raiffeisen Bank International. Podle vyjádření představitelů banky získala Zuno od svého vstupu na český trh 37 tisíc klientů (7/2011). Z nových bank tak zatím přilákala nejvíce klientů, proti Air Bank ale na to měla 4 měsíce navíc. Zuno přišla, podobně jako obě nové banky, s několika originálními prvky. Tak především zaujala nápadem připisovat úroky na spořicím účtu na denní bázi tak, aby se klient vyhnul placení srážkové dani (15%). Tento fígl funguje do výše úložky 127 500 Kč. Jinak Zuno nabídla dva druhy kont – Účet a Účet Plus (68 Kč). Účet Plus mohou mít klienti zdarma, pokud zaplatí kartou měsíčně za více než 5 tisíc Kč nebo mají uloženo v bance na všech účtech dohromady více než 200 tisíc Kč. Pro klienty je také užitečná služba Autopilota, která zajišťuje převod „přebytečných“ peněz z neúročeného běžného účtu na úročený spořicí. Banka pak v aktuálním čtvrtletí přišla se spotřebním úvěrem (Půjčka) a povolením přečerpání účtu (Rezerva). Oba produkty lze vyřídit online a je sympatické, že i na straně poskytování peněz nabízí Zuno produkty bez poplatku. Hodnocení v této části tedy nastavujeme celkem vysoko na 8 bodů.

Banka v každém čtvrtletí přišla s něčím novým. V aktuálním I. čtvrtletí to byly úvěry online a bez poplatků. Pokud jde o samotný sazebník, v něm logicky zatím nedošlo k žádným změnám.

.

Sazebník je podobně jako u Air Bank či Equa bank přehledný a celkem jednoduchý. Všechny tři nové banky zkrátka vyslyšely volání klientů po srozumitelnosti na první přečtení. Sazebník Zuno se vešel na dvě A4. Co by se mu dalo vytknout, že hned od počátku začala banka používat různé dovysvětlování pomocí hvězdiček. Na druhé straně bankovní klienti zřejmě ocení TIPY, kde banka v sazebníku přímo v řádcích u jednotlivých služeb zvýrazní TIP, který poté pod tabulkou rozvede a vesměs jde o užitečné informace, které klientům pomáhají v orientaci a ve volbě vhodného produktu. V této části hodnocení jsme tedy banku bodovali vysokou známkou 8,5.

Pokud jde o umístění banky v různých porovnávačích, z Kalkulátoru bankovních poplatků vyplývá, že se banka umístila ve dvou profilech (průměrný a pasivní internetový) na 5. a 6. místě. V Q Reportu Scott & Rose se náklady standardního klienta nezměnily a zůstaly na úrovni 1 136 Kč ročně, což je bezmála 30% pod průměrem za celý bankovní sektor.



Vstřícná banka v 1. čtvrtletí 2012 z pohledu poplatků - mBank v čele, konkurence je dravá!

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16687336528

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1650
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5310
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8250
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3845
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,7450
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0561
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více